1. Decembar – Svetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a

hiv aids

Svetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a ove godine se obeležava pod sloganom „POPUNIMO PRAZNINU U ZNANjU, PREVENCIJI I PODRŠCI OSOBAMA KOJE ŽIVE SA HIV-om”.

HIV infekcija je hronična infekcija sa kojom danas može dugo da se živi ukoliko je  otkrivena na vreme i uz  redovno uzimanje terapije. Terapija je u Srbiji besplatna i dostupna svima kojima je potrebna.

Prema podacima Registra za HIV/AIDS Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, godišnje se i do 30% novotkrivenih HIV infekcija registruje u odmakloj fazi, što kao posledicu ima  obolevanje i umiranje mladih osoba. Takođe,  procenjuje se da na svaku otkrivenu HIV infekciju ide bar jedna neotkrivena.

Ako nije mogao rizik da se spreči jako je bitno što pre proveriti svoj HIV status. Zato još jednom ističemo značaj testiranja na HIV, koje uvek treba da bude praćeno savetovanjem. Svi zainteresovani građani 1. decembra mogu u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd (Bulevar despota Stefana 54a)  besplatno da se savetuju i testiraju na HIV. Testiranje će se vršiti na IV spratu u periodu od 8-17 časova.

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351