Правилна употреба антибиотика

antibioticiАнтибиотици су лекови који се користе у лечењу инфекција које изазивају бактерије.

Да би антибиотици  били ефикасни потребна је правилна употреба лека која почиње од разговора лекара са пацијентом, прегледа, препознавања симптома и правилно постављене дијагнозе. Лекар прописује антибиотик тек када добије резултат анализе узорка који је послао у микробиолошку лабораторију где се врши изолација бактерије која је довела до болести и испитује њена осетљивост на антибиотике. На основу добијеног антибиограма лекар прописује ефикасну терапију.

 Пацијент је дужан да прописани антибиотик користи на време, у одговарајућој дози, у одређеном временском периоду јер само тако може доћи до излечења.  Грешка је узимати мању дозу лека, мењати интервал између доза или скратити време лечења. Антибиотици не делују у случају вирусних инфекција, осим када долази до бактеријске инфекције која представља компликацију вирусне инфекције. Због тога је потребна добра комуникација са лекаром који ће то да препозна и укључи одговарајућу терапију. Није мали број случајева када се укључује хитна терапија, без претходне израде антобиограма. По пристизању налаза из микробиолошке лабораторије ординирајући лекар мења терапију уколико је она погрешна и  прописује ефикасан антибиотик.

Антибиотици се не смеју куповати без лекарског рецепта и користити на своју руку.Само лекар може правилно да одреди која врста антибиотика и начин узимања треба да се примени. Неправилна употреба антибиотика може да доведе до отпорности бактерија на антибиотике.

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351