U susret letnjoj sezoni 2021. na otvorenim kupalištima u Beogradu

bazen beograd 2021U skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom, važno je poštovati sve preporuke nadležnih državnih institucija, održavati visok nivo lične higijene, poštovati minimalnu međusobnu razdaljinu kad god je to moguće, koristiti ličnu zaštitnu opremu (pre svega masku za lice) kad god nije moguće održavati bezbednu udaljenost od drugih lica.

Ukoliko se poštuju sva pravila bezbednog korišćenja, poseta bazenima za kupanje i rekreaciju, kao i javnim kupalištima na teritoriji Beograda može da predstavlja odlično osveženje i pravi užitak i ovog leta.

U Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd obavlja se redovna kontrola kvaliteta vode za kupanje iz većine otvorenih javnih bazena na teritoriji grada. To su bazeni sportskih centara “Milan Gale Muškatirović“, „Olimp“, „Tašmajdan“, „Košutnjak“, „11. April“, kao i bazeni sportskih centara u Lazarevcu i Obrenovcu.

Voda iz otvorenih bazena S.C. 11 April na Novom Beogradu, SRC „Olimp“ na Zvezdari, SC Milan Gale Muškatirović uzorkovana je tokom prethodne nedelje, i rezultati ovih analiza pokazuju da je voda u otvorenim bazenima navedenih sportskih centara bezbedna za kupanje i rekreaciju.

Uzorkovanje vode za kupanje iz otvorenih javnih bazena nastavlja se tokom celog leta redovno na nedeljnom nivou, i u laboratoriji Gradskog zavoda za javno zdravlje se ispituju fizičko-hemijska i mikrobiološka ispravnost, a po potrebi obavljaju i druge analize. Sva uzorkovanja i analize bazenske vode, stručni kadar Gradskog zavoda za javno zdravlje obavlja u skladu sa standardom SRP ISO 17025:2017, i u obimu predviđenom Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti bazenskih voda (Sl.glasnik RS 30/17 i 97/2017). Na osnovu rezultata analiza izdaje se stručno mišljenje, a u slučaju potrebe daje se i predlog korektivne mere kako bi u svakom sportsko-rekreativnom centru tehnička služba koja održava bazene mogla da prilagodi proces prerade vode i da posetiocima obezbedi optimalne uslove za boravak, odnosno kupanje i rekreaciju.

Presudan značaj za očuvanje kvaliteta vode u bazenima ima broj, kao i ponašanje korisnika, tj. poštovanje preventivnih sanitarno-higijenskih mera: korišćenje dezo barijera (kadica za dezinfekciju stopala na ulasku u krug bazena i na izlasku iz toaleta), tuširanje pre i nakon izlaska iz bazena, obavezno korišćenje toaleta, dobra lična higijena i nošenje kapa i naočara za plivanje.

U skladu sa navedenim, obavezno je i izbegavanje korišćenja bazena u slučaju postojanja akutnih oboljenja respiratornog, urinarnog ili digestivnog sistema, oboljenja kože i sluzokoža, kao i u periodu rekonvalescencije, tj. oporavka od navedenih oboljenja (2 nedelje nakon prestanka svih simptoma bolesti). Takođe, izbegavanje ronjenja i skakanja, kao i sedenja na vlažnim površinama neposredno oko bazena značajno doprinosi smanjenju rizika od infekcija, ali i povreda.

Kontrola kvaliteta vode Savskog jezera na Adi Ciganliji i kupališta „Lido“ na Velikom ratnom ostrvu se vrši pred početak sezone, i nastavlja redovno tokom sezone.

Sugrađanima koji se kupaju na rekama i jezerima savetujemo da izbegavaju ronjenje i gutanje vode, a nakon izlaska iz vode preporučujemo da se istuširaju. Ova preporuka se posebno odnosi na kupače koji pripadaju ranjivim grupama stanovništva (mala deca, stari, imunodeficijentni, hronični bolesnici).

NAJNOVIJE preporuke za bezbedan boravak zaposlenih i korisnika na bazenima možete pročitati na
ovoj stranici.

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351