Уколико до пада дође...

pad na leduПОКУШАЈТЕ ДА ПАДНЕТЕ БЕЗБЕДНО!
Нажалост, незгоде се дешавају и неки падови се не могу избећи. Покушајте да ублажите пад придржавањем следећих савета:
Ако осетите да почињете да падате, трудите се да избегнете пад на колена, зглобове или леђа. Покушајте да паднете на меснати део тела, на пример на бок, задњицу или рамена. Немојте испружити руке како бисте прекинули пад јер на тај начин повећавате ризик од прелома шаке и ручног зглоба. Уколико је могуће нека вам лактови буду савијени, а тело опуштено. Опуштени мишићи помажу да се ударац након пада равномерније распореди по телу, и самим тим смањује шансе за повреду. Ако је ваше тело укочено, то може повећати ризик од прелома кости.

ШТА УРАДИТИ НАКОН ПАДА

Ако се оклизнете на леду и паднете, прво што треба да урадите је да утврдите да ли сте повређени. Немојте одмах устајати нити дозволити другима да вас одмах након пада придигну на ноге - тиме ћете избећи могућност погоршања евентуалне повреде. Останите пар тренутака у положају у ком сте пали и покушајте да сами процените како се осећате. Проверите своје тело. Да ли осећате јак бол у неком делу телу? Да ли можете да померате руке и ноге? Да ли сте приликом пада ударили главу? Потврдан одговор на било које од наведених питања захтева неодложну медицинску помоћ.

Након процене стања ваше повреде, уколико можете да устанете, окрените се на једну страну. Савијте колена према себи, одгурните се рукама, а затим користите ноге да усправите остатак тела. Устаните полако, уз нечију помоћ, уколико је могуће, како бисте спречили ризик од поновног пада.

Ако сте са неким ко је пао и не може да устане, позовите помоћ и угрејте га.

Имајте у виду да и ако то не осетите одмах, постоји шанса да сте у паду повредили леђа, врат или неки други део тела. Ослушкујте сигнале које вам ваше тело шаље. Ако почнете да осећате  јак и упоран бол, јавите се лекару.

КАКО ТРЕТИРАТИ ПОВРЕДЕ НАСТАЛЕ УСЛЕД ПАДОВА НА ЛЕДУ

Чак и ако нисте озбиљно повређени, пад може да вам проузрокује  модрице и болове данима. Ако имате јаку модрицу или болове у мишићима, користите RICE методу: одмор, лед, компресија и елевација. Повређени скочни зглоб, на пример, треба охладити (постављањем хладне облоге или леда увијеног у тканину или кесу) и држати у повишеном положају како би се смањио оток и бол.  Лекови против болова такође  могу помоћи.
Имајте на уму да опоравак може трајати од неколико дана до неколико недеља. Такође запамтите да неке повреде од падова можда неће показати симптоме одмах. Уколико вам се  стање не побољша у року од неколико дана, обратите се вашем лекару.

Додатни савети за  третирање повреда приликом пада:

•    Одмах примените лед или хладне облоге да бисте спречили или смањили оток.
•    Користите лед или хладно паковање три пута дневно најмање 10 до 20 минута.
•    Почните са топлим облогама, три или четири дана након нестанка отока. Топлота помаже да се повећа проток крви, што може смањити модрице.
•    Имајте у виду  да је за сваки  опоравак потребно време!

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351