Обeлежавање светског дана хигијене руку у здравственим установама - 5. мај 2015. године

Pranje rukuОве, 2015. године, обележава се 10 година од оснивања Алијансе за безбедност пацијената Светске здравствне организације (СЗО). Обележавање 5. маја ове године се врши под мотом "Јачање здравственог система - хигијена руку су ваша улазна врата".

Тим поводом СЗО је дефинисала 10 разлога због којих свака здравствена установа треба да буде део програма "Чиста нега је сигурна нега":

  1. Хигијена руку у правом тренутку спашава животе.
  2. Хигијена руку у здравственим установама је спасила милионе живота у последњих неколико година.
  3. Хигијена руку је један од најзначајнијих показатељa квалитета здравствене заштите.
  4. Здравствени проблеми међу којима су и болничке инфекције, иако често непрепознате, дешавају се и представљају друштвене и политичке изазове којима се, желели ми то, или не, морамо бавити.
  5. Ширење инфекција на пацијенте и здравствене раднике се може спречити захваљујући доброј хигијени руку, са врло мало новца.
  6. Познато је да су здравственим установама доступна јефтина средства која могу спасити животе! Средства за хигијену руку на бази алкохола могу спречити ширење болничких инфекција и велики број смртних исхода сваке године.
  7. Значај хигијене руку је препознат и у медијима, односно препозната је улога хигијене руку као важна мера у превенцији болничких инфекција или сузбијању епидемија тешких болести као што је на пример ебола.
  8. Примена 5 специфичних момената за хигијену руку у радном процесу здравствених радника и сарадника, олакшава да се уради права ствар сваког минута, сваког сата, сваког дана.
  9. Превенција и сузбијање болничких инфекција је основа за јачање здрaвствене заштите. Хигијена руку представља базични поступак код свих интервенција, било да се пласирају инвазивна помагала, или да се врши превенција инфекција хируршких рана или да се дају ињекције.
  10.  Проширимо и ми навику хигијене руку међу нама, здравственим рaдницима, спровођењем кампање САЧУВАЈТЕ ЖИВОТЕ: оперите своје руке и тиме ћемо допринети у глобалноj кампањи која прoмовише значај хигијене руку у здравственој заштити. Кампања „САЧУВАЈТЕ ЖИВОТЕ: Оперити своје руке“ је већ постала успешна глобална кампања која промовише значај хигијене руку у здравстевеној заштити.

Адаптирано према тексту Светске здравствене организације:
SAVE LIVES: Clean Your Hands - WHO's global annual call to action for health workers (http://www.who.int/gpsc/5may/en)

 

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351