Iz Beograda, od srca...

svetski dan srca 2019Gradski zavod za javno zdravlje obeležio je Svetski dan srca 29.09.2019. učešćem u javno-zdravstvenim manifestacijama na više lokacija. Prevencija bolesti srca i krvnih sudova bila je centralna tema, čije su ključne poruke predstavnici Zavoda podelili sa zainteresovanim građanima.

Manifestacija „Klinika na otvorenom - MOJE SRCE, TVOJE SRCE“ organizovana od strane Udruženja kardiologa Srbije i Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, a uz učešće Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, održana je u parku Tašmajdan, od 11-14 časova.

Ovaj događaj okupio je učesnike iz više zdravstvenih ustanova, studente medicine završnih godina, kao i nekoliko društveno odgovornih kompanija koje kroz svoje primarno poslovanje vode brigu o zdravlju stanovništva. Brojni građani bili su u prilici da provere stanje čitavog niza zdravstvenih parametara važnih za očuvanje zdravlja srca i krvnih sudova - visinu krvnog pritiska, nivo šećera i holesterola u krvi, obim struka, indeks telesne mase kao i da dobiju stručne savete o prevenciji i lečenju kardiovaskularnih bolesti.

svetski dan srca 2019

Glavni cilj ovogodišnje kampanje je promocija svih oblika fizičke aktivnosti, jer je fizička neaktivnost četvrti vodeći uzrok umiranja u svetu. Smatra se da je osoba nedovoljno fizički aktivna kada manje od pet puta nedeljno primenjuje tridesetominutnu fizičku aktivnost umerenog inteziteta. S tim u vezi prisutni su imali priliku da, pored kontrole svog kardiovaskularnog zdravlja, vežbaju ćigong i jogu na otvorenom. 

svetski dan srca 2019

U sklopu upravo uspostavljene saradnje sa Bibliotekom grada Beograda, koja za cilj ima zajedničko zdravstveno-promotivno delovanje ka stanovnicima glavnog grada, u centralnoj zgradi Gradske biblioteke, u Knez Mihajlovoj ulici, u ponedeljak 30.09, u periodu od 12 do 14 časova održana je zdravstveno-promotivna akcija. Tom prilikom su ljubitelji knjige takođe, mogli čuti korisne informacije o najčešćim faktorima rizika za nastanak kardiovaskularnih bolesti i kako ih je moguće kontrolisati. Posebnu pažnju i interesovanje korisnika i zaposlenih u Biblioteci,  privukao je i kviz znanja „Izmerite srčani IQ“ koji je popunjavan u online formi, a postavljen je na sajtu Zavoda, dostupan na adresi: http://www.zdravlje.org.rs/index.php/izmerite-srcani-iq.

svetski dan srca 2019

Zaposleni Centra za promociju Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, su u okviru obe manifestacije odgovarali na pitanja posetilaca i podelili raznovrsne zdravstveno-promotivne materijale posvećene borbi za zdravo srce. Uz stručno savetovanje o zdravim životnim stilovima, pravovremenoj kontroli i adekvatnom lečenju, akcenat je bio stavljen na fizičku aktivnost, zatim pravilnu ishranu, značaj prevencije i prestanka pušenja i regulisanja telesne mase, kao najčešćim uzročnicima nastanka bolesti srca i krvnih sudova.

svetski dan srca 2019

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351