Padovi na poledici i ledu - kako ih sprečiti?

Padovi na ledu 1. deoZima, sneg, praznici, odmor... zvuči idilično, zar ne? Međutim, koliko god snežne čarolije mogu biti primamljive za šetnju i zabavu, led koji nastaje usled niskih spoljašnjih temperatura može biti veoma opasan, čak i za one najspretnije.

Podaci iz sveta ukazuju da klizanje i padovi na snegu, poledici i ledu predstavljaju vodeći uzrok povreda kod starijih osoba, a takođe su i jedan od vodećih uzroka povreda na radu u zimskim uslovima.



Najčešći faktori rizika za nastanak padova u toku zime, ali i u drugim godišnjim dobima jesu: starost, problemi sa vidom, hronična oboljenja, pre svega ona koja pogađaju mišiće, kosti i zglobove, upotreba više lekova istovremeno, raniji pad i povećan strah od ponovnog pada.

Stepen težine povrede može biti različit u zavisnosti od toga gde se pad dogodio, fizičkog stanja osobe koja je pala i faktora okoline.

Najčešće posledice padova su modrice i istegnuća tetiva i ligamenata, ali su vrlo česte i ozbiljne posledice poput uganuća i iščašenja zglobova, ruptura mišića, povreda leđa, preloma ruku i nogu, potresa mozga i drugih povreda glave, a u najtežim slučajevima može doći do povrede kičmene moždine.

Treba imati u vidu da i manje povrede mogu dovesti do ozbiljnih poteškoća u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, a često zahtevaju i odlazak kod lekara!


Iako se padovi ne mogu uvek sprečiti, pridržavanje određenih saveta može pomoći u smanjenju verovatnoće nastanka pada i sprečavanju ozbiljnijih posledica.

IZBEGAVAJTE NEPOTREBNE IZLASKE!
Trudite se da bez preke potrebe ne izlazite napolje tokom nepovoljnih vremenskih uslova, naročito dok površine za hodanje nisu adekvatno očišćene.

PRAVILNO SE OBUCITE!
Nosite toplu odeću - kaput ili jaknu koja vam prekriva najveći deo tela, jer vam može ublažiti pad. Na rukama obavezno imajte odgovarajuće rukavice, pošto one mogu sprečiti povrede prstiju i šaka.

NOSITE ODGOVARAJUĆU OBUĆU!
Izbegavajte obuću sa glatkim đonom i štiklama. Umesto toga nosite čizme ili duboke cipele koje pokrivaju skočni zglob i koje imaju neklizajuću podlogu, poput gumene, sa dubokim šarama.

OBAVEZNO PONESITE NAPUNJEN MOBILNI TELEFON!
Mobilni telefon će vam biti dragocena pomoć ukoliko treba da pozovete nekoga da vam pomogne ili hitnu medicinsku pomoć.

ISPLANIRAJTE VAŠE VREME!
Na zakazane obaveze i sastanke krenite ranije kako biste izbegli žurbu i brzo hodanje po ledu.

IZBEGAVAJTE NEOČIŠĆENE POVRŠINE!
Hodajte po označenim, osvetljenim površinama, pre svega onim koje su tretirane od leda (solju i drugim sredstvima). Čak i na ovim površinama može biti delova sa snegom i ledom koji se nije otopio, i shodno tome uvek budite na oprezu i hodajte polako - sitnim koracima, kako biste izbegli neočekivani pad. Izbegavajte neravne površine ako je moguće. Izbegavajte stepenice ili ivičnjake sa ledom. Obratite pažnju na postojanje crnog leda!

CRNI LED

Crni led je tanak sloj glaziranog leda na površini, posebno na putevima. Sam led nije crn, već vizuelno providan i  omogućava da se kroz njega vidi podloga, odnosno asfalt, koji je uglavnom tamno sive do crne boje . Često je nevidljiv za vozače ili one koji hodaju i zbog toga je izuzetno opasan jer uzrokuje neočekivana proklizavanja vozila ili padove.

Možete proveriti da li postoji ova vrsta leda testiranjem trotoara ili šetališta pre nego što zakoračite na njih,  tako što ćete ispruženim stopalom kucnuti o potencijalno klizave površine.

Najbolje je pretpostaviti da je pločnik klizav, posebno na svim vlažnim, tamnim ili zasenjenim mestima i biti spreman i na oprezu.

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351