Европски дан посвећен рационалној употреби антибиотика – 18. новембар 2023.

antibioticiЕвропски центар за контролу и превенцију болести прогласио је 18. новембар за дан посвећен повећању свести о значају рационалне употребе антибиотика. Здравство у нашој земљи се сваке године прикључује обележавању овог дана. Тада се сви субјекти у ланцу коришћења антибиотика лекари, фармацеути и пацијенти подсећају и упозоравају на значај антибиотика и њихово правилно прописивање и употребу.

Када су антибиотици почели да се користе то је пробудило наду да ће многе болести које изазивају бактерије бити искорењене, али то се није десило због појаве отпорности бактерија на антибиотике. Бактерије су способне да својим механизмима одбране створе ту отпорност. Само неколико година од почетка примене пеницилина јавили су се први пеницилин резистентни сојеви стафилокока. Данас је ситуација таква да не постоји антибиотик који се користи у терапији, а на који није забележена отпорност. Бактерије које су отпорне на антибиотике изазивају обољења на које антибиотици не могу да делују. Појава таквих инфекција посебно је опасна у болничкој средини, где бораве имунолошки ослабљени пацијенти.

Да би антибиотици били ефикасни потребна је правилна употреба лека која почиње од разговора лекара са пацијентом, прегледа, препознавања симптома и правилно постављене дијагнозе. Лекар прописује антибиотик тек када добије резултат анализе узорка који је послао у микробиолошку лабораторију где се изолује бактерија која је довела до болести и испитује њена осетљивост на антибиотике. На основу добијеног антибиограма лекар прописује ефикасну терапију. Доказано је да рационално прописивање антибиотика, односно њихово коришћење само у строго индикованим случајевима доводи до смањења отпорности бактерија на антибиотике.Лекар је дужан да се придржава препорука за прописивање антибиотика које су изнете у Националном водичу добре клиничке праксе Републике Србије.

Пацијент треба да прописани антибиотик користи на време, у одговарајућој дози, у одређеном временском периоду. Грешка је узимати мању дозу лека, мењати интервал између доза или скратити време лечења. Антибиотици не делују у случају вирусних инфекција, осим када долази до бактеријске суперинфекције. Због тога је потребна добра комуникација са лекаром који ће то да препозна и укључи одговарајућу терапију. Антибиотици се не смеју куповати без лекарског рецепта и користити на своју руку. Одлука о издавању антибиотика од стране фармацеута само на рецепт је од великог значаја.

У лабораторијама Градског завода за јавно здравље врше се анализе узорака по савременим лабораторијским методама и израда антибиограма  по најновијим препорукама за ефикасну антибиотску терапију. То доприноси смањењу отпорности бактерија на антибиотике и смањење броја мултирезистентних бактерија које су отпорне на три или више различитих група антибиотика.

Погрешна или неправилна употреба антибиотика може бити велики проблем за онога ко узима антибиотик, али и за било кога другог ко ће узети антибиотик у будућности јер он неће бити ефикасан. Морамо увек имати у виду податак да је број антибиотика који се користе у терапији ограничен и да се тешко долази до новог антибиотика упркос напорима фармацеутске индустрије. Постоји опасност од повратка у преантибиотску еру, у којој би обична инфекција могла довести до смртног исхода.

Пацијенти као последњи у ланцу употребе антибиотика својим одговорним понашањем могу много да допринесу да из борбе са инфекцијама ми изађемо као победници. Правилном и рационалном употребом антибиотика чувамо их за ситуације кад су нам они заиста неопходни.

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351