Infekcije gornjih respiratornih puteva u vreme epidemije koronavirusom

infekcије respiratornih putevaGornji respiratorni putevi - nos, grlo, larinks, traheja, česta su meta  virusnih i bakterijskih infekcija. Mnogi virusi iz različitih grupa i bakterije kao što su streptokok, pneumokok, stafilokok, hemofilus, moraksela, na sluzokoži gornjih respiratornih puteva nalaze mesto gde će započeti infekciju.  
U kliničkoj slici kod ovih infekcija dominiraju curenje iz nosa, zapušenost nosa, kijanje, kašalj, bol i peckanje u ždrelu, uvećane limfne žlezde na vratu, visoka temperatura, malaksalost, bol u zglobovima i mišićima... Mnogi od ovih simptoma su slični sa simptomima infekcije koronavirusom SARS -CoV-2. Prisustvo nekih od ovih simptoma već budi sumnju na infekciju koronavirusom. To treba da poveća i oprez kod pacijenata i članova njihovih porodica i predostrožnost da se primene mere sprečavanja širenja koronavirusa sve dok se ne dokaže njegovo odsustvo. Pacijent mora da nosi masku i da primenjuje respiratornu higijenu i higijenu ruku. Respiratorna higijena podrazumeva korišćenje papirnatih maramica koje se posle upotrebe  bacaju u plastičnu kesu koja se zatvori. Higijena ruku se vrši redovnim pranjem ruku i korišćenjem sredstava na bazi alkohola za dezinfekciju ruku. Prilikom kašljanja i kijanja treba prekrivati nos i usta. Ukućani treba da izbegavaju blizak kontakt sa osobom koja pokazuje simptome respiratorne infekcije.

Odlazak kod ordinirajućeg lekara ili u kovid ambulantu rešava dileme oko uzročnika infekcije. Pregled i urađen brzi antigenski  ili PCR test na SARS -CoV-2 virus potvrđuje prisustvo ili odsustvo koronavirusa koji je uzročnik pandemije.

Lock full review www.8betting.co.uk 888 Bookmaker

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351