У сусрет купалишној сезони 2018. у Београду

bazen beogradU Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd obavlja se redovna kontrola kvaliteta vode za kupanje iz većine otvorenih javnih bazena na teritoriji grada. To su bazeni sportskih centara “Milan Gale Muškatirović“, „Olimp“, „Tašmajdan“, „Košutnjak“, „11. April“, kao i bazeni sportskih centara u Lazarevcu i Obrenovcu.

I ove godine pre početka kupališne sezone se obavljaju analize vode iz svih navedenih bazena, nakon čega se nastavlja sa uzorkovanjem i analizama na sedmičnom nivou.

Kontrola zdravstvene ispravnosti vode iz bazena za kupanje obuhvata kontrolu fizičko-hemijske i mikrobiološke ispravnosti, a po potrebi se obavljaju i druge analize i predlažu mere za očuvanje i eventualnu korekciju kvaliteta vode, kako bi se posetiocima obezbedili optimalni uslovi za kupanje i rekreaciju.

Presudan značaj za očuvanje kvaliteta vode u bazenima ima broj, kao i ponašanje korisnika, tj. poštovanje preventivnih sanitarno-higijenskih mera: korišćenje dezo barijera (kadica za dezinfekciju stopala na ulasku u krug bazena i na izlasku iz toaleta), tuširanje pre i nakon izlaska iz bazena, obavezno korišćenje toaleta, dobra lična higijena i nošenje kapa i naočara za plivanje.

U skladu sa navedenim, obavezno je i izbegavanje korišćenja bazena u slučaju postojanja akutnih oboljenja respiratornog, urinarnog ili digestivnog sistema, oboljenja kože i sluzokoža, kao i u periodu rekonvalescencije, tj. do potpunog oporavka od navedenih oboljenja. Takođe, izbegavanje ronjenja i skakanja, kao i sedenja na vlažnim površinama neposredno oko bazena značajno doprinosi smanjenju rizika od infekcija, ali i povreda.

Kontrola kvaliteta vode Savskog jezera na Adi Ciganliji je počela i trajaće sve do polovine septembra, dinamikom dva puta sedmično na 4 profila/mesta uzorkovanja. Prvi rezultati pokazuju da kvalitet vode iz ovog jezera zadovoljava propisane norme.

Kontrola kvaliteta vode na kupalištu „Lido“ na Velikom ratnom ostrvu će početi neposredno po postavljanju pontonskog mosta  i početku kupališne sezone.

Sugrađanima koji se kupaju na rekama i jezerima savetujemo da izbegavaju ronjenje i gutanje vode, a nakon izlaska iz vode preporučujemo da se istuširaju. Ova preporuka se posebno odnosi na kupače koji pripadaju ranjivim grupama stanovništva (mala deca, stari, imunodeficijentni,  hronični bolesnici).

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351