Правилно ношење школске торбе/ранца - предуслов за здраву кичму!

tezina skolskih knijgaШколско доба представља период интензивног телесног и психичког развоја у коме дете може бити  изложено различитим негативним утицајима средине,  које треба препознати и на време отклонити како би се спречили могући поремећаји психофизичког развоја.

Једна од ствари на коју треба обратити пажњу је и тежина школске торбе. Претешке школске торбе чест су узрок болова у леђима, грудима и врату, као и лошег држања које може довести до различитих деформитета кичме који се јављају у периоду највећег интензитета раста и развоја код деце.

Заступљеност деформитета код деце школског узраста у Београду

У 2018. години систематским прегледима у примарној здравственој заштити деце школског узраста обухваћено је 75,1% ученика непарних разреда основних и средњих школа.

Најчешћа утврђена патолошка стања су: деформитети стопала, лоше телесно држање, деформитети кичменог стуба и деформитети  грудног коша.

У основним и средњим школама лоше телесно држање присутно је код 15,2% деце, а израженије је код  деце у основној школи.

Од деформитета кичменог стуба најзаступљеније су сколиоза (5,4%) и кифоза (5,3%). Сколиоза је за око 2% учесталија код средњошколаца,  док је кифоза присутна у приближно истом проценту код деце у основној и средњој школи.

Уочено је да се број деце са кифозом и сколиозом кичменог стуба повећава са узрастом детета тако да су ови деформитети  учесталији у вишим разредима основне школе.

Деформитети стопала присутни су код сваког петог ученика. Проблем је израженији код ученика основних школа, где 22,2%  деце има деформитет стопала.

Деформитет  грудног коша имало је 2,1% деце.

Препорука медицинских стручњака, пре свега ортопеда и физијатара, је да тежина школске торбе са школским  прибором и пратећом опремом треба да износи 5-10%, до максимално 15% телесне тежине детета, изнад чега она штетно делује на коштано-мишићни систем и његов развој.

Пример препоручене тежине школске торбе

За дете нормалног развоја и ухрањености  (у оквиру граница стандарда за дати узраст)-прикладна тежина школске торбе са прибором је до 10%  телесне тежине детета, што значи да дете тежине 22-25кг (просечна тежина детета при поласку у први разред основне школе), не би требало да носи школску торбу тежу од  2-2,5 кг.

Осим тежине школске торбе, пажњу треба посветити и  њеном облику и величини. Да би се смањило оптерећење и бол у леђима,  врх торбе треба да се налази неколико центиметара испод врха лопатица а њен доњи део неколико центиметара изнад струка.

Како правилно одабрати и носити школску торбу/ранац?

 • Торба пре свега, мора да одговара  висини детета и не сме прелазити изнад дететових рамена, како  дете не би пало уколико се нагне напред.
 • Нараменице морају бити широке, адекватно подешене и добро постављене како би се тежина  подједнако распоредила на оба рамена. Ношење торбе  на  само једном рамену изазива болове у мишићима и  доводи до проблема са држањем и положајем тела.
 • Дужину нараменица прилагодити тако да торба буде високо на леђима и близу кичме. Лабаво постављена торба изазива кривљење кичме и бол у леђима. 
 • Торба треба да има више преграда, како би тежина њеног садржаја била ефикасније прерасподељена.

Деца млађег узраста би требало да носе торбе са подесивим каишевима који се везују око груди и струка и правилно прерасподељују тежину која се носи дуж леђа, па самим тим смањују притисак на осетљиве мишиће врата и рамена.

tezina skolskih knjiga

Школске торбе са продуженом ручком и точкићима нису препоручљиве због оптерећења стране тела која „повлачи“ торбу и што изазива бол у рамену и кривљење кичме у страну. Такође, ове торбе могу довести и до повреда услед саплитања, нарочито на неравном терену или степеницама.  

Препоруке родитељима:

 • Деца морају учествовати у избору торбе јер морате изабрати торбу коју ће дете радо носити.
 • Торба и перница треба да буду од  лакшег материјала, а требало би избегавати и куповину свезака тврдог повеза које су много теже.
 • Покажите деци правилно паковање школске торбе - најтежи део садржаја увек иде ближе дететовим леђима.
 • Редовно контролишите и „прочистите“ садржај торбе, имајући у виду да деца неретко носе непотребне ствари.
 • Проверите да ли ваша деца, нарочито она млађег узраста, спремају школску торбу према распореду за тај дан јер се често дешава да деца носе све књиге у школу.
 • Научите децу како да правилно носе шпколску торбу -Упозорите их да торбу не носе на једном рамену!
 • Редовно питајте ваше дете да ли му ношење школске торбе изазива умор или бол, трњење или губитак осећаја у рукама, бол и укоченост у врату, црвенило на раменима па се посаветујте и са изабраним лекаром како би се установио разлог болова у мишићима и зглобовима вашег детета.
 • Уколико ваше дете  свакодневно носи велики број књига, посаветујте се са учитељем/разредним старешином.

Препоруке за школе:

 • Уколико је могуће, у школама, нарочито оним у руралним крајевима, где ђаци до школе прелазе и по више километара, треба обезбедити простор или ормариће за остављање бар дела књига и прибора.
 • Препоручивати свеске меких повеза и малих формата, кад год је то могуће.
 • Учитељи и наставници би требало дају јасне информације о школском материјалу и уџбеницима које би ђаци требало да носе следећег дана или часа.
 • Повећати употребу модерних технологија, укључујући електронске садржаје, али  пазећи на негативне аспекте коришћења рачунара и седентарних активности.

Проблем тешких торби треба решавати као део стратегије свеобухватног очувања здравља активном сарадњом и едукацијом родитеља,  наставног кадра и деце.

Физичка активност- неопходна за  спречавање дефомитета кичме

Када су у питању деформитети кичменог стуба недостатак физичке активности/недовољна физичка активност један је од водећих узрока настанка ових поремећаја. Сходно томе, у школама би од најранијег узраста требало учити децу правилном држању  а изузетно је важно у наставне програме уврстити више  садржаја који промовишу, препоручују и спроводе физичку активност кроз различите активности на отвореном/у природи.

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351