Светски дан воде 2024 - вода за мир

dan vodeВода може створити мир или изазвати сукоб. Када се у води оскудева или је вода загађена, или када људи имају неједнак приступ или немају приступ води, тензије могу порасти између заједница и земаља.

Више од 3 милијарде људи широм света зависи од воде која прелази државне границе. Ипак, само 24 земље имају споразуме о сарадњи за сву заједничку воду. Како се повећавају утицаји климатских промена, а број становника на планети расте, постоји хитна потреба, унутар и између земаља, да се ујединимо око заштите и очувања нашег најдрагоценијег ресурса. Јавно здравље и просперитет, системи производње хране и енергије, економска продуктивност и еколошки интегритет ослањају се на добро функционишући циклус воде којим се на прави начин управља.

Стварање позитивног ефекта "таласања"

Тема Светског дана водe 2024. године је 'Вода за мир'. Када сарађујемо по питању воде, стварамо позитиван ефекат таласања – подстичемо хармонију, стварамо просперитет и градимо отпорност на заједничке изазове. Морамо деловати у складу са спознајом да вода није само ресурс за коришћење и надметање – то је људско право, суштински за сваки аспект живота. Овог Светског дана вода, сви морамо да се ујединимо око воде и користимо воду за мир, постављајући темеље стабилнијег и просперитетнијег сутра.

Играјте своју улогу. Будите део глобалне кампање „Вода за мир“. Потребно нам је да сви – од појединаца и породица до компанија и влада – учине све што могу да сарађују на води и утрју пут хармоничнијем друштву. Преузмите ресурсе да бисте се укључили у овај Светски дан вода и сазнали више о вези између воде и мира.
 
Кључне поруке за Светски дан водe 2024.

Вода може створити мир или изазвати сукоб. Када је вода оскудна или загађена, или када се људи боре за приступ, тензије могу порасти. Сарадњом у области воде можемо уравнотежити свачије потребе за водом и помоћи у стабилизацији света. Просперитет и мир се ослањају на воду. Док нације управљају климатским променама, масовним миграцијама и политичким немирима, морају да ставе сарадњу у области воде у средиште својих планова. Вода нас може извући из кризе. Можемо да подстакнемо хармонију између заједница и земаља удруживањем око праведног и одрживог коришћења воде – од конвенција Уједињених нација на међународном нивоу, до активности на локалном нивоу.

Више о овој теми можете да погледате на званичној интернет страници УН са које је текст преузет и адаптиран:

https://www.un.org/en/observances/water-day

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351