У сусрет летњој сезони 2021. на отвореним купалиштима у Београду

bazen beograd 2021У складу са актуелном епидемиолошком ситуацијом, важно је поштовати све препоруке надлежних државних институција, одржавати висок ниво личне хигијене, поштовати минималну међусобну раздаљину кад год је то могуће, користити личну заштитну опрему (пре свега маску за лице) кад год није могуће одржавати безбедну удаљеност од других лица.

Уколико се поштују сва правила безбедног коришћења, посета базенима за купање и рекреацију, као и јавним купалиштима на територији Београда може да представља одлично освежење и прави ужитак и овог лета.

У Градском заводу за јавно здравље Београд обавља се редовна контрола квалитета воде за купање из већине отворених јавних базена на територији града. То су базени спортских центара “Милан Гале Мушкатировић“, „Олимп“, „Ташмајдан“, „Кошутњак“, „11. Април“, као и базени спортских центара у Лазаревцу и Обреновцу.

Вода из отворених базена С.Ц. 11 Април на Новом Београду, СРЦ „Олимп“ на Звездари, СЦ Милан Гале Мушкатировић узоркована je током претходне недеље, и резултати ових анализа показују да је вода у отвореним базенима наведених спортских центара безбедна за купање и рекреацију.

Узорковање воде за купање из отворених јавних базена наставља се током целог лета редовно на недељном нивоу, и у лабораторији Градског завода за јавно здравље се испитују физичко-хемијска и микробиолошка исправност, а по потреби обављају и друге анализе. Сва узорковања и анализе базенске воде, стручни кадар Градског завода за јавно здравље обавља у складу са стандардом СРП ИСО 17025:2017, и у обиму предвиђеном Правилником о здравственој исправности базенских вода (Сл.гласник РС 30/17 и 97/2017). На основу резултата анализа издаје се стручно мишљење, а у случају потребе даје се и предлог корективне мере како би у сваком спортско-рекреативном центру техничка служба која одржава базене могла да прилагоди процес прераде воде и да посетиоцима обезбеди оптималне услове за боравак, односно купање и рекреацију.

Пресудан значај за очување квалитета воде у базенима има број, као и понашање корисника, тј. поштовање превентивних санитарно-хигијенских мера: коришћење дезо баријера (кадица за дезинфекцију стопала на уласку у круг базена и на изласку из тоалета), туширање пре и након изласка из базена, обавезно коришћење тоалета, добра лична хигијена и ношење капа и наочара за пливање.

У складу са наведеним, обавезно је и избегавање коришћења базена у случају постојања акутних обољења респираторног, уринарног или дигестивног система, обољења коже и слузокожа, као и у периоду реконвалесценције, тј. опоравка од наведених обољења (2 недеље након престанка свих симптома болести). Такође, избегавање роњења и скакања, као и седења на влажним површинама непосредно око базена значајно доприноси смањењу ризика од инфекција, али и повреда.

Контрола квалитета воде Савског језера на Ади Циганлији и купалишта „Лидо“ на Великом ратном острву се врши пред почетак сезоне, и наставља редовно током сезоне.

Суграђанима који се купају на рекама и језерима саветујемо да избегавају роњење и гутање воде, а након изласка из воде препоручујемо да се истуширају. Ова препорука се посебно односи на купаче који припадају рањивим групама становништва (мала деца, стари, имунодефицијентни, хронични болесници).

НАЈНОВИЈЕ препоруке за безбедан боравак запослених и корисника на базенима можете прочитати на овој страници.

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351