Микробиолошке анализе у лабораторијама Градског Завода

mikrobioloske analizeВећ седам деценија су микробиолошке лабораторије Градског Завода за јавно здравље Београд место где Београђани, са пуним поверењем, долазе да ураде бактериолошке, паразитолошке и вирусолошке анализе различитих узорака.

Након скромних почетака после Другог светског рата и настанка са сврхом контроле над заразним респираторним и цревним болестима, данас постојимо као Центар за микробиологију Градског Завода за јавно здравље Београд са одлично опремљеним лабораторијама великог капацитета у којима раде стручни и посвећени здравствени радници.

У нашем Центру се обрађују и испитују различити узорци пацијената који нам стижу из Домова здравља са територије Београда, из других здравствених установа, као и са пријемног одељења наше установе.

Већина микробиолошких анализа се може урадити на упут добијен од лекара из Дома здравља и то су анализе које су покривене уговором са  Републичким фондом здравственог осигурања. За одређене анализе које нису покривене уговором са РФЗО, пацијент сам сноси трошкове анализе. Водимо рачуна да цене наших услуга буду конкурентне и доступне нашим пацијентима.

У Центру за микробиологију се налазе три лабораторије:

 • лабораторија за бактериолошку дијагностику
 • лабораторија за паразитолошку дијагностику
 • лабораторија за серолошку дијагностику

У бактериолошкој лабораторији се врши дијагностика присуства бактеријских патогена и у њој се обрађују и испитују брисеви грла, носа, ока, уха, коже, рана, узорци урина, столице, спутума и многи други. 

У паразитолошкој лабораторији се врши дијагностика присуства цревних паразита као што су протозое и хелминти из узорака столице или перианалног бриса.

У серолошкој лабораторији се из узорака крви различитим серолошким техникама доказује присуство антитела и антигена многих инфективних болести вирусне, бактеријске и паразитске етиологије. Поред овога у серолошкој лабораторији се могу урадити тумор маркери простате као и хормони штитасте жлезде.

Веома је важно да пацијенти буду упознати о правилној припреми за узимање различитих узорака. То подразумева следеће:

 • Брис грла, језика и непца се узима ујутру пре доручка и пре спровођења јутарње хигијене усне шупљине. Пожељно је брис узети пре почетка антибиотске терапије. Контролни брис се узима 2-5 дана након завршетка са  терапијом. Брис узима медицински техничар.
 • Брис носа се узима пре почетка антибиотске терапије. Контролни брис се узима 2-5 дана након завршетка са  терапијом. Коришћење капи за нос које олакшавају дисање код прехладе не омета анализу. Брис узима медицински техничар.
 • Брис ока и ува се узима пре умивања и пре спровођења тоалете спољашњег ушног канала. Пожељно је брис узети пре почетка антибиотске терапије. Брис узима медицински техничар.
 • Брис ране, коже, дојке и пупка се узима пре почетка антибиотске терапије. Брис узима медицински техничар. 
 • Испљувак односно спутум се узима ујутру, пре доручка. Након испирања уста обичном водом, потребно је неколико пута дубоко удахнути и полако издахнути ваздух, а затим дубоко удахнути, мало задржати ваздух и искашљати се што дубље и јаче у стерилну посуду за узорковање са широким грлом. Узорак треба да буде секрет из дисајних путева, а не пљувачка! Испљувак узоркује сам пацијент.
 • Узорак столице за преглед на бактерије, вирусе и гљивице се узима након пражњења црева у посуду предвиђену за ту намену, користећи пластичну лопатицу која је причвршћена на поклопцу посуде. Узима се онај део столице који садржи слуз, крв или гној. Довољна количина узорка је 2-5 грама. Узорак доставити у лабораторију најкасније 2 сата од узорковања. Столицу узоркује сам пацијент.
 • Узорак столице за преглед на цревне паразите се узима након пражњења црева у посуду предвиђену за ту намену, користећи пластичну лопатицу која је причвршћена на поклопцу посуде. Довољна количина узорка је половина запремине посуде за узорковање. Узорак доставити у лабораторију најкасније 2 сата од узорковања. Столицу узоркује сам пацијент.
 • Перианални брис се узима ујутру, пре купања и пражњења црева. Вече и јутро пре узимања бриса не треба користити никакве препарате у пределу чмара. Брис узима медицински техничар.
 • Припрема пацијента за давање узорка урина за уринокултуру подразумева интимну хигијену сапуном и водом и узимање средњег млаза првог јутарњег урина у стерилну урин чашу. Узорак се може узети и у посебну посуду која на поклопцу има причвршћене хранљиве подлоге тзв.урикулт.  Узорак доставити у лабораторију најкасније 2 сата од узорковања. Урин узоркује сам пацијент.
 • Пацијентима којима се раде серолошке анализе није потребна посебна припрема. Пацијенти могу имати лаган оброк пре давања крви. Крв узима медицински техничар.
 • Уколико лекар сматра да анализу треба урадити током терапије антибиотиком, ту чињеницу треба нагласити приликом давања узорка.

Адреса Градског Завода за јавно здравље Београд је Булевар деспота Стефана 54а.

Број телефона пријемног одељења је 2078-608.

Радно време пријемног одељења:
- пријем материјала: радним данима 07:00-18:00, суботом 07:00-11:00
- вађење крви: радним данима 07:00-12:00
- издавање резултата: радним данима 13:00-19:00, суботом 07:00-12:00

Уколико је потребно да се уради анализа крви на присуство HIV вируса, крв се узима у Саветовалишту за HIV/AIDS на IV спрату, радним данима од 08:00 – 12:00


Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351