Pravilna upotreba antibiotika

antibioticiAntibiotici su lekovi koji se koriste u lečenju infekcija koje izazivaju bakterije.

Da bi antibiotici  bili efikasni potrebna je pravilna upotreba leka koja počinje od razgovora lekara sa pacijentom, pregleda, prepoznavanja simptoma i pravilno postavljene dijagnoze. Lekar propisuje antibiotik tek kada dobije rezultat analize uzorka koji je poslao u mikrobiološku laboratoriju gde se vrši izolacija bakterije koja je dovela do bolesti i ispituje njena osetljivost na antibiotike. Na osnovu dobijenog antibiograma lekar propisuje efikasnu terapiju.

Pacijent je dužan da propisani antibiotik koristi na vreme, u odgovarajućoj dozi, u određenom vremenskom periodu jer samo tako može doći do izlečenja.  Greška je uzimati manju dozu leka, menjati interval između doza ili skratiti vreme lečenja. Antibiotici ne deluju u slučaju virusnih infekcija, osim kada dolazi do bakterijske infekcije koja predstavlja komplikaciju virusne infekcije. Zbog toga je potrebna dobra komunikacija sa lekarom koji će to da prepozna i uključi odgovarajuću terapiju. Nije mali broj slučajeva kada se uključuje hitna terapija, bez prethodne izrade antobiograma. Po pristizanju nalaza iz mikrobiološke laboratorije ordinirajući lekar menja terapiju ukoliko je ona pogrešna i  propisuje efikasan antibiotik.

Antibiotici se ne smeju kupovati bez lekarskog recepta i koristiti na svoju ruku.Samo lekar može pravilno da odredi koja vrsta antibiotika i način uzimanja treba da se primeni. Nepravilna upotreba antibiotika može da dovede do otpornosti bakterija na antibiotike.

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351