Падови на поледици и леду - како их спречити?

Padovi na ledu 1. deoЗима, снег, празници, одмор... звучи идилично, зар не? Међутим, колико год снежне чаролије могу бити примамљиве за шетњу и забаву, лед који настаје услед ниских спољашњих температура може бити веома опасан, чак и за оне најспретније.

Подаци из света указују да клизање и падови на снегу, поледици и леду представљају водећи узрок повреда код старијих особа, а такође су и један од водећих узрока повреда на раду у зимским условима. 

Најчешћи фактори ризика за настанак падова у току зиме, али и у другим годишњим добима јесу: старост, проблеми са видом, хронична обољења, пре свега она која погађају мишиће, кости и зглобове, употреба више лекова истовремено, ранији пад и повећан страх од поновног пада.  

Степен тежине повреде може бити различит у зависности од тога где се пад догодио, физичког стања особе која је пала и фактора околине.
 
Најчешће последице падова су модрице и истегнућа тетива и лигамената, али су врло честе и озбиљне последице попут уганућа и ишчашења зглобова, руптура мишића, повреда леђа, прелома руку и ногу, потреса мозга и других повреда главе, а у најтежим случајевима може доћи до повреде кичмене мождине. 

Треба имати у виду да и мање повреде могу довести до озбиљних потешкоћа у обављању свакодневних активности, а често захтевају и одлазак код лекара! 


Иако се падови не могу увек спречити, придржавање одређених савета може помоћи у смањењу вероватноће настанка пада и спречавању озбиљнијих последица.

ИЗБЕГАВАЈТЕ НЕПОТРЕБНЕ ИЗЛАСКЕ!
Трудите се да без преке потребе не излазите напоље током неповољних временских услова, нарочито док површине за ходање нису адекватно очишћене. 

ПРАВИЛНО СЕ ОБУЦИТЕ!
Носите топлу одећу - капут или јакну која вам прекрива највећи део тела, јер вам може ублажити пад. На рукама обавезно имајте одговарајуће рукавице, пошто оне могу спречити повреде прстију и шака.  

НОСИТЕ ОДГОВАРАЈУЋУ ОБУЋУ!
Избегавајте обућу са глатким ђоном и штиклама. Уместо тога носите чизме или дубоке ципеле које покривају скочни зглоб и које имају неклизајућу подлогу, попут гумене, са дубоким шарама.    

ОБАВЕЗНО ПОНЕСИТЕ НАПУЊЕН МОБИЛНИ ТЕЛЕФОН!
Мобилни телефон ће вам бити драгоцена помоћ уколико треба да позовете некога да вам помогне или хитну медицинску помоћ.

ИСПЛАНИРАЈТЕ ВАШЕ ВРЕМЕ!
На заказане обавезе и састанке крените раније како бисте избегли журбу и брзо ходање по леду.  

ИЗБЕГАВАЈТЕ НЕОЧИШЋЕНЕ ПОВРШИНЕ! 
Ходајте по означеним, осветљеним површинама, пре свега оним које су третиране од леда (сољу и другим средствима). Чак и на овим површинама може бити делова са снегом и ледом који се није отопио, и сходно томе увек будите на опрезу и ходајте полако - ситним корацима, како бисте избегли неочекивани пад. Избегавајте неравне површине ако је могуће. Избегавајте степенице или ивичњаке са ледом. Обратите пажњу на постојање црног леда!   

ЦРНИ ЛЕД

Црни лед је танак слој глазираног леда на површини, посебно на путевима. Сам лед није црн, већ визуелно провидан и  омогућава да се кроз њега види подлога, односно асфалт, који је углавном тамно сиве до црне боје . Често је невидљив за возаче или оне који ходају и због тога је изузетно опасан јер узрокује неочекивана проклизавања возила или падове.

Можете проверити да ли постоји ова врста леда тестирањем тротоара или шеталишта пре него што закорачите на њих,  тако што ћете испруженим стопалом куцнути о потенцијално клизаве површине.

Најбоље је претпоставити да је плочник клизав, посебно на свим влажним, тамним или засењеним местима и бити спреман и на опрезу.

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351