Oporavak nakon preležane bolesti COVID-19

oporavak od kovidaTokom celokupnog trajanja pandemije KOVID-19 napori svih zemalja i njihovih zdravstvenih sistema prevashodno su usredsređeni na spasavanje ljudskih života u akutnoj fazi infekcije.

Ipak, kako vreme odmiče i prikupljaju se brojna iskustva iz prakse, lagano počinjemo da se suočavamo i sa pitanjima koja se tiču oporavka i borbe sa dugoročnim posledicama ovog oboljenja.

Kod većine ljudi, KOVID-19 se ispoljava kao oboljenje relativno kratkog trajanja i blage kliničke slike, ali kod nekih ljudi čak i mesecima nakon infekcije se zadržavaju simptomi poput trajnog umora, bola u grudima i kratkog daha. Takođe, sa velikom pouzdanošču možemo konstatovati da što je klinička forma bolesti bila teža i preduzeto lečenje invazivnije, to će i oporavak trajati duže.

Sagledavši ozbiljnost izazova kakav je vraćanje pređašnjem uobičajenom životu nakon infekcije, Regionalna kancelarija za Evropu Svetske zdravstvene  organizacije objavila je priručnik ,,Podrška oporavku – Načini za ubrzanje ozdravljenja nakon preležane bolesti KOVID-19’’.

Ovaj priručnik namenjen je osobama koje su, usled ozbiljnijih manifestacija bolesti KOVID-19, bili primljeni u bolnicu i koji su, zbog težine kliničke slike, lečeni u stacionarnim uslovima. Priručnik sadrži set osnovnih saveta kao i primera vežbi za odrasle. Sve informacije su grupisane u nekoliko oblasti: postupanje pri otežanom disanju, Vežbanje nakon bolničkog lečenja, Postupanje pri otežanom govoru, Pravilan unos hrane i pića uz tegobe pri gutanuj, Održavanje pažnje, memorije i trezveno razmišljanje, Obavljanje svakodnevnih aktivnosti, Kako se izboriti sa stresom i promenama raspoloženja i Kada se obratiti lekaru.

Priručnik možete da pogledate, preuzmete i prosledite onima kojima smatrate da može biti od koristi putem sledećeg linka.

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351