Корона вирус

korona virusКорона вирус припада групи вируса који узрокују болест у распону од благе прехладе (које су најчешће) до тешког акутног респираторног синдрома (САРС). Први пут су изоловани 1962. године и од тада до данас су доказани као проузроковачи обољења  код сисара и птица. Постоје корона вируси који узрокују обољење само код животиња. Инфекције корона вирусима су честе у људској популацији. Процењује се да вируси из ове групе проузрокују око половине свих респираторних инфекција код човека.

Нови корона вирус (nCoV) припада истој подгрупи вируса као и већ познати корона вируси (MERS-CoV, SARS-CoV). Према доступним информацијама потврђен је интерхумани пренос вируса. 

Нови вирус изазива слабе до умерене тегобе у горњим дисајним путевима, тако да личи на обичну прехладу. Међутим, код особа са слабијим имунитетом, код старијих људи и мале деце постоји могућност да овај вирус захвати ниже дисајне органе, па се може развити упала плућа или бронхитис. У појединим случајевима доводи до отказивања рада плућа или бубрега, па чак је могућ и смртни исход.

Последњег дана 2019. године здравствене власти НР Кине су известиле Светску здравствену организацију (СЗО) о појави више случајева респираторних инфекција код особа у граду Вухан. Као узрочник обољења идентификован је нови корона вирус (2019-nCoV) 7. јануара 2020. године. Први случајеви се повезују са рибљом пијацом, где се иначе продају животиње и живина.

На дан 18.02.2020. године у свету је регистровано 73.332 оболела и 1.873 умрла лица, од чега је највише у Кини.

Оболеле особе су регистроване и на Аустралији, Камбоџи, Канади, Финској, Француској, Немачкој, Индији, Италији, Малезији, Непалу, Филипинима, Русији, Шпанији, Шри Ланци, Шведској, Уједињеним арапским емиратима, Великој Британији, Тајланду, Јапану, Републици Кореји, Вијетнаму, Сингапуру, Тајвану и Сједињеним Америчким Државама.

Кинеске здравствене власти предузимају све неопходне мере и о томе обавештавају СЗО. Спроводи се изолација пацијената и затварање захваћених подручја. Продаја и промет животиња и живине у Вухану је забрањена. Термални детектори су постављени на железничким станицама, лукама, на аеродрому, а суспендован је и градски превоз до даљњег. Становници Вухана се позивају да не напуштају град, а туристичке туре из Вухана су обустављене. Саветује се отказивање туристичиих и других посета Вухану. Јавни догађаји су отказани, а обавезно је ношење маски на свим јавним местима, укључујући хотеле, ресторане, паркове и шопинг центре.

У Републици Србији се спроводе мере у складу са Законом о заштити становништва од заразних болести и Међународним здравственим правилником које укључују надзор над путницима који долазе из жаришта новог корона вируса (Вухан, Провинција Хубеи - Кина) и по потреби изолацију оболелих и здравствени надзор над контактима.

Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановиц Батут" у сарадњи са Министарством здравља и надлежним здравственим установама, прати епидемиолошку ситуацију болести изазване новим корона вирусом у свету, и сходно новим сазнањима и препорукама Светске здравствене организације, издаје обавештења за јавност и упутства за поступање здравственим установама и другим надлежним органима и институцијама.

Градски завод за јавно здравље Београд активно прати ситуацију и врши надзор на својој територији.

Грађанима Србије се препоручује да откажу или одложе путовање у град Вухан и провинцију Хубеи у Кини.

Уколико се путује у ту област, препоручују се следеће мере:

  • избегавање контакта са особама које имају знаке респираторне инфекције;
  • избегавање боравка у простору где је велики број особа;
  • појачана и честа хигијена руку;
  • може се препоручити ношење маски преко уста и носа уколико се борави у простору где борави већи број људи;
  • избегавање контакта са живим или мртвим дивљим или домаћим животињама;
  • путници који долазе из захваћеног подручја, уколико имају знаке инфекције органа за дисање, треба да се обрате свом лекару уз напомену о путовању.

Више текстова о овој теми

Lock full review www.8betting.co.uk 888 Bookmaker

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351