Oporavak nakon preležane bolesti COVID-19

oporavak od kovidaTokom celokupnog trajanja pandemije KOVID-19 napori svih zemalja i njihovih zdravstvenih sistema prevashodno su usredsređeni na spasavanje ljudskih života u akutnoj fazi infekcije.

Ipak, kako vreme odmiče i prikupljaju se brojna iskustva iz prakse, lagano počinjemo da se suočavamo i sa pitanjima koja se tiču oporavka i borbe sa dugoročnim posledicama ovog oboljenja.

Kod većine ljudi, KOVID-19 se ispoljava kao oboljenje relativno kratkog trajanja i blage kliničke slike, ali kod nekih ljudi čak i mesecima nakon infekcije se zadržavaju simptomi poput trajnog umora, bola u grudima i kratkog daha. Takođe, sa velikom pouzdanošču možemo konstatovati da što je klinička forma bolesti bila teža i preduzeto lečenje invazivnije, to će i oporavak trajati duže.

Sagledavši ozbiljnost izazova kakav je vraćanje pređašnjem uobičajenom životu nakon infekcije, Regionalna kancelarija za Evropu Svetske zdravstvene  organizacije objavila je priručnik ,,Podrška oporavku – Načini za ubrzanje ozdravljenja nakon preležane bolesti KOVID-19’’.

Ovaj priručnik namenjen je osobama koje su, usled ozbiljnijih manifestacija bolesti KOVID-19, bili primljeni u bolnicu i koji su, zbog težine kliničke slike, lečeni u stacionarnim uslovima. Priručnik sadrži set osnovnih saveta kao i primera vežbi za odrasle. Sve informacije su grupisane u nekoliko oblasti: postupanje pri otežanom disanju, Vežbanje nakon bolničkog lečenja, Postupanje pri otežanom govoru, Pravilan unos hrane i pića uz tegobe pri gutanuj, Održavanje pažnje, memorije i trezveno razmišljanje, Obavljanje svakodnevnih aktivnosti, Kako se izboriti sa stresom i promenama raspoloženja i Kada se obratiti lekaru.

Priručnik možete da pogledate, preuzmete i prosledite onima kojima smatrate da može biti od koristi putem sledećeg linka.

Lock full review www.8betting.co.uk 888 Bookmaker

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351