Инфекције горњих респираторних путева у време епидемије коронавирусом

infekcије respiratornih putevaГорњи респираторни путеви - нос, грло, ларинкс, трахеја, честа су мета вирусних и бактеријских инфекција. Многи вируси из различитих група и бактерије као што су стрептокок, пнеумокок, стафилокок, хемофилус, мораксела, на слузокожи горњих респираторних путева налазе место где ће започети инфекцију.  
У клиничкој слици код ових инфекција доминирају цурење из носа, запушеност носа, кијање, кашаљ, бол и пецкање у ждрелу, увећане лимфне жлезде на врату, висока температура, малаксалост, бол у зглобовима и мишићима... Многи од ових симптома су слични са симптомима инфекције коронавирусом САРС -ЦоВ-2. Присуство неких од ових симптома већ буди сумњу на инфекцију коронавирусом. То треба да повећа и опрез код пацијената и чланова њихових породица и предострожност да се примене мере спречавања ширења коронавируса све док се не докаже његово одсуство. Пацијент мора да носи маску и да примењује респираторну хигијену и хигијену руку. Респираторна хигијена подразумева коришћење папирнатих марамица које се после употребе бацају у пластичну кесу која се затвори. Хигијена руку се врши редовним прањем руку и коришћењем средстава на бази алкохола за дезинфекцију руку. Приликом кашљања и кијања треба прекривати нос и уста. Укућани треба да избегавају близак контакт са особом која показује симптоме респираторне инфекције.
Одлазак код ординирајућег лекара или у ковид амбуланту решава дилеме око узрочника инфекције. Преглед и урађен брзи антигенски или ПЦР тест на САРС -ЦоВ-2 вирус потврђује присуство или одсуство коронавируса који је узрочник пандемије.

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351