Правилно ходајте по снегу и залеђеним површинама!

hod po leduПонекад се ходање по леду и поледици не може избећи. Уколико немате другог избора и морате да пређете преко залеђене површине придржавајте се следећих савета:

•    Ходајте полако и правите мање кораке.
•    Останите фокусирани и гледајте испред себе. Немојте разговарати мобилним телефоном, нити куцати поруке док ходате.
•    Ослободите се ометања приликом ходања. Одложите мобилни телефон и немојте носити велике терете како не бисте изгубили равнотежу.
•    Нека вам руке буду слободне како би вам помогле у одржавању равнотеже - немојте их држати у џеповима.
•    Избегните искушење да трчите како бисте стигли на превоз и не претрчавајте преко пешачког прелаза (посебан опрез када ходате преко белих површина на зебри).

ПОСЕБАН ОПРЕЗ ПРИЛИКОМ УЛАСКА И ИЗЛАСКА ИЗ ВОЗИЛА!
Улазак и излазак из возила у зимским условима такође се повезује са већим ризиком од настанка падова. Будите посебно опрезни и користите врата или рам свог аутомобила као подршку приликом уласка или изласка из возила. Немојте држати предмете - попут шољица за кафу, ранчева или торбица - док излазите. Пре него што узмете било који предмет, изађите из возила у потпуности.
 
ХОД ПИНГВИНА

Приликом нормалног хода центар наше равнотеже је у средини тела и наша телесна тежина се распоређује на обе ноге подједнако. Овакав начин хода по леду приморава наше ноге да носе телесну тежину под оштрим углом у односу на подлогу, што може резултовати веома незгодним падовима и повредама. Променом начина хода можете избећи овакве падове. Стручњаци за безбедност широм света препоручују ходање попут пингвина, пошто је њихов начин хода најстабилнији. Како ходати као пингвин? Раширите стопала мало више него што је уобичајено и лагано се нагните унапред, како би центар равнотеже био на предњој нози, са тежиштем преко предњег стопала.

Како бисте додатно побољшали равнотежу испружите руке у страну.

hod pingvina
САВЕТ ВИШЕ...

РАДИТЕ НА СВОЈОЈ РАВНОТЕЖИ И ФЛЕКСИБИЛНОСТИ
Што су ваша равнотежа и флексибилност бољи, лакше ћете избећи пад или ће последице пада бити блаже. Покушајте да редовно практикујете вежбе које ће побољшати вашу равнотежу и координацију покрета.

ЧУВАЈТЕ ЗДРАВЉЕ СВОЈИХ КОСТИЈУ!
Уношење довољних количина калцијума и витамина Д, пре свега правилном исхраном и излагањем сунцу, су веома важни за здравље костију и могу смањити вероватноћу настанка падова и ублажити њихове последице.

ИЗБЕГАВАЈТЕ УПОТРЕБУ АЛКОХОЛА И ПСИХОАКТИВНИХ СУПСТАНЦИ!
Злоупотреба алкохола може да изазове оклизнуће и падове. С обзиром да алкохол нарушава равнотежу, моторичке вештине и правилно расуђивање, вероватноћа пада на леду након конзумације алкохолних пића се драстично повећава.
Одређени лекови такође делују на стабилност и равнотежу. Било који психотропни лек, односно лек који утиче на психофизичке способности (антидепресиви, седативи, антиконвулзиви и др.), као и поједини лекови за побољшање кардиоваскуларне функције, могу повећати ризик од пада. Обавезно разговарајте са својим изабраним лекаром како бисте сазнали да ли ваши лекови могу утицати на вашу равнотежу.

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351