У сусрет купалишној сезони 2018. у Београду

базен београдУ Градском заводу за јавно здравље Београд обавља се редовна контрола квалитета воде за купање из већине отворених јавних базена на територији града. То су базени спортских центара “Милан Гале Мушкатировић“, „Олимп“, „Ташмајдан“, „Кошутњак“, „11. Април“, као и базени спортских центара у Лазаревцу и Обреновцу.

И ове године пре почетка купалишне сезоне се обављају анализе воде из свих наведених базена, након чега се наставља са узорковањем и анализама на седмичном нивоу.

Контрола здравствене исправности воде из базена за купање обухвата контролу физичко-хемијске и микробиолошке исправности, а по потреби се обављају и друге анализе и предлажу мере за очување и евентуалну корекцију квалитета воде, како би се посетиоцима обезбедили оптимални услови за купање и рекреацију.

Пресудан значај за очување квалитета воде у базенима има број, као и понашање корисника, тј. поштовање превентивних санитарно-хигијенских мера: коришћење дезо баријера (кадица за дезинфекцију стопала на уласку у круг базена и на изласку из тоалета), туширање пре и након изласка из базена, обавезно коришћење тоалета, добра лична хигијена и ношење капа и наочара за пливање.

У складу са наведеним, обавезно је и избегавање коришћења базена у случају постојања акутних обољења респираторног, уринарног или дигестивног система, обољења коже и слузокожа, као и у периоду реконвалесценције, тј. до потпуног опоравка од наведених обољења. Такође, избегавање роњења и скакања, као и седења на влажним површинама непосредно око базена значајно доприноси смањењу ризика од инфекција, али и повреда.

Контрола квалитета воде Савског језера на Ади Циганлији је почела и трајаће све до половине септембра, динамиком два пута седмично на 4 профила/места узорковања. Први резултати показују да квалитет воде из овог језера задовољава прописане норме.

Контрола квалитета воде на купалишту „Лидо“ на Великом ратном острву ће почети непосредно по постављању понтонског моста  и почетку купалишне сезоне.

Суграђанима који се купају на рекама и језерима саветујемо да избегавају роњење и гутање воде, а након изласка из воде препоручујемо да се истуширају. Ова препорука се посебно односи на купаче који припадају рањивим групама становништва (мала деца, стари, имунодефицијентни,  хронични болесници).

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351