Бесплатно тестирање на ХИВ - 01.12.2019.

hiv 2019Светски дан борбе против ХИВ/АИДС-а “Друштво доприноси напретку”- 1. децембар 2019. године.

Светски дан борбе против ХИВ/АИДС ове године се одржава под слоганом “Друштво доприноси напретку”. Тим поводом сви заинтересовани грађани могу бесплатно да се саветују и тестирају на ХИВ, у недељу 1. децембра, у Градском заводу за јавно здравље Београд, Булевар деспота Стефана 54 (улаз за санитарне прегледе), у периоду од 9-14 часова.

Основни предуслов за да дуг и квалитетан живот са ХИВ-ом је да се инфекција открије  на време и што пре започне лечење. Терапија ХИВ инфекције у Србији је савремена, бесплатна и доступна свим пацијентима. Подаци регистра за ХИВ/АИДС Градског завода за јавно здравље Београд показују да се сваке године највећи број инфицираних особа региструје у Београду.

Такође, знатан проценат инфицираних особа сазна за инфекцију у одмаклој фази, што као последицу има већи ризик за оболевање од АИДС-а и умирање. Процењује се да око 1000 особа у Србији још увек не зна да је инфицирано. Циљ UNAIDS-а за 2020. годину гласи 90-90-90. Дијагностиковати ХИВ инфекцију код 90% процењеног броја особа које живе са ХИВ-ом, обезбедити лечење за 90% пацијената са ХИВ инфекцијом и постићи недетектибилну вирусну активност код 90% лечених.

Ако ризик није могао да се спречи, од изузетног значаја је што пре проверити свој ХИВ статус. Зато још једном истичемо значај тестирања на ХИВ, које увек треба да буде праћено саветовањем.

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351