Из Београда, од срца...

svetski dan srca 2019Градски завод за јавно здравље обележио је Светски дан срца 29.09.2019. учешћем у јавно-здравственим манифестацијама на више локација. Превенција болести срца и крвних судова била је централна тема, чије су кључне поруке представници Завода поделили са заинтересованим грађанима.

Манифестација „Клиника на отвореном - МОЈЕ СРЦЕ, ТВОЈЕ СРЦЕ“ организована од стране Удружења кардиолога Србије и Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, а уз учешће Градског завода за јавно здравље Београд, одржана је у парку Ташмајдан, од 11-14 часова.

Овај догађај окупио је учеснике из више здравствених установа, студенте медицине завршних година, као и неколико друштвено одговорних компанија које кроз своје примарно пословање воде бригу о здрављу становништва. Бројни грађани били су у прилици да провере стање читавог низа здравствених параметара важних за очување здравља срца и крвних судова - висину крвног притиска, ниво шећера и холестерола у крви, обим струка, индекс телесне масе као и да добију стручне савете о превенцији и лечењу кардиоваскуларних болести.

svetski dan srca 2019

Главни циљ овогодишње кампање је промоција свих облика физичке активности, јер је физичка неактивност четврти водећи узрок умирања у свету. Сматра се да је особа недовољно физички активна када мање од пет пута недељно примењује тридесетоминутну физичку активност умереног интезитета. С тим у вези присутни су имали прилику да, поред контроле свог кардиоваскуларног здравља, вежбају ћигонг и јогу на отвореном. 

svetski dan srca 2019

У склопу управо успостављене сарадње са Библиотеком града Београда, која за циљ има заједничко здравствено-промотивно деловање ка становницима главног града, у централној згради Градске библиотеке, у Кнез Михајловој улици, у понедељак 30.09, у периоду од 12 до 14 часова одржана је здравствено-промотивна акција. Том приликом су љубитељи књиге такође, могли чути корисне информације о најчешћим факторима ризика за настанак кардиоваскуларних болести и како их је могуће контролисати. Посебну пажњу и интересовање корисника и запослених у Библиотеци,  привукао је и квиз знања „Измерите срчани IQ“ који је попуњаван у online форми, а постављен је на сајту Завода, доступан на адреси: http://www.zdravlje.org.rs/index.php/izmerite-srcani-iq.

svetski dan srca 2019

Запослени Центра за промоцију Градског завода за јавно здравље Београд, су у оквиру обе манифестације одговарали на питања посетилаца и поделили разноврсне здравствено-промотивне материјале посвећене борби за здраво срце. Уз стручно саветовање о здравим животним стиловима, правовременој контроли и адекватном лечењу, акценат је био стављен на физичку активност, затим правилну исхрану, значај превенције и престанка пушења и регулисања телесне масе, као најчешћим узрочницима настанка болести срца и крвних судова.

svetski dan srca 2019

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351