Ukoliko do pada dođe...

pad na leduPOKUŠAJTE DA PADNETE BEZBEDNO!
Nažalost, nezgode se dešavaju i neki padovi se ne mogu izbeći. Pokušajte da ublažite pad pridržavanjem sledećih saveta:
Ako osetite da počinjete da padate, trudite se da izbegnete pad na kolena, zglobove ili leđa. Pokušajte da padnete na mesnati deo tela, na primer na bok, zadnjicu ili ramena. Nemojte ispružiti ruke kako biste prekinuli pad jer na taj način povećavate rizik od preloma šake i ručnog zgloba. Ukoliko je moguće neka vam laktovi budu savijeni, a telo opušteno. Opušteni mišići pomažu da se udarac nakon pada ravnomernije rasporedi po telu, i samim tim smanjuje šanse za povredu. Ako je vaše telo ukočeno, to može povećati rizik od preloma kosti.

ŠTA URADITI NAKON PADA

Ako se okliznete na ledu i padnete, prvo što treba da uradite je da utvrdite da li ste povređeni. Nemojte odmah ustajati niti dozvoliti drugima da vas odmah nakon pada pridignu na noge - time ćete izbeći mogućnost pogoršanja eventualne povrede. Ostanite par trenutaka u položaju u kom ste pali i pokušajte da sami procenite kako se osećate. Proverite svoje telo. Da li osećate jak bol u nekom delu telu? Da li možete da pomerate ruke i noge? Da li ste prilikom pada udarili glavu? Potvrdan odgovor na bilo koje od navedenih pitanja zahteva neodložnu medicinsku pomoć.

Nakon procene stanja vaše povrede, ukoliko možete da ustanete, okrenite se na jednu stranu. Savijte kolena prema sebi, odgurnite se rukama, a zatim koristite noge da uspravite ostatak tela. Ustanite polako, uz nečiju pomoć, ukoliko je moguće, kako biste sprečili rizik od ponovnog pada.

Ako ste sa nekim ko je pao i ne može da ustane, pozovite pomoć i ugrejte ga.

Imajte u vidu da i ako to ne osetite odmah, postoji šansa da ste u padu povredili leđa, vrat ili neki drugi deo tela. Osluškujte signale koje vam vaše telo šalje. Ako počnete da osećate  jak i uporan bol, javite se lekaru.

KAKO TRETIRATI POVREDE NASTALE USLED PADOVA NA LEDU
Čak i ako niste ozbiljno povređeni, pad može da vam prouzrokuje  modrice i bolove danima. Ako imate jaku modricu ili bolove u mišićima, koristite RICE metodu: odmor, led, kompresija i elevacija. Povređeni skočni zglob, na primer, treba ohladiti (postavljanjem hladne obloge ili leda uvijenog u tkaninu ili kesu) i držati u povišenom položaju kako bi se smanjio otok i bol.  Lekovi protiv bolova takođe  mogu pomoći.
Imajte na umu da oporavak može trajati od nekoliko dana do nekoliko nedelja. Takođe zapamtite da neke povrede od padova možda neće pokazati simptome odmah. Ukoliko vam se  stanje ne poboljša u roku od nekoliko dana, obratite se vašem lekaru.


Dodatni saveti za  tretiranje povreda prilikom pada:
•    Odmah primenite led ili hladne obloge da biste sprečili ili smanjili otok.
•    Koristite led ili hladno pakovanje tri puta dnevno najmanje 10 do 20 minuta.
•    Počnite sa toplim oblogama, tri ili četiri dana nakon nestanka otoka. Toplota pomaže da se poveća protok krvi, što može smanjiti modrice.
•    Imajte u vidu  da je za svaki  oporavak potrebno vreme!
     

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351