Безбедно купање и боравак поред воде - најчешће заблуде о утапању

pojas za spasavanjeБоравак на базену или плажи, као и све водене активности, нарочито у врелим летњим данима, представљају омиљену забаву одраслима и деци. Међутим, овај диван начин провођења слободног времена носи са собом бројне ризике, а највећи од њих је ризик од утапања.

 
 


ДА ЛИ ЗНАТЕ?

Сваке године преко 236.000 људи изгуби живот услед утапања и његових последица.

9 од 10 ненамерних утапања дешава се у неразвијеним и  средње развијеним земљама у које спада и наша.

Чак 60% утопљеника је млађе од 30 година! 

Утапање представља водећи узрок смрти деце до 5 година старости, и један је од водећих узрока смрти у свим осталим узрасним групама код деце!


ИАКО СУ ДЕЦА У НАЈВЕЋЕМ РИЗИКУ ОД УТАПАЊА, БИЛО КО СЕ МОЖЕ УТОПИТИ!

Заблуде о утапању су бројне... на многа питања попут оних - Да ли смо безбедни у води? Знамо ли како изгледа утапање? Многи од нас не знају тачан одговор.
У највећем броју случајева утапање НЕ ИЗГЛЕДА ОНАКО МИСЛИТЕ.

Упознајте се најчешћим заблудама о утапању, како бисте били што безбеднији у воденом окружењу!

ЗАБЛУДА 1. УТАПАЊЕ ТРАЈЕ ДУГО

Ово је можда једна од највећих заблуда о утапању. Особа која се утапа ће се борити за ваздух око 20 до 60 секунди. Након тога, она више неће бити у могућности да се одржава изнад површине воде. Када се нађе испод површине ово време постаје још краће.
Утапање може потрајати неколико минута, али се може догодити и за 30 секунди и мање.

ЗАБЛУДА 2. УТАПАЊЕ ЈЕ БУЧНО - ОСОБА ЋЕ ВИКАТИ, ПРСКАТИ И ПРИВУЋИ ПАЖЊУ НА СЕБЕ

Прскање и дозивање у помоћ је још једна заблуда везана за утапање. У стварности, то се ретко дешава. Особа која се утапа ће веома тешко дисати, што значи да није у стању да позове помоћ. Глава утопљеника ће се наизменично кретати изнад и испод површине воде пре потпуног потапања, што отежава дисање или говор.

Како препознати особу у невољи? Када се неко утапа, тело ће вероватно укључити инстинктивну реакцију на утапање. Ово су неки од знакова:

•    Руке особе су испружене. Када се активира инстинктивни одговор на утапање, особа ће се борити да задржи главу изнад површине воде тако што ће испружити руке у страну и гурати их надоле. Ако видите некога са испруженим рукама у страну и лицем надоле, могуће је да је у опасности.

•    Ако се тело особе помера вертикално горе-доле, са лицем близу или испод површине воде, а особа не удара ногама или се не креће, то може бити знак утапања.

•    Особа остаје без ваздуха. Овај знак се може теже уочити ако сте далеко, али ако видите некога у вашој близини како има потешкоћа са дисањем, питајте га да ли је добро. Уколико не може да одговори, дефинитивно му је потребна помоћ.

ЗАБЛУДА 3. УТАПАЊЕ СЕ ДЕШАВА САМО ПОД ВОДОМ

Када већина људи помисли на утапање, помисли на особу која нестаје под водом - у базену, на језеру, реци или мору. Међутим, утапање може настати у само неколико центиметара воде у вашем дому. На пример, потребно је само 10 секунди да се дете потопи у кадици за купање.
Такође постоје и две врсте утапања до којих може доћи, а да особа чак није ни у води. Ове врсте утапања нису тако уобичајене као утапање под водом, али се могу догодити.

Суво утапање: Дешава се када неко удише воду кроз уста или нос. Вода не улази у плућа, али изазива грчење и стезање гласних жица, спречавајући ваздух, односно кисеоник, да дође до плућа. Знаци сувог утапања укључују кашаљ, гушење и повраћање. Требало би да буду одмах уочљиви - неће се догодити изненада, пар дана касније.

Секундарно утапање: Компликација узрокована утапањем у води. Особа која је спасена од утапања може имати воду у плућима. Течност у плућима може иритирати слузницу плућа, отежати дисање и довести до плућног едема. Иако је секундарно утапање ретко и чини само 1 до 2 процента утапања, важно је на време препознати знаке и симптоме и одмах адекватно реаговати.

Кашаљ, бол у грудима и отежано дисање су чести знаци секундарног утапања. Поред наведених симптома може се јавити и изразит умор и поспаност, а код деце и промена понашања и расположења - раздражљивост или пад енергије, што је последица недовољне снабдевености мозга кисеоником.

Сви ови знаци се могу драстично погоршати у року од 24 часа од првобитног инцидента утапања.

Уколико приметите знаке сувог или секундарног утапања код детета или одрасле особе, побрините се да та особа добије адекватну медицинску помоћ што је пре могуће!
 
utapanje 2022

ЗАБЛУДА 4. ВЕШТИ ПЛИВАЧИ СЕ НЕ МОГУ УТОПИТИ

Уколико сте добар пливач вероватно ћете се осећати прилично самоуверено у сваком воденом окружењу. Знате да пливате различитим стиловима, можете се дуго одржавати на води, можете плутати на леђима, ронити и сл. Иако поседовање ових вештина помаже у безбедности у води, оне не значе да је утапање немогуће. У две трећине случајева утапање се дешава управо код вештих пливача.

Како се искусни пливачи могу утопити?

Разлога је много а најчешћи су...

Непредвиђени услови воде: Уколико пливате у природним водама, подложни сте променама временских и водених услова. Струје и подводни токови су моћне силе које могу да понесу и најјаче пливаче. Увек проверите стање воде пре него што уђете у језеро, реку, море, океан. Ако нисте сигурни какви су услови, будите веома опрезни приликом уласка и све време боравка у води.

Помрачење свести у плиткој води: Снажни пливачи воле да померају своје границе како би постали бољи. Урањање у воду и препливавање одређене удаљености без узимања ваздуха, су уобичајене вежбе за веште пливаче, али носе ризик. Недостатак кисеоника може довести до помрачења и губитка свести у плиткој води, док је особа под водом.

Неочекивана стања и реакције организма: Грчеви у ногама се могу десити свакоме док плива. Уколико грч задеси пливача у незгодном тренутку, можда неће моћи да остане изнад површине довољно дуго да се ухвати за нешто.

Друга неочекивана стања, као што је неправилан рад срца, могу се јавити било коме док плива.

Без обзира који ниво пливачког знања поседујете, избегавајте да пливате сами. Ако се нешто неочекивано догоди, ту ће бити и неко ко вам може помоћи.

ЗАБЛУДА 5. СВЕ ДОК ЈЕ СПАСИЛАЦ У БЛИЗИНИ, МОЈЕ ДЕТЕ ЋЕ БИТИ БЕЗБЕДНО

Спасиоци су обучени да пазе на знаке утапања, спасавају особу у невољи и обављају реанимацију. Родитељи природно верују овим професионалцима да ће заронити и спасити им дете. Међутим, имајте у виду да спасилаца има мало и да они морају да посматрају читаво подручје, а не само ваше дете - њихове очи не могу бити свуда одједном. Као што знате, до утапања може доћи за неколико секунди или минута. Одрасла особа се може утопити за само 60 секунди, а дете за само 20 секунди. Ако спасилац гледа у други део базена или плаже, могло би бити прекасно за спасавање пливача у невољи.

Када водите своју децу у базен или у природну воду, уђите с њима у воду. На овај начин можете их пажљиво посматрати и одмах понудити помоћ ако се нешто деси. Ако желите да проведете време опуштајући се ван воде, дођите са својим партнером или одраслим пријатељем. Можете се наизменично играти и пливати са децом.

ЗАБЛУДА 6. КАДА ДЕЦА НАУЧЕ ДА ПЛИВАЈУ, НЕ ТРЕБАЈУ ИМ ПРСЛУЦИ ЗА СПАСАВАЊЕ

Научити децу да пливају је велико достигнуће. Након што ваша деца савладају ову вештину, вероватно ће желети да престану да носе прслук за спасавање у и око воде. Уколико сте задовољни пливачким способностима вашег детета у базену под надзором, можете га пустити да плива без прслука за спасавање, али процена је само на вама.

Када је у питању боравак у природној води - било да је то језеро, река, море или океан - прслук за спасавање не би требало да буде опција већ обавеза. Ризици од утапања се повећавају на стрмим обалама, на рекама или доковима, на местима где је вода брза, тамна и хладна, а спасавање постаје много изазовније. Прслук за спасавање је важна мера безбедности јер помаже ономе ко га носи да плута, обезбеђује изолацију у хладној води и олакшава уочавање некога ко је у невољи.

Приликом вожње чамцем, сплаварења или пливања у отвореним водама попут река и језера, одрасли и деца би увек требало да носе прслуке за спасавање. Чамци се могу преврнути и услови у води се могу неочекивано променити. Прслук за спасавање омогућава да ви и ваша породица безбедно уживате у времену проведеном на води.

Запамтите, важно је да прслуци за спасавање буду одговарајуће величине и правилно причвршћени!

ЗАБЛУДА 7. МИШИЋИ ЗА РУКЕ ЋЕ СПРЕЧИТИ ДА СЕ ДЕЦА УТОПЕ

Плутајући реквизити за руке, тзв. «мишићи», одличан су алат за помоћ деци да науче да пливају. Мишићи на надувавање клизе преко дечијих руку и пружају додатну потпору. Иако су од помоћи, немојте их мешати са уређајима за спасавање. Док се деца играју и пливају у води, мишићи могу лако да склизну.

Неки људи грешком сматрају да су мишићи еквивалентни прслуку за спасавање, али ово је нетачно. Прслуци за спасавање покривају цео торзо, а дизајнирани су да корисника обрну на леђа у води уколико се превише умори од пливања. То значи да особа може безбедно да плута и дише док помоћ не стигне. С друге стране, мишићи могу да обрну онога ко их носи тако да урони лицем у воду. Дете може да носи мишиће за руке и да се утопи. Чак и када ваше дете носи ове реквизите за плутање, уверите се да су под пажљивим надзором.

Коначно, важно је да мишићи буду само привремено средство за учење пливања и да дете што пре научи како да плива и без њих.

ЗАБЛУДА 8. РЕКВИЗИТИ ЗА ВОДУ ПОПУТ ДУШЕКА И СЛ. ЋЕ ЗАШТИТИТИ ДЕЦУ

Играчке за базен могу да одржавају децу на површини, али уједно стварају илузију сигурности. Имајте у виду да играчке за базен нису средства за спасавање живота. Адекватан и правилно постављен прслук за спасавање је најбољи реквизит за заштиту на води за сваког пливача, али ниједна од ових ствари не би требало да се користи уместо директног надзора одрасле особе.

ЗАБЛУДА 9. АЛКОХОЛ И ПЛИВАЊЕ СУ ДОБРА КОМБИНАЦИЈА

Људи на одмору често конзумирају различита алкохолна пића поред или на води. Док сунце, вода и пиће звуче као добра комбинација за опуштање, алкохол заправо представља значајан фактор ризика за настанак утапања. Пре свега, алкохол смањује менталну инхибицију и нарушава правилно расуђивање. На пример, ако сте под дејством алкохола можда ћете мислити да је у реду скочити у реку, језеро или океан, без претходне провере услова у воденом окружењу (температура воде, постојање брзака, струја). Ову ризичну одлуку вероватно не бисте донели трезни.

Друго, алкохол успорава време реаговања и нарушава координацију покрета. Пливање под утицајем алкохола и у најмирнијој води може бити опасно. Оно повећава ризик од хипотермије јер алкохол доводи до ширења крвних судова и бржег губитка топлоте. Поред тога, алкохол може утицати на центар за равнотежу у унутрашњем уху и довести до дезоријентисаности, нарочито уколико ускочите у хладнију воду.

Треће, никада немојте возити чамац, нити било које пловило, уколико сте под утицајем алкохола. Као што нећете возити ауто на путу у алкохолисаном стању - иста правила важе и за вожњу чамца. Ваше успорено време реаговања и смањена ментална инхибиција су опасна комбинација када возите било коју врсту возила. Трудите се да избегавате конзумирање алкохола док сте на пловилима, било као возач или путник!

Код сваког петог случаја утапања утврђено је да је особа претходно конзумирала алкохол!

Одложите конзумацију алкохола док не завршите са пливањем, вожњом чамцем, сурфовањем или било којом другом воденом активношћу.

ЗАБЛУДА 10. НЕ МОРАТЕ ДА ЗНАТЕ ДА ПЛИВАТЕ АКО НЕ ЖИВИТЕ У БЛИЗИНИ ВОДЕ

Милиони људи немају излаз на море. Само зато што не живите поред воде и немате базен не значи да не морате да научите да пливате. Пливање је животна вештина. Ево три разлога зашто би сви требало да науче да пливају.

Безбедност: Људи воле да проводе време у води и поред ње. Чак и ако не живите близу природне водене површине или базена, вероватно ћете ви или ваша деца у неком тренутку бити у ситуацији да пливате. Можда ће то бити у летњем кампу, код пријатеља или на одмору, а ви свакако желите да будете безбедни у води. За учење пливања никада није касно, а уколико научите децу да пливају у раном детињству она ће имати вештину за цео живот.

Вежбање: Пливање је такође одличан облик вежбања и за децу и за одрасле.

Забава: Када се придржавате основних правила безбедности на води, пливање је забавна активност у којој цела породица може да ужива.

ЗАБЛУДА 11. ДЕЦА СУ БЕЗБЕДНА У БАЗЕНУ ИЛИ ПЛИТКОЈ ВОДИ

Да би се дете утопило дубина воде не мора да буде велика - бебе и мала деца могу се утопити и у води дубокој свега неколико центиметара! Скоро сва утапања деце, укључујући и она у плиткој води, су се догодила у одсуству активног надзора одраслих.

Малишани су се утапали у бурићима, баштенским језерцима, коритима, кадама, па чак и тоалетним шољама. Држите малу децу ван купатила, осим када су под директним надзором, и не остављајте канте или бурад непокривеним. Никада не стављајте мало дете само у кади, чак ни на тренутак.

Уколико сте са дететом у води, увек будите поред њега, постарајте се да вам дете увек буде «на дохват руке».

ЗАБЛУДА 12: УВЕК ТРЕБА ДА СКОЧИТЕ У ВОДУ ДА БИСТЕ НЕКОГА СПАСИЛИ

Уколико уочите да се неко утапа а ви се налазите на обали, препорука је да му добаците нешто како би му помогли да остане на површини (попут колута за спасавање и сл.) или да му пружите руку уколико сте близу. Ускакање у воду може представљати ризик по вас ако вас успаничена особа повуче са собом. Уколико је особа без свести, онда ћете свакако ући у воду, али знајте да чак и искусним пливачима може бити тешко да некога извуку из воде, тако да увек позовите још некога да вам помогне.

ИМАЈТЕ У ВИДУ...
СВАКО ОД НАС ПОЈЕДИНАЧНО, придржавањем веома једноставних савета може много допринети својој безбедности и безбедности своје породице и околине, и свести ризик од утапања на минимум.
О безбедном купању и боравку поред воде можете се детаљно информисати у
најновијој публикацији Градског завода за јавно здравље Београд.


Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351