Pravilno hodajte po snegu i zaleđenim površinama!

hod po leduPonekad se hodanje po ledu i poledici ne može izbeći. Ukoliko nemate drugog izbora i morate da pređete preko zaleđene površine pridržavajte se sledećih saveta:

•    Hodajte polako i pravite manje korake.
•    Ostanite fokusirani i gledajte ispred sebe. Nemojte razgovarati mobilnim telefonom, niti kucati poruke dok hodate.
•    Oslobodite se ometanja prilikom hodanja. Odložite mobilni telefon i nemojte nositi velike terete kako ne biste izgubili ravnotežu.
•    Neka vam ruke budu slobodne kako bi vam pomogle u održavanju ravnoteže - nemojte ih držati u džepovima.
•    Izbegnite iskušenje da trčite kako biste stigli na prevoz i ne pretrčavajte preko pešačkog prelaza (poseban oprez kada hodate preko belih površina na zebri).

POSEBAN OPREZ PRILIKOM ULASKA I IZLASKA IZ VOZILA!
Ulazak i izlazak iz vozila u zimskim uslovima takođe se povezuje sa većim rizikom od nastanka padova. Budite posebno oprezni i koristite vrata ili ram svog automobila kao podršku prilikom ulaska ili izlaska iz vozila. Nemojte držati predmete - poput šoljica za kafu, rančeva ili torbica - dok izlazite. Pre nego što uzmete bilo koji predmet, izađite iz vozila u potpunosti .
 
HOD PINGVINA

Prilikom normalnog hoda centar naše ravnoteže je u sredini tela i naša telesna težina se raspoređuje na obe noge podjednako. Ovakav način hoda po ledu primorava naše noge da nose telesnu težinu pod oštrim uglom u odnosu na podlogu, što može rezultovati veoma nezgodnim padovima i povredama. Promenom načina hoda možete izbeći ovakve padove. Stručnjaci za bezbednost širom sveta preporučuju hodanje poput pingvina, pošto je njihov način hoda najstabilniji. Kako hodati kao pingvin? Raširite stopala malo više nego što je uobičajeno i lagano se nagnite unapred, kako bi centar ravnoteže bio na prednjoj nozi, sa težištem preko prednjeg stopala.

Kako biste dodatno poboljšali ravnotežu ispružite ruke u stranu.

hod pingvina
SAVET VIŠE...

RADITE NA SVOJOJ RAVNOTEŽI I FLEKSIBILNOSTI
Što su vaša ravnoteža i fleksibilnost bolji, lakše ćete izbeći pad ili će posledice pada biti blaže. Pokušajte da redovno praktikujete vežbe koje će poboljšati vašu ravnotežu i koordinaciju pokreta.

ČUVAJTE ZDRAVLJE SVOJIH KOSTIJU!
Unošenje dovoljnih količina kalcijuma i vitamina D, pre svega pravilnom ishranom i izlaganjem suncu, su veoma važni za zdravlje kostiju i mogu smanjiti verovatnoću nastanka padova i ublažiti njihove posledice.

IZBEGAVAJTE UPOTREBU ALKOHOLA I PSIHOAKTIVNIH SUPSTANCI!
Zloupotreba alkohola može da izazove okliznuće i padove. S obzirom da alkohol narušava ravnotežu, motoričke veštine i pravilno rasuđivanje, verovatnoća pada na ledu nakon konzumacije alkoholnih pića se drastično povećava.
Određeni lekovi takođe deluju na stabilnost i ravnotežu. Bilo koji psihotropni lek, odnosno lek koji utiče na psihofizičke sposobnosti (antidepresivi, sedativi, antikonvulzivi i dr.), kao i pojedini lekovi za poboljšanje kardiovaskularne funkcije, mogu povećati rizik od pada. Obavezno razgovarajte sa svojim izabranim lekarom kako biste saznali da li vaši lekovi mogu uticati na vašu ravnotežu.

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351