Хидрираност током топлих дана

voda iz cesme

Редован унос воде за пиће је од значаја у условима повишене температуре ваздуха

Крајем пролећа и током лета долази до пораста температуре ваздуха, као и до могућности да већи део дана проводимо у активностима на отвореном простору, изложени директном утицају сунчеве светлости и врућине. Редован унос течности, пре свега воде за пиће, током читавог дана је од велике важности за добро функционисање свих система у организму, расхлађивање и очување здравља, нарочито у условима високих “летњих” температура ваздуха. Смањена количина течности у организму за свега неколико процената може довести до одређеног степена смањене хидрираности и појаве изузетно непријатних симптома као што су раздражљивост, смањена концентрација и главобоља, а код старијих особа и до озбиљних поремећаја у раду срца и крвних судова, односно система за циркулацију. Овакви, неспецифични симптоми дехидрираности неретко могу бити погрешно протумачени, и повезани са осећајем глади или недостатка сна.

 

Препорука је да увек на располагању имамо довољне количине воде за пиће, а уколико боравимо дуже времена ван куће, у градској зони, или у природи, потребно је да одрасли са собом понесу бочице са водом за пиће, за личну употребу, као и додатне количине воде уколико има и деце.

Панел Европске уније објавио је стручно мишљење о Адекватном Уносу (АУ) воде за пиће, и других течности, укључујући и унос течности кроз храну. Референтне вредности, односно препоручена укупна количина воде и течности која треба да буде унета током дана (24 часа), различита је у складу са узрастом и полом, и односи се искључиво на умерене климатске услове и умерен ниво физичке активности (ПАЛ 1.6). Према мишљењу Панела, новорођенчад до 6. месеца живота треба дневно да уносе 100 до 190 мл течности по једном килограму телесне тежине (ТТ). Одојчад од 6. до 12. месеца живота треба дневно да уносе 800 до 1000 мл/дан. Током друге године живота процењено је да унос треба да буде 1100 до 1200 мл течности сваког дана. Вредности АУ воде за дечаке и девојчице узраста 2 до 3 године процењен је на 1300 мл на дан; 1600 мл на дан за дечаке и девојчице узраста 4 до 8 година; 2100 мл/дан за дечаке узраста 9 до 13 година, односно 1900 мл/дан за девојчице истог узраста. У смислу потреба дневног уноса воде, адолесценти и старији се сврставају у групу одраслих. Према расположивим подацима, процењена вредност АУ воде за пиће може бити дефинисана као 2.0 л/дан (до 3.1 л/дан) за жене и 2.5 л/дана (до 4.0 л/дан) за мушкарце. И за популацију старије животне добе препоручене вредности АУ воде истоветне су као и за одрасле. За жене током трудноће препоручено је увећање дневног уноса за 300 мл у односну на жене истог узраста које нису трудне, а за жене током периода лактације и дојења увећање од 700 мл/дан у односу на жене исте животне доби које нису у периоду лактације и не доје.

У категорије изложене повећаном ризику од дехидратације можемо уврстити децу предшколског и школског узраста, старије особе, особе које појачано тренирају, као и радно способне особе које више часова током дана бораве у изузетно топлим и затвореним просторијама.

Редован дневни унос воде за пиће у одговарајућим количинама, подједнако је важан као и здрава исхрана у циљу очувања доброг здравља, у раној превенцији развоја болести, као и секундарној превенцији већ постојећих болести.

 

 

 

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351