Колико наши корисници знају о правилној употреби антибиотика?

grafikПитали смо кориснике Градског завода за јавно здравље колико знају о антибиотицима, колико често и на који начин их употребљавају. На питања је одговорио 321 корисник, а више од половине њих користили су неки антибиотик у претходних годину дана.

Већина наших корисника зна да антибиотике треба употребљавати само на лекарски рецепт, па је 82,3% испитаника ове лекове добило на рецепт. Најчешћи разлози због којих узимају антибиотике су инфекције мокраћних путева, прехладе и бол у грлу, али су неки испитаници узимали антибиотике чак и код главобоље. Само око половине испитаника пре или истовремено са употребом антибиотика су урадили неко испитивање, као тест крви, урина или брис.

Показало се да су забринутост и страх за сопствено здравље узроковани пандемијом COVID-19, додатно утицали на неодговарајућу употребу антибиотика и учестало самолечење. Испитаници који су имали инфекцију COVID-19 користили су антибиотике значајно чешће од оних који нису имали COVID-19 инфекцију.

Две трећине наших корисника у претходној години нико није саветовао да не узимају антибиотике непотребно, као на пример код обичне прехладе. Зато сваки лекар кад год има прилику треба поново да подсети пацијента да никада не узима антибиотике самоиницијативно, већ тек након лекарског прегледа и урађених анализа. На тај начин се едукује најшира популација и делује на укорењена понашања којима пацијенти реагују на здравствене ризике.

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351