Светски дан менталног здравља, 10. октобар 2020.

svetski dan mentalnog zdravlja 2020Овогодишњи Светски дан менталног здравља, долази у време пандемије вируса COVID- 19, када се наш свакодневни живот променио.

Протекли месеци донели су много изазова: за здравствене раднике, који пружају помоћ у отежаним околностима; за ученике који се прилагођавају похађању наставе од куће, уз проређене контакте са наставницима и вршњацима; за раднике који се излажу ризику од инфекције; за огроман број људи који живе у условима са ограниченом заштитом од COVID- 19; за људе са осетљивим менталним здрављем од којих су многи у још већој социјалној изолацији него раније.

Економске последице пандемије се већ осећају широм света; неке компаније отпуштају особље у настојању да одрже своје пословање, или се затварају.

С обзиром на претходна искуства у ванредним ситуацијама, очекује се да ће се потреба за очувањем менталног здравља и јачањем психосоцијалне подршке знатно повећати у наредним месецима и годинама. Улагање у програме менталног здравља на националном и међународном нивоу, сада је важније него што је икада било.

Због тога је циљ овогодишње кампање Светског дана менталног здравља - повећано улагање у ментално здравље и обележава се под слоганом: „Покрет за ментално здравље: хајде да инвестирамо у ментално здравље”.

Ментално здравље је област јавног здравља од посебног значаја, која захтева већа улагања. У свету, близу једне милијарде људи живи са неким менталним поремећајем, око 3 милиона људи сваке године умре од последица злоупотребе алкохола, а на сваких 40 секунди једна особа изгуби живот због самоубиства. 

Међутим, релативно мали број људи широм света има приступ квалитетним услугама које се пружају у службама за ментално здравље. У земљама са ниским и средњим приходима, више од 75% људи са менталним и неуролошким поремећајима, као и поремећајима услед злоупотребе супстанци уопште се не лечи. Стигма, дискриминација и кршење људских права су и даље широко распрострањени. Доступност услуга заштите менталног здравља додатно је умањена због пандемије вируса COVID -19.

Узроци ових неприлика су некада и присутност вируса COVID-19, али и већи ризик од инфекције у установама за дужи боравак, као што су домови за негу старих и немоћних, психијатријске установе; ређи су и теже изводљиви сусрети лицем у лице; мањи број особља у службама за ментално здравље услед инфекције вирусом; затварање установа за ментално здравље ради њиховог претварања у установе за негу особа оболелих од COVID -19.

Због тога, на овогодишњи Светски дан менталног здравља, Светска здравствена организација, заједно са партнерским организацијама - Уједињеним за глобално ментално здравље и Светском федерацијом за ментално здравље, позива на повећање инвестиција у ментално здравље. Током протеклих неколико месеци, Светска здравствена организација објавила је, у сарадњи са партнерима, смернице и савете о менталном здрављу за здравствене раднике и друге раднике на „фронту“, руководиоце здравствених установа и људе свих старосних група чији су се животи значајно променили током пандемије.

Услед прекида континуитета у пружању здравствених услуга, многе државе проналазе иновативне начине за пружање заштите менталног здравља, а појавиле су се и иницијативе за јачање психосоцијалне подршке. Ипак, већина потреба у овој области остаје неиспуњена. Неадекватан одговор је последица недовољних улагања на глобалном нивоу у промоцију менталног здравља, превенцију и негу, дуги низ година пре пандемије.

У просеку, само 2% здравственог буџета државе света издвајају за потребе менталног здравља. Упркос одређеном порасту улагања током последњих година, међународна развојна помоћ за ментално здравље никада није премашила 1% укупне развојне помоћи за здравље, иако је чињеница да се на сваки долар уложен у проширени третман за стања попут депресије и анксиозности, остварује 5 долара добити у виду побољшања здравља и продуктивности.

Спровођење кампање Светски дан менталног здравља даје могућност да се умрежимо и учинимо нешто што ће побољшати живот у овим условима- као појединци, да предузмемо конкретне акције у знак очувања сопственог менталног здравља, пружимо подршку пријатељима и породици; као послодавци да предузмемо кораке ка успостављању програма релаксације за запослене; као креатори политика, да се обавежемо на успостављање или проширење капацитета служби за ментално здравље; и као новинари да објаснимо шта се може учинити како би заштита менталног здравља постала доступна свима.

Сви и свуда могу да учествују у овогодишњој кампањи. Заложите се за ментално здравље и помозите да га очувамо, уз бригу и подршку доступну свима.

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351