Инфекције горњих респираторних путева у време епидемије коронавирусом

infekcије respiratornih putevaГорњи респираторни путеви - нос, грло, ларинкс, трахеја, честа су мета вирусних и бактеријских инфекција. Многи вируси из различитих група и бактерије као што су стрептокок, пнеумокок, стафилокок, хемофилус, мораксела, на слузокожи горњих респираторних путева налазе место где ће започети инфекцију.  
У клиничкој слици код ових инфекција доминирају цурење из носа, запушеност носа, кијање, кашаљ, бол и пецкање у ждрелу, увећане лимфне жлезде на врату, висока температура, малаксалост, бол у зглобовима и мишићима... Многи од ових симптома су слични са симптомима инфекције коронавирусом САРС -ЦоВ-2. Присуство неких од ових симптома већ буди сумњу на инфекцију коронавирусом. То треба да повећа и опрез код пацијената и чланова њихових породица и предострожност да се примене мере спречавања ширења коронавируса све док се не докаже његово одсуство. Пацијент мора да носи маску и да примењује респираторну хигијену и хигијену руку. Респираторна хигијена подразумева коришћење папирнатих марамица које се после употребе бацају у пластичну кесу која се затвори. Хигијена руку се врши редовним прањем руку и коришћењем средстава на бази алкохола за дезинфекцију руку. Приликом кашљања и кијања треба прекривати нос и уста. Укућани треба да избегавају близак контакт са особом која показује симптоме респираторне инфекције.
Одлазак код ординирајућег лекара или у ковид амбуланту решава дилеме око узрочника инфекције. Преглед и урађен брзи антигенски или ПЦР тест на САРС -ЦоВ-2 вирус потврђује присуство или одсуство коронавируса који је узрочник пандемије.

Lock full review www.8betting.co.uk 888 Bookmaker

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351