Преглед узорка столице

Гастроентероколитиси код људи могу бити изазвани бактеријама, вирусима или паразитима. Због великог броја узрочника који могу изазвати гастроентероколитисе, лекар опште праксе треба према симптомима и клиничкој слици пацијента да процени на коју врсту микробиолошког испитивања ће послати узорак столице.

Бактериолошки преглед столице (фецеса) назива се копрокултура. Копрокултура служи за постављање дијагнозе обољења и за доказивање клицоноштва. Материјал (столица) се узима одмах после дефекације у специјалну посуду са кашичицом.

Бактериолошки преглед столице (фецеса) назива се копрокултура. Копрокултура служи за постављање дијагнозе обољења и за доказивање клицоноштва. Материјал (столица) се узима одмах после дефекације у специјалну посуду са кашичицом.

Свеж узорак столице (бирати крваве, слузаве и гнојаве делове уколико их има) узети кашичицом која се налази на унутрашњој страни поклопца посуде. Количина узорка која је потребна за извођење копрокултуре је око 5ml течне или 1g (као зрно грашка) чврсте, формиране столице. Посуду чврсто затворити завртањем поклопца. Узорак предати у року од 2 сата од узорковања.

Лабораторија за копрокултуре ГЗЗЈЗ Београд је оспособљена за изолацију и идентификацију следећих цревних патогених бактерија: Salmonella spp., Shigella spp., Campylobacter spp. и Yersinia enterocolitica. Резултате копрокултуре је могуће добити најраније после 48h од предаје узорка.

На захтев лекара опште праксе могуће је урадити и преглед столице на присуство гљивице Candida spp., резултат је готов 48h од предаје узорка.

У лабораторији је могуће урадити и следеће анализе: доказивање токсина А и Б Clostridium difficile у столици, доказивање присуства Rotavirusa, Adenovirusa и Norоvirusa у столици. Резултате ових анализа је могуће добити истог дана уколико се узорци столице предају до 12h.

Лабораторија за паразитологију ГЗЗЈЗ Београд обавља дијагностику цревних паразита: протозоа (Giardia lamblia, Entamoeba histolytica, Cryptosporidium parvum...) и хелмината (Ascaris lumbricoides, Trichuris trichiura, Taenia spp.,....). Количина узорка која је потребна за дијагностику је око 5ml течне или 5g чврсте, формиране столице. Течну, слузаву или крваву столицу треба предати у лабораторију у року од 30 минута од узорковања. Формирану столицу предати сат времена од узорковања ако се столица налази на собној температури или за 24 часа ако се узорак чува у фрижидеру. Препорука је да се предају три узорка столице три дана за редом.

На пријемном одељењу ГЗЗЈЗ Београд је могуће узети и перианални отисак код сумње на присуство мале дечије глисте (Enterobius vermicularis). Перианални отисак се узима ујутру, пре вршења велике нужде и пре прања.

Резултате паразитолошких анализа је могуће добити истог дана уколико се узорци столице предају до 12h на пријемном одељењу ГЗЗЈЗ Београд , а два радна дана за узорке предате у надлежном Дому здравља.

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351