Преглед столице у лабораторијама ГЗЗЈЗ Београд

pregled stoliceГастроентероколитиси код људи могу бити изазвани бактеријама, вирусима или паразитима. Због великог броја узрочника који могу изазвати гастроентероколитисе, лекар примарне здравствене заштите треба према симптомима и клиничкој слици пацијента да процени на коју врсту микробиолошког испитивања ће послати узорак столице.


Бактериолошки преглед столице (фецеса) назива се копрокултура. Копрокултура служи за постављање дијагнозе обољења и за доказивање клицоноштва. Лабораторија за копрокултуре ГЗЗЈЗ Београд изолује и идентификује следеће врсте патогених цревних бактерија: Salmonella spp., Shigella spp., Campylobacter spp. и Yersinia enterocolitica. На захтев лекара је могуће урадити и преглед столице на присуство гљивица Candida spp. Резултате копрокултуре је могуће добити најраније 48 часова након предаје узорка.

У лабораторији је могуће урадити и следеће анализе: доказивање токсина А и Б Clostridium difficile, доказивање антигена бактерије Helicobacter pylori као и доказивање присуства Rotavirusa, Adenovirusa и Norоvirusa у столици. Резултате ових анализа је могуће добити истог дана уколико се узорци столице предају до 12 часова.
Лабораторија за паразитологију ГЗЗЈЗ Београд обавља дијагностику цревних паразита: протозоа (Giardia lamblia, Entamoeba histolytica, Cryptosporidium parvum...) и хелмината (Ascaris lumbricoides, Trichuris trichiura, Taenia spp.,....).

На пријемном одељењу ГЗЗЈЗ Београд је могуће узети и перианални отисак код сумње на присуство мале дечије глисте (Enterobius vermicularis). Треба напоменути да се јаја овог паразита веома ретко могу наћи у узорку столице.

Резултате паразитолошких анализа је могуће добити у року од 24 часа, уколико се узорци столице предају до 12 часова на пријемном одељењу ГЗЗЈЗ Београд, а у року од два радна дана за узорке предате у надлежном Дому здравља.

НАПОМЕНА:
У лабораторијама ГЗЗЈЗ Београд је могуће урадити и тест на окултно крварење (FOBT тест). Резултат ове анализе је могуће добити истог дана уколико се узорак столице преда до 12 часова.

Информације о припреми пацијента, узимању и достављању узорка за анализу се налазе на сајту Завода, Припрема за микробиолошко испитивање.
 


Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351