У сусрет летњој купалишној сезони на отвореним базенима и јавним купалиштима у Београду 2022.

plivanje 2022.Уколико се поштују сва правила безбедног коришћења, посета базенима за купање и рекреацију, као и јавним купалиштима на територији Београда може да представља одлично освежење и прави ужитак и овог лета.

У Градском заводу за јавно здравље Београд обавља се редовна контрола квалитета воде за купање из већине отворених јавних базена на територији града. То су базени спортских центара „Милан Гале Мушкатировић“, „Олимп“, „Ташмајдан“, „Кошутњак“, „11. Април“, као и базени спортских центара у Лазаревцу и Обреновцу.

Вода из отворених базена СРЦ 11. Април - Нови Београд, СЦ Олимп - Звездара, СРПЦ Милан Гале Мушкатировић, СЦ Ташмајдан и Oтвореног пливалишта Кошутњак, узоркована je током претходне недеље, и резултати ових анализа показују да је вода у отвореним базенима наведених спортских центара безбедна за купање и рекреацију.

Узорковање воде за купање из отворених јавних базена врши се током целе летње сезоне редовно на недељном нивоу, и у лабораторији Градског завода за јавно здравље Београд се испитују физичко-хемијска и микробиолошка исправност, а по потреби обављају и друге анализе. Сва узорковања и анализе базенске воде, стручне службе Градског завода за јавно здравље Београд обавља у складу са стандардом СРП ИСО 17025:2017, и у обиму предвиђеном Правилником о здравственој исправности базенских вода (Сл.гласник РС 30/17 и 97/2017). На основу резултата анализа издаје се стручно мишљење, а у случају потребе даје се и предлог корективне мере како би у сваком спортско - рекреативном центру техничка служба која одржава базене могла да прилагоди процес прераде воде и да посетиоцима обезбеди оптималне услове за боравак, односно купање и рекреацију.

Пресудан значај за очување квалитета воде у базенима има број, као и понашање корисника, тј. поштовање превентивних санитарно - хигијенских мера: коришћење дезо баријера (кадица за дезинфекцију стопала на уласку у круг базена и на изласку из тоалета), туширање пре и након изласка из базена, обавезно коришћење тоалета, добра лична хигијена и ношење капа и наочара за пливање.

У складу са наведеним, обавезно је и избегавање коришћења базена у случају постојања акутних обољења респираторног, уринарног или дигестивног система, обољења коже и слузокожа, као и у периоду реконвалесценције, тј. опоравка од наведених обољења (2 недеље након престанка свих симптома болести). Такође, избегавање роњења и скакања, као и седења на влажним површинама непосредно око базена значајно доприноси смањењу ризика од инфекција, али и повреда.

Контрола квалитета воде Савског језера на Ади Циганлији се у периоду од јуна до средине септембра врши два пута недељно, понедељком и четвртком. Резултати до сада обављених испитивања воде овог језера задовољавају све законске норме за површинске воде које се користе за купање и рекреацију грађана.

Градски завод за јавно здравље Београд ће и током ове купалишне сезоне спроводити контролу квалитета воде реке Дунав на купалишту „Лидо“ у Земуну. Контрола квалитета воде на овом купалишту ће се врши од постављања понтонског моста до краја купалишне сезоне.

Суграђанима који се купају на рекама и језерима саветујемо да избегавају роњење и гутање воде, а након изласка из воде препоручујемо да се истуширају. Ова препорука се посебно односи на купаче који припадају рањивим групама становништва (мала деца, стари, имунодефицијентни, хронични болесници).

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351