Падови на залеђеним површинама – како се заштитити?

padovi-ledПоред идиличних призора и дивних снежних пејзажа, зима са собом доноси и бројне и скривене опасности које леже испод нежног белог покривача. Падови на леду један су од главних изазова са којима се сусрећемо током хладних месеци, и представљају озбиљан ризик од повреда. Без обзира да ли сте у градском окружењу, на селу или на радном месту- клизави тротоари, стазе и улице постају подлога на којој се свакодневно суочавамо с потенцијалним опасностима.

Свако може бити изложен ризику од падова на леду, али одређене категорије становништва имају додатне факторе који их чине рањивијима.

•    Старије особе: Старије особе често имају смањену равнотежу и мобилност, чиме су изложеније ризику од падова.
•    Деца: Деца су склонија неопрезном кретању, а клизаве површине повећавају опасност од падова.
•    Особе с инвалидитетом: Особе с одређеним инвалидитетом могу имати потешкоћа у одржавању равнотеже, што их чини осетљивима на клизаве површине.
•    Труднице: Труднице, због промена у равнотежи и повећане осетљивости на повреде, могу бити подложније падовима.
•    Особе с одређеним здравственим стањима: Особе с одређеним здравственим стањима попут остеопорозе, артритиса или других проблема с костима и зглобовима могу бити подложније повредама након пада на леду.
•    Радници на отвореном: Особе које раде на отвореном, попут грађевинских радника или достављача, изложене су повећаном ризику од падова на леду у току радног времена.
•    Спортисти и рекреативци: Особе које се баве зимским спортовима или рекреацијом на отвореном, као што су клизање или скијање, такође су подложне падовима на леду.

Повреде узроковане падовима могу бити различитог степена тежине, у зависности од физичког стања особе која је пала и фактора околине. Најчешће последице падова су модрице и истегнућа тетива и лигамената, али су честе и озбиљне повреде попут уганућа и ишчашења зглобова, руптура мишића, повреда леђа, прелома руку и ногу, потреса мозга и других повреда главе, а у најтежим случајевима може доћи до повреде кичмене мождине.

Придржавање одређених савета може помоћи у смањењу вероватноће настанка пада и спречавању озбиљнијих последица.

ИЗБЕГАВАЈТЕ НЕПОТРЕБНЕ ИЗЛАСКЕ!
Трудите се да без преке потребе не излазите напоље током неповољних временских услова, нарочито док површине за ходање нису адекватно очишћене.

ОБУЦИТЕ СЕ ПРАВИЛНО!
Носите топлу одећу- капут или јакну која вам прекрива највећи део тела, јер вам може ублажити пад. На рукама обавезно имајте одговарајуће рукавице, пошто оне могу спречити повреде прстију и шака.

ОБУЋА МОРА БИТИ ПРИЛАГОЂЕНА ЗИМСКИМ УСЛОВИМА!
Правилан избор обуће кључан је фактор у превенцији падова на леду.
Избегавајте обућу са глатким ђоном и штиклама. Уместо тога носите непромочине чизме или дубоке ципеле које покривају скочни зглоб и које имају неклизајућу подлогу, попут гумене, са дубоким шарама.

ОБАВЕЗНО ПОНЕСИТЕ НАПУЊЕН МОБИЛНИ ТЕЛЕФОН!
Мобилни телефон ће вам бити драгоцена помоћ уколико треба да позовете некога да вам помогне, или хитну медицинску помоћ.
ИСПЛАНИРАЈТЕ ВАШЕ ВРЕМЕ!
На заказане обавезе и састанке крените раније како бисте избегли журбу и брзо ходање по леду.

ОЧИСТИТЕ СТАЗЕ И СТЕПЕНИЦЕ!
Редовно чистите снег и лед са прилаза, стаза и степеница. Користите со, песак или средства за отапање леда, како бисте спречили стварање клизавих површина. Адекватно државање стаза по којима се крећете смањиће ризик од настанка незгоде.

ИЗБЕГАВАЈТЕ НЕОЧИШЋЕНЕ ПОВРШИНЕ!
Ходајте по осветљеним површинама, пре свега оним које су очишћеме од леда. Међутим, имајте у виду да чак и на овим површинама може бити делова са снегом и ледом који се није отопио, и сходно томе увек будите на опрезу и ходајте полако - ситним корацима, како бисте избегли неочекивани пад. Избегавајте неравне површине колико год је могуће. Избегавајте степенице или ивичњаке са ледом. Обратите пажњу на постојање тзв. црног леда!


ШТА ЈЕ ЦРНИ ЛЕД?

Црни лед  представља  танак слој глазираног леда на површинама, пре свега на путевима. Сам лед није црн, већ провидан и  омогућава да се кроз њега види подлога, односно асфалт, који је углавном  тамно сиве до црне боје . Често је невидљив за возаче или оне који  ходају  и због тога је изузетно опасан јер узрокује  неочекивана проклизавања возила  или падове.

Можете проверити да ли постоји ова врста леда тестирањем тротоара или шеталишта пре него што закорачите на њих,  так што ћете  испруженим стопалом куцнути  о потенцијално клизаве површине.

Увек је најбоље претпоставити да је плочник клизав, посебно на свим влажним, тамним или засењеним местима,  и бити спреман и на опрезу!


ПРАВИЛНО ХОДАЈТЕ ПО СНЕГУ И ЗАЛЕЂЕНИМ ПОВРШИНАМА!

Уколико немате другог избора и морате да пређете преко залеђене површине придржавајте се следећег:

•    Ходајте полако и правите мање кораке.
•    Останите сконцентрисани и гледајте испред себе. Немојте разговарати мобилним телефоном, нити куцати поруке док ходате.
•    Немојте носити велики терет како не бисте изгубили равнотежу.
•    Руке треба да буду слободне како би вам помогле у одржавању равнотеже- немојте их држати у џеповима!
•    Избегните искушење да потрчите како бисте стигли на превоз и не претрчавајте преко пешачког прелаза (посебан опрез када ходате преко белих површина на зебри).


ХОД  ПИНГВИНА

Приликом нормалног хода центар наше равнотеже је у средини тела и наша телесна тежина се подједнако распоређује на обе ноге. Овакав начин хода по леду приморава наше ноге да носе телесну тежину под оштрим углом у односу на подлогу, што може резултовати веома незгодним падовима и повредама. Променом начина хода можете избећи овакве падове. Стручњаци за безбедност широм света препоручују ходање попут пингвина, пошто је њихов начин хода најстабилнији.

Како ходати као пингвин? Раширите стопала мало више него што је уобичајено и лагано се нагните  унапред, како би центар равнотеже био на предњој нози, са тежиштем преко предњег стопала. Како бисте додатно побољшали равнотежу испружите руке у страну.


КОРИСТИТЕ ПОМОЋНА СРЕДСТВА!

Уколико се крећете по врло клизавим површинама, размислите о коришћењу штапова за ходање. Ова помоћна средства пружају додатну стабилност и подршку, смањујући ризик од пада.

ПОСЕБАН ОПРЕЗ ПРИЛИКОМ УЛАСКА И ИЗЛАСКА ИЗ ВОЗИЛА!
Улазак и излазак из возила у зимским условима такође се повезује са већим ризиком од настанка падова. Будите посебно опрезни и користите врата или рам свог аутомобила као подршку приликом уласка или изласка из возила. Немојте држати предмете — попут ранчева или торбица — док излазите. Пре него што узмете било који предмет, изађите из возила у потпуности .

САВЕТ ВИШЕ...

РАДИТЕ НА СВОЈОЈ РАВНОТЕЖИ И ФЛЕКСИБИЛНОСТИ!
Што су ваша равнотежа и флексибилност боље, лакше ћете избећи пад или ће последице пада бити блаже. Покушајте да редовно практикујете вежбе које ће побољшати вашу равнотежу и координацију покрета.

ЧУВАЈТЕ ЗДРАВЉЕ СВОЈИХ КОСТИЈУ!
Уношење довољних количина калцијума и витамина Д, пре свега правилном исхраном и излагањем сунцу, су веома важни за здравље костију и могу смањити вероватноћу настанка падова и ублажити њихове последице.

ИЗБЕГАВАЈТЕ УПОТРЕБУ АЛКОХОЛА И ПСИХОАКТИВНИХ СУПСТАНЦИ!
Злоупотреба алкохола може да изазове оклизнуће и падове. С обзиром да алкохол нарушава равнотежу, моторичке вештине и правилно расуђивање, вероватноћа пада на леду након конзумације алкохолних пића се драстично повећава.

Одређени лекови такође делују на стабилност и равнотежу. Сваки лек који утиче на психофизичке способности (антидепресиви, седативи, антиконвулзиви и др.) , као и поједини лекови за побољшање кардиоваскуларне функцију, могу повећати ризик од пада. Обавезно разговарајте са изабраним лекаром како бисте сазнали да ли ваши лекови могу утицати на вашу равнотежу.

Сви ови кораци заједно могу значајно смањити ризик од падова на поледици и леду и обезбедити да зимски месеци буду безбедни за све чланове заједнице.
Запамтите, превентивне мере су кључне, и сходно томе уложите време и труд како бисте осигурали своју и безбедност других током хладних дана.


setnja po snegu


УКОЛИКО ДО ПАДА ДОЂЕ...

ПОКУШАЈТЕ ДА ПАДНЕТЕ БЕЗБЕДНО!
Ако осетите да почињете да падате, трудите се да избегнете пад на колена, зглобове или леђа. Покушајте да паднете на меснати део тела- бок, задњицу или рамена. Немојте испружити руке како бисте прекинули пад јер на тај начин повећавате ризик од прелома шаке и ручног зглоба. Уколико је могуће нека вам лактови буду савијени, а тело опуштено. Опуштени мишићи помажу да се ударац након пада равномерније распореди по телу, и самим тим смањује шансе за повреду. Ако је ваше тело укочено, то може повећати ризик од прелома кости.


ШТА УРАДИТИ НАКОН ПАДА

Ако се оклизнете на леду и паднете, прво што треба да урадите је да утврдите да ли сте повређени. Немојте одмах устајати нити дозволити другима да вас одмах након пада  придигну на ноге – тиме ћете избећи могућност погоршања евентуалне повреде. Останите пар тренутака у положају у ком сте пали и покушајте да сами процените како се осећате. Проверите своје тело. Да ли осећате јак бол у неком делу телу? Да ли можете да померате руке и ноге? Да ли сте приликом пада ударили главу? Потврдан одговор на било које од наведених питања захтева неодложну медицинску помоћ

Након процене  стања ваше повреде, уколико  можете да устанете, окрените се на једну страну. Савијте колена према себи, одгурните се рукама, а затим користите ноге да усправите остатак тела. Устаните полако, уз нечију помоћ, уколико  је могуће,  како бисте  спречили  ризик од поновног пада.

Ако сте са неким ко је пао и не може да устане, позовите помоћ и угрејте га.

Имајте у виду да и ако то не осетите одмах, постоји шанса да сте у паду повредили леђа, врат или неки други део тела. Ослушкујте сигнале које вам  ваше тело шаље.  Ако почнете да осећате  јак и упоран бол, јавите се лекару.


КАКО ТРЕТИРАТИ ПОВРЕДЕ НАСТАЛЕ УСЛЕД ПАДОВА НА ЛЕДУ

Чак и ако нисте озбиљно повређени, пад може да вам проузрокује модрице и болове данима. Ако имате велике модрице или болове у мишићима, користите RICE методу: одмор, лед, компресија и елевација. Повређени део тела треба хладити (постављањем хладне облоге или леда увијеног у тканину или кесу) и држати у повишеном положају како би се смањио оток и бол. Лекови против болова такође могу помоћи.

Имајте на уму да опоравак може трајати од неколико дана до неколико недеља. Такође запамтите да код неких повреда од падова можда нећете одмах осетити симптоме. Уколико вам се стање не побољша у року од неколико дана, обратите се вашем лекару.

Додатни савети за збрињавање повреда приликом пада:

•    Одмах примените лед или хладне облоге да бисте спречили или смањили оток.
•    Користите лед или хладно паковање три пута дневно најмање 10 до 20 минута.
•    Почните са топлим облогама, три или четири дана након нестанка отока . Топлота помаже да се повећа проток крви, што може смањити модрице.
•    Имајте у виду да је за сваки опоравак потребно време!


Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351