Опоравак након прележане болести КОВИД-19

oporavak od kovidaТоком целокупног трајања пандемије КОВИД-19 напори свих земаља и њихових здравствених система превасходно су усредсређени на спасавање људских живота у акутној фази инфекције.

Ипак, како време одмиче и прикупљају се бројна искуства из праксе, лагано почињемо да се суочавамо и са питањима која се тичу опоравка и борбе са дугорочним последицама овог обољења.

Код већине људи, КОВИД-19 се испољава као обољење релативно кратког трајања и благе клиничке слике, али код неких људи чак и месецима након инфекције се задржавају симптоми попут трајног умора, бола у грудима и кратког даха. Такође, са великом поузданошчу можемо констатовати да што је клиничка форма болести била тежа и предузето лечење инвазивније, то ће и опоравак трајати дуже.

Сагледавши озбиљност изазова какав је враћање пређашњем уобичајеном животу након инфекције, Регионална канцеларија за Европу Светске здравствене  организације објавила је приручник ,,Подршка опоравку – Начини за убрзање оздрављења након прележане болести КОВИД-19’’.

Овај приручник намењен је особама које су, услед озбиљнијих манифестација болести КОВИД-19, били примљени у болницу и који су, због тежине клиничке слике, лечени у стационарним условима. Приручник садржи сет основних савета као и примера вежби за одрасле. Све информације су груписане у неколико области:
  • Поступање при отежаном дисању,
  • Вежбање након болничког лечења,
  • Поступање при отежаном говору,
  • Правилан унос хране и пића уз тегобе при гутању,
  • Одржавање пажње, меморије и трезвено размишљање,
  • Обављање свакодневних активности,
  • Како се изборити са стресом и променама расположења и
  • Када се обратити лекару.

Приручник можете да погледате, преузмете и проследите онима којима сматрате да може бити од користи путем следећег линка.

Lock full review www.8betting.co.uk 888 Bookmaker

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351