Будите безбедни поред воде

bezbedno plivanjeСезона је летњих спарина и врућина па ће сви потражити место за расхлађивање. Једно од омиљених је и оно поред воде. Поред великог задовољства које вода и боравак поред ње причињавају свим узрасним групама, овакав вид забаве носи са собом и бројне ризике, од којих је највећи ризик од утапања.

Према подацима Светске здравствене организације утапање представља један од најчешћих узрока смрти, о чему говори и податак да се годишње у свету утопи oкo 372.000 људи. Више од половине ових смртних случајева је код млађих од 25 година.

Посебно ризична група су старији адолесценти, односно деца узраста 15-19 година због смањеног надзора старијих, пораста самопоуздања, веће радозналости, што доводи до повећане склоности ка упражњавању ризичног понашања попут конзумације алкохола и других психоактивних супстанци, као и већој подложности утицају вршњака. Посебан опрез саветује се у периоду највећег ризика за децу, а то је управо летњи распуст, када они највише времена проводе поред воде и на отвореним воденим површинама.

Утапања код адолесцената најчешће настају услед незнања пливања, скакања у хладну воду и умора.

Мере посебно усмерене на смањење утапања код адолесцената су: унапређење знања и личних способности пливања, стицање вештина одупирања притиску вршњака када је питању ризично понашање у води и у близини водених површина, као и конзумирање алкохола и других психоактивних супстанци.

ПРЕПОРУКЕ ЗА БЕЗБЕДНО КУПАЊЕ И ПЛИВАЊЕ

ПРЕ УЛАСКА У ВОДУ...

 • Немојте конзумирати алкохол нити било какве друге психоактивне супстанце.
 • Немојте улазити у воду одмах након оброка! Препорука је да између оброка и пливања треба да протекне најмање два сата.
 • Уколико не знате да пливате или нисте добар пливач, у воду немојте улазити сами и без адекватне безбедносне опреме која ће вам помоћи да се одржавате на површини.

ОПРЕЗНО У ВОДИ!

 • У воду улазите постепено.
 • Не скачите у воду непознате дубине.
 • Пре уласка у воду, обавезно проверите дубину воде. Уколико желите да скачете, прво скочите на ноге, никако на главу.
 • Не прецењујте своје могућности.
 • Никад немојте пливати сами, увек пливајте у друштву старијих и искуснијих пливача
 • Увек пливајте у обележеним зонама надгледаним од стране спасилаца.
 • Не удаљавајте се превише од обале већ пливајте паралелно са њом.

ПОСЕБАН ОПРЕЗ КОД КУПАЊА НА РЕКАМА И ЈЕЗЕРИМА!

Опрез у рекама и језерима мора бити повећан због мутне воде, често неравног дна и изненадних прелаза у дубину. Управо зато неопходно је и познавање мера сигурног понашања у води.

ОПАСНЕ РЕЧНЕ И МОРСКЕ СТРУЈЕ- ШТА РАДИТИ..

 • Пливање у базенима се у многоме разликује од пливања у морима и рекама. Имајте у виду да постоје водене струје за чије савладавање је потребна већа снага.

Уколико вас ухвати водена струја не опирите јој се и не покушавајте да пливате супротно од правца њеног кретања, већ останите мирни и пливајте низ струју, дијагонално у правцу обале.

РОНИТЕ ОПРЕЗНО!

 • Упознајте се са основним правилима безбедног роњења и обавезно их примењујте.
 • Увек роните у пару.
 • Приликом роњења на дах не смете се предуго задржавати под водом нити форсирати убрзано дисање пре роњења.

НА ПЛОВИЛИМА ЈЕ ПРСЛУК ЗА СПАСАВАЊЕ ОБАВЕЗАН!

Летњи месеци су идеални за разне авантуре на води, попут сплаварења, регата на лепим али не и питомим рекама. Ношење прслука за спасавање је обавезно у оваквој и било којој другој врсти забаве на води као што су педалине, даске за једрење и сл. Он увек мора бити одговарајуће величине и правилно постављен.

Немојте бити немарни јер и најбољи пливачи се нажалост, могу утопити приликом пада у воду у неповољним условима као што су таласи, хладна и брза вода.

НЕ КОНЗУМИРАЈТЕ АЛКОХОЛ!

Алкохол има разне негативне утицаје на организам, као што су смањено расуђивање, поремећај координације покрета, поремећај свести и др, што повећава ризик од утапања.

Алкохол је узрочник готово половине свих утапања код тинејџера мушког пола!

УПОЗНАЈТЕ СЕ СА ОСНОВНИМ МЕРАМА СПАСАВАЊА И ОЖИВЉАВАЊА!

Особа која се утапа у паници може потопити и тако животно угрозити и другу особу, укључујући и најбоље пливаче, стога се препоручује да се спасавање, кад год за то постоје услови, препусти особама које су увежбане за спасавање у води. Уколико таквих особа нема у близини, особи која се утапа треба приступити с опрезом. Добро је приликом спасавања користити помоћна средства попут појаса за спасавање и сл. У случају потребе, што пре започети с основним мерама оживљавања (кардиопулмоналне реанимације).

Сваки боравак поред воде и сваки топли летњи дан дају вам могућност за стицање нових и занимљивих искустава, а уз довољан опрез и придржавање препоручених мера безбедности ова искуства ће бити искључиво позитивна!

Прочитајте још један текст посвећен безбедном купању и боравку поред воде

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351