Корона вирус

korona virusКорона вирус припада групи вируса који узрокују болест у распону од благе прехладе (које су најчешће) до тешког акутног респираторног синдрома (САРС). Први пут су изоловани 1962. године и од тада до данас су доказани као проузроковачи обољења код сисара и птица. Постоје корона вируси који узрокују обољење само код животиња. Инфекције корона вирусима су честе у људској популацији. Процењује се да вируси из ове групе проузрокују око половине свих респираторних инфекција код човека.

Нови корона вирус (SARS-Cov-2) припада истој подгрупи вируса као и већ познати корона вируси (MERS-CoV, SARS-CoV). Потврђен је интерхумани пренос вируса.

Нови вирус изазива слабе до умерене тегобе у горњим дисајним путевима, тако да личи на обичну прехладу. Међутим, код особа са слабијим имунитетом, код старијих људи и мале деце постоји могућност да овај вирус захвати ниже дисајне органе, па се може развити упала плућа или бронхитис. У појединим случајевима доводи до отказивања рада плућа или бубрега, па чак је могућ и смртни исход.

КАКО СЕ ЗАШТИТИ ОД ИНФЕКЦИЈЕ НОВИМ КОРОНА ВИРУСОМ

Последњег дана 2019. године здравствене власти НР Кине су известиле Светску здравствену организацију (СЗО) о појави више случајева респираторних инфекција код особа у граду Вухан. Као узрочник обољења идентификован је нови корона вирус (SARS-Cov-2) 7. јануара 2020. године, а болест је добила назив Covid-19. Први случајеви се повезују са рибљом пијацом, где се иначе продају животиње и живина.

У Републици Србији се спроводе мере у складу са Законом о заштити становништва од заразних болести и Међународним здравственим правилником које укључују надзор над путницима који долазе из жаришта новог корона вируса и по потреби изолацију оболелих и здравствени надзор над контактима.

Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" у сарадњи са Министарством здравља и надлежним здравственим установама, прати епидемиолошку ситуацију болести изазване новим корона вирусом у свету (Ковид-19), и сходно новим сазнањима и препорукама Светске здравствене организације, издаје обавештења за јавност и упутства за поступање здравственим установама и другим надлежним органима и институцијама.

Градски завод за јавно здравље Београд активно прати ситуацију и врши надзор на својој територији.

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351