Možemo li da uživamo u praznicima i ostanemo bezbedni?

korona prazniciPandemija COVID-19 verovatno se može svrstati u jedan od najstresnijih perioda u životu mnogih ljudi širom planete. Činjenica da manje ili više vanredni režim naših života traje već skoro čitavu godinu, a kraj mu se još ne nazire, prolongirajući već teško savladivu neizvesnost, čini da se konstantno održava ili uvećava nivo stresa koji nas sve preplavljuje.

Mnogo toga smo u ovoj godini preskočili, odložili, mnogo toga lepog, što nam u regularnim okolnostima predstavlja kontratežu životnim problemima i dnevnim obavezama, svesno smo se odrekli. Životi nam se mesecima odvijaju u svedenim okvirima i sve je teže iznalaziti načine da dostignemo osećaj spokoja i zadovoljstva.

Zaokupljeni virusom koji hara celom planetom, zagazili smo u još jednu prazničnu sezonu. Porodične slave se uveliko nižu, a tek idu oni glavni, najmasovniji zimski praznici i svetkovine. Navikli smo da se ovim važnim danima radujemo nedeljama unapred, da svoje planove, čak i životne odluke usmeravamo prema njima, navikli smo da nas oni okupljaju i čine nam zimske dane toplijim i veselijim. Praznici su direktna asocijacija na zajedničko vreme sa porodicom i prijateljima, a mnogima i na veća okupljanja i putovanja.

Ipak, biti racionalan i na oprezu, čak i kada su praznici u pitanju, sada je doslovce od životnog značaja.

  • Pre svega, beskompromisno zaobiđite sve veće skupove i proslave u zatvorenom. Za to imate i nepobitni razlog - u našoj zemlji, kao i u mnogim drugim, zvanično su zabranjena okupljanja više od 5 osoba u zatvorenom prostoru!
  • Izbegavajte čak i gužve na otvorenom – ulične bazare, sajmove, rasprodaje i sve vrste prazničnih svetkovina na trgovima, u parkovima... Ukoliko vam je ipak neophodno da makar na ovaj način osetite duh praznika - trudite se da uvek držite preporučenu fizičku distancu od 2 metra u odnosu na druge, a ukoliko procenjujete da to nije moguće – obavezno nosite masku!
  • Ukoliko, vodeći se svojim starim navikama, razmišljate o tome da otputujete negde i tako iskoristitte praznične dane, treba da znate da to svakako povećava šanse da se i sami zarazite, ali i da, ukoliko ste asimptomatski nosilac, lakše i brže proširite virus. U ovom trenutku ipak je najmudrije i najodgovornije, prema sebi i drugima, odložiti sva putovanja koja nisu neophodna.
  • Najmanje rizično je da važne datume iz državnih i verskih kalendara provedete na najbezbednijem mogućem mestu - u svom domu, sa onima sa kojima inače delite stan ili kuću u kojoj živite. To mogu biti članovi uže porodice, ali i druge osobe sa kojima možda niste u srodstvu, ali delite isti životni prostor. Pridruživanje osoba koje dolaze iz drugog domaćinstva ili mesta, čak i kada su to članovi porodice (npr. studenti koji tokom raspusta odlaze roditeljskim kućama iz univerzitetskih centara gde inače stanuju), već predstavlja potencijalni rizik za širenje novog korona virusa.
Kao kontratežu svim ograničenjima i upozorenjima, dajemo nekoliko predloga kako da ove godine ipak  osetite duh praznika i u njemu uživate, a da pritom zadržite neophodan stepen odgovornosti i opreza prema sebi i drugima.

  • Organizujte svečanu prazničnu večeru, sa svim ritualima koji je prate, ali samo za članove svog domaćinstva. Obogatite svoje kulinarsko umeće tako što ćete isprobati nove ili pronaći stare porodične recepte. Uključite u pripreme sve članove porodice i od toga napravite kreativno praznično druženje za sve generacije.
  • Pripremite hranu za sebe, ali i za prijatelje, rodbinu ili komšije, pre svega za one koji žive sami, kao i za one koji su trenutno bolesni ili su u povećanom riziku od obolevanja. Vodite računa da im praznični obrok dostavite na bezbedan način – bez neposrednog fizičkog kontakta ili uključivanja drugih osoba u dostavljanje hrane. Za sada, ne postoje validni dokazi da se novi korona virus prenosi putem hrane, dakle - bez bojazni je smete deliti sa dragim ljudima.
  • Upriličite virtuelna druženja sa rodbinom i prijateljima koristeći postojeće onlajn platforme. Iako se u početku može učiniti čudno i stvarati osećaj da je takva komunikacija neprirodna i da joj fali uobičajene prisnosti, uz malo uhodavanja kroz učestalije kontakte ovim putem, prirodnost i bliskost će dostizati željeni nivo. Možda zvuči neobično, ali na ovaj način možete organizovazti čak i zajedničke večere. I ne strahujte, na ovaj način se nećemo otuđiti i postati robovi savremene tehnologije. Naprotiv – ovako ona nama služi da, na najbezbedniji način, očuvamo nešto veoma važno – odnose sa ljudima do kojih nam je najviše stalo.
  • Ako vam je teško da zamislite praznike bez pratećeg darivanja dragih ljudi, kad god je moguće, kupovinu poklona obavite preko interneta, sada je to dostupnije nego ikad.
  • Svi imamo dugačke liste nikad odgledanih filmova i nepročitanih knjiga. Ova zima daje mnogo povoda i opravdanja da je provedete ušuškani, sa nekim toplim napitkom i posvetite tome da se te liste skrate. Vreme je ovog puta na vašoj strani.
Svi osećamo isto - doza rasterećenja i sitnih radosti treba nam kao nikad do sad. Ogromna je želja da se, makar na kratko, odmorimo od života u stegama pojačanog opreza i da se prepustimo uživanju, kao nekad. Ipak, neophodno je da i naši praznični planovi ove godine budu modifikovani i stavljeni u funkciju sprečavanja širenja pandemije COVID-19. Najveći izazov, najodgovorniji zadatak, ali i najvredniji poklon ove godine je sačuvati zdravlje! Sebi, članovima svoje porodice, rodbini i prijateljima, ali i svojim kolegama, svim našim sugrađanima i sunarodnicima.

Praznici jesu tu da mame duh slobode. Ali, doći će oni brzo opet, i sledeće i mnogih narednih godina. Ono što je važno jeste da te naredne sačekamo, kako dolikuje - svi na okupu!

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351