Светски дан хигијене руку у здравственим установама - 5. мај 2018. - „Сачувајте животе - оперите своје руке“

хигијена рукуИнфекције повезане са здравственом заштитом представљају велики проблем у целом свету. Рачуна се да у развијеним земљама 5 -10% свих болесника добије инфекцију у току лечења, а у земљама у развоју тај број је још већи. Још од времена I.P.Semelweissa, познато је да су руке најважнији појединачни фактор који може смањити број тих инфекција.

Светска здравствена организација препознала је тај проблем као проблем сигурности болесника и установила је 5. мај као Светски дан хигијене руку у здравственим установама, који се обележава глобално у различитим деловима света.

Организујући Национални програм хигијене руку у здравственим установама под називом “Чисте руке - безбедне руке”, Србија је 2008. године постала члан Алијансе за безбедност пацијената СЗО. У кампању СЗО „Сачувајте животе - оперите своје руке“, до сада се пријавило 20.614 здравствених установа из 179 земље света, а од тога 61 установа из Србије које су постале део велике заједнице здравствених установа у свету, које су превенцију болничких инфекција и безбедност пацијената истакле као један од својих најважнијих циљева.

хигијена руку 2018

Здравствене установе на територији Београда добиле су позив од стране Републичке стручне комисије за надзор над болничким инфекцијама, да у својој установи организују да се овог 5. маја најмање 5 минута говори о 5 момената за хигијену руку.

Хигијеном руку спречава се преношење микроорганизама, проузроковача болничких инфекција, од којих посебан значај имају бактерије отпорне на антибиотике. Правилном хигијеном руку не само што ће се смањити број болничких инфекција, већ ће се смањити и употреба антибитотика, а повећати безбедност пацијената.

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351