Infekcije gornjih respiratornih puteva u vreme epidemije koronavirusom

infekcије respiratornih putevaGornji respiratorni putevi - nos, grlo, larinks, traheja, česta su meta  virusnih i bakterijskih infekcija. Mnogi virusi iz različitih grupa i bakterije kao što su streptokok, pneumokok, stafilokok, hemofilus, moraksela, na sluzokoži gornjih respiratornih puteva nalaze mesto gde će započeti infekciju.  
U kliničkoj slici kod ovih infekcija dominiraju curenje iz nosa, zapušenost nosa, kijanje, kašalj, bol i peckanje u ždrelu, uvećane limfne žlezde na vratu, visoka temperatura, malaksalost, bol u zglobovima i mišićima... Mnogi od ovih simptoma su slični sa simptomima infekcije koronavirusom SARS -CoV-2. Prisustvo nekih od ovih simptoma već budi sumnju na infekciju koronavirusom. To treba da poveća i oprez kod pacijenata i članova njihovih porodica i predostrožnost da se primene mere sprečavanja širenja koronavirusa sve dok se ne dokaže njegovo odsustvo. Pacijent mora da nosi masku i da primenjuje respiratornu higijenu i higijenu ruku. Respiratorna higijena podrazumeva korišćenje papirnatih maramica koje se posle upotrebe  bacaju u plastičnu kesu koja se zatvori. Higijena ruku se vrši redovnim pranjem ruku i korišćenjem sredstava na bazi alkohola za dezinfekciju ruku. Prilikom kašljanja i kijanja treba prekrivati nos i usta. Ukućani treba da izbegavaju blizak kontakt sa osobom koja pokazuje simptome respiratorne infekcije.

Odlazak kod ordinirajućeg lekara ili u kovid ambulantu rešava dileme oko uzročnika infekcije. Pregled i urađen brzi antigenski  ili PCR test na SARS -CoV-2 virus potvrđuje prisustvo ili odsustvo koronavirusa koji je uzročnik pandemije.

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351