Proslava Svetskog dana voda 2021. - Vrednovanje vode

svetski dan voda 2021Svetski dan voda 2021. godine  biće obeležen 22. marta u onlajn događaju. Svetski dan voda slavi vodu i podiže svest o globalnoj krizi sa vodom, a osnovni fokus obeležavanja je podrška postizanju cilja održivog razvoja (SDG) 6: voda i sanitacija za sve do 2030. godine.

Tema Svetskog dana voda 2021. je vrednovanje vode. Vrednost vode je mnogo veća od cene - voda ima ogromnu i kompleksnu vrednost za naša domaćinstva, hranu, kulturu, zdravstvo, obrazovanje, ekonomiju i integritet našeg prirodnog okruženja. Ako previdimo bilo koju od ovih vrednosti, rizikujemo da loše upravljamo ovim konačnim, nezamenljivim resursom. SDG 6 treba da obezbedi vodu i kanalizaciju za sve. Bez sveobuhvatnog razumevanja prave, višedimenzionalne vrednosti vode, nećemo moći da zaštitimo ovaj kritični resurs u korist svih.

Voda različitim ljudima znači različite stvari. Stručne službe Gradskog zavoda za javno zdravlje obavljaju uzorkovanje i analize gotovo svih vrsta vode, bilo da je reč o vodi za piće, izvorskim, podzemnim, površinskim, otpadnim vodama, kao i bazenskim i kotlovskim vodama, ili vodi za specijalne namene kao što je na primer voda za hemodijalizu.

Razgovorajte sa svima u vašem okruženju o tome šta voda znači za vas. Kako je voda važna za vaš dom i porodični život, za život, kulturne prakse, dobrobit i lokalno okruženje?
svetski dan voda 2021
U domaćinstvima, školama i na radnim mestima voda može značiti zdravlje, higijenu, dostojanstvo i produktivnost. Na kulturnim, verskim i duhovnim mestima voda može značiti vezu sa stvaranjem, zajednicom i sobom. U prirodnim prostorima voda može značiti mir, sklad i očuvanje.

Danas je voda pod ekstremnom opasnošću od sve većeg broja stanovništva, sve većih zahteva poljoprivrede i industrije i pogoršanja uticaja klimatskih promena. Ispričajte svoje priče, misli i osećanja o vodi. Snimajući - i slaveći - sve različite načine na koje vodu koristimo u našem životu, možemo pravilno vrednovati vodu i efikasno je čuvati za sve.

Pridružite se razgovoru o tome šta za vas znači voda – VREDNUJMO VODU!

Tekst preuzet i adaptiran sa https://www.worldwaterday.org/

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351