Прослава Светског дана вода 2021. - Вредновање воде

svetski dan voda 2021Светски дан вода 2021. године биће обележен 22. марта у онлајн догађају. Светски дан вода слави воду и подиже свест о глобалној кризи са водом, а основни фокус обележавања је подршка постизању циља одрживог развоја (СДГ) 6: вода и санитација за све до 2030. године.

Тема Светског дана вода 2021. је вредновање воде. Вредност воде је много већа од цене - вода има огромну и комплексну вредност за наша домаћинства, храну, културу, здравство, образовање, економију и интегритет нашег природног окружења. Ако превидимо било коју од ових вредности, ризикујемо да лоше управљамо овим коначним, незаменљивим ресурсом. СДГ 6 треба да обезбеди воду и канализацију за све. Без свеобухватног разумевања праве, вишедимензионалне вредности воде, нећемо моћи да заштитимо овај критични ресурс у корист свих.

Вода различитим људима значи различите ствари. Стручне службе Градског завода за јавно здравље обављају узорковање и анализе готово свих врста воде, било да је реч о води за пиће, изворским, подземним, површинским, отпадним водама, као и базенским и котловским водама, или води за специјалне намене као што је на пример вода за хемодијализу.

Разговорајте са свима у вашем окружењу о томе шта вода значи за вас. Како је вода важна за ваш дом и породични живот, за живот, културне праксе, добробит и локално окружење?
svetski dan voda 2021
У домаћинствима, школама и на радним местима вода може значити здравље, хигијену, достојанство и продуктивност. На културним, верским и духовним местима вода може значити везу са стварањем, заједницом и собом. У природним просторима вода може значити мир, склад и очување.

Данас је вода под екстремном опасношћу од све већег броја становништва, све већих захтева пољопривреде и индустрије и погоршања утицаја климатских промена. Испричајте своје приче, мисли и осећања о води. Снимајући - и славећи - све различите начине на које воду користимо у нашем животу, можемо правилно вредновати воду и ефикасно је чувати за све.

Придружите се разговору о томе шта за вас значи вода – ВРЕДНУЈМО ВОДУ!

Текст преузет и адаптиран са https://www.worldwaterday.org/

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351