Можемо ли да уживамо у празницима и останемо безбедни?

korona prazniciПандемија КОВИД-19 вероватно се може сврстати у један од најстреснијих периода у животу многих људи широм планете. Чињеница да мање или више ванредни режим наших живота траје већ скоро читаву годину, а крај му се још не назире, пролонгирајући већ тешко савладиву неизвесност, чини да се константно одржава или увећава ниво стреса који нас све преплављује.

Много тога смо у овој години прескочили, одложили, много тога лепог, што нам у регуларним околностима представља контратежу животним проблемима и дневним обавезама, свесно смо се одрекли. Животи нам се месецима одвијају у сведеним оквирима и све је теже изналазити начине да достигнемо осећај спокоја и задовољства.

Заокупљени вирусом који хара целом планетом, загазили смо у још једну празничну сезону. Породичне славе се увелико нижу, а тек иду они главни, најмасовнији зимски празници и светковине. Навикли смо да се овим важним данима радујемо недељама унапред, да своје планове, чак и животне одлуке усмеравамо према њима, навикли смо да нас они окупљају и чине нам зимске дане топлијим и веселијим. Празници су директна асоцијација на заједничко време са породицом и пријатељима, а многима и на већа окупљања и путовања.

Ипак, бити рационалан и на опрезу, чак и када су празници у питању, сада је дословце од животног значаја.

  • Пре свега, бескомпромисно заобиђите све веће скупове и прославе у затвореном. За то имате и непобитни разлог - у нашој земљи, као и у многим другим, званично су забрањена окупљања више од 5 особа у затвореном простору!
  • Избегавајте чак и гужве на отвореном – уличне базаре, сајмове, распродаје и све врсте празничних светковина на трговима, у парковима... Уколико вам је ипак неопходно да макар на овај начин осетите дух празника - трудите се да увек држите препоручену физичку дистанцу од 2 метра у односу на друге, а уколико процењујете да то није могуће – обавезно носите маску!
  • Уколико, водећи се својим старим навикама, размишљате о томе да отпутујете негде и тако искориститте празничне дане, треба да знате да то свакако повећава шансе да се и сами заразите, али и да, уколико сте асимптоматски носилац, лакше и брже проширите вирус. У овом тренутку ипак је најмудрије и најодговорније, према себи и другима, одложити сва путовања која нису неопходна.
  • Најмање ризично је да важне датуме из државних и верских календара проведете на најбезбеднијем могућем месту - у свом дому, са онима са којима иначе делите стан или кућу у којој живите. То могу бити чланови уже породице, али и друге особе са којима можда нисте у сродству, али делите исти животни простор. Придруживање особа које долазе из другог домаћинства или места, чак и када су то чланови породице (нпр. студенти који током распуста одлазе родитељским кућама из универзитетских центара где иначе станују), већ представља потенцијални ризик за ширење новог корона вируса.

Као контратежу свим ограничењима и упозорењима, дајемо неколико предлога како да ове године ипак  осетите дух празника и у њему уживате, а да притом задржите неопходан степен одговорности и опреза према себи и другима.
  • Организујте свечану празничну вечеру, са свим ритуалима који је прате, али само за чланове свог домаћинства. Обогатите своје кулинарско умеће тако што ћете испробати нове или пронаћи старе породичне рецепте. Укључите у припреме све чланове породице и од тога направите креативно празнично дружење за све генерације.
  • Припремите храну за себе, али и за пријатеље, родбину или комшије, пре свега за оне који живе сами, као и за оне који су тренутно болесни или су у повећаном ризику од оболевања. Водите рачуна да им празнични оброк доставите на безбедан начин – без непосредног физичког контакта или укључивања других особа у достављање хране. За сада, не постоје валидни докази да се нови корона вирус преноси путем хране, дакле - без бојазни је смете делити са драгим људима.
  • Уприличите виртуелна дружења са родбином и пријатељима користећи постојеће онлајн платформе. Иако се у почетку може учинити чудно и стварати осећај да је таква комуникација неприродна и да јој фали уобичајене присности, уз мало уходавања кроз учесталије контакте овим путем, природност и блискост ће достизати жељени ниво. Можда звучи необично, али на овај начин можете организовазти чак и заједничке вечере. И не страхујте, на овај начин се нећемо отуђити и постати робови савремене технологије. Напротив – овако она нама служи да, на најбезбеднији начин, очувамо нешто веома важно – односе са људима до којих нам је највише стало.
  • Ако вам је тешко да замислите празнике без пратећег даривања драгих људи, кад год је могуће, куповину поклона обавите преко интернета, сада је то доступније него икад.
  • Сви имамо дугачке листе никад одгледаних филмова и непрочитаних књига. Ова зима даје много повода и оправдања да је проведете ушушкани, са неким топлим напитком и посветите томе да се те листе скрате. Време је овог пута на вашој страни.

Сви осећамо исто - доза растерећења и ситних радости треба нам као никад до сад. Огромна је жеља да се, макар на кратко, одморимо од живота у стегама појачаног опреза и да се препустимо уживању, као некад. Ипак, неопходно је да и наши празнични планови ове године буду модификовани и стављени у функцију спречавања ширења пандемије КОВИД-19. Највећи изазов, најодговорнији задатак, али и највреднији поклон ове године је сачувати здравље! Себи, члановима своје породице, родбини и пријатељима, али и својим колегама, свим нашим суграђанима и сународницима.

Празници јесу ту да маме дух слободе. Али, доћи ће они брзо опет, и следеће и многих наредних година. Оно што је важно јесте да те наредне сачекамо, како доликује - сви на окупу!

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351