Безбедно купање и боравак поред воде - како да заштитите ваше дете

деца у водиБоравак поред воде причињава велико задовољство и деци и одраслима, нарочито у  врелим летњим месецима када температуре достижу свој максимум. Међутим, овај вид забаве носи са собом и бројне ризике, а највећи од њих је ризик од утапања. Бројне статистике показују да утапање представља водећи узрок смрти деце до 5 година старости и један од основних узрока смрти у свим осталим узрасним групама деце.

Да би се дете утопило дубина воде не мора да буде велика - бебе и мала деца могу да се утопе и у води дубокој свега неколико центиметара!

Док се мала деца најчешће утапају у вештачким  резервоарма воде попут каде или базена, старија деца се чешће утапају у природним, тзв. отвореним водама (рекама, језерима, морима и сл.), а са узрастом расте и ризик од оваквих утапања. Један десетогодишњак има три пута већу шансу да се утопи у отвореној води него у базену.

Посебно забрињава чињеница да деца током утапања углавном не вичу и не машу рукама како би дозвала помоћ  - они само нестану испод површине, тако да често родитељ или старатељ ни не примети да се са дететом нешто дешава, све док не буде прекасно. Истраживања показују да је у преко 80% случајева утапања, у околини детета био неко од одраслих, али да је њихова пажња била усмерена на другу страну!

Уколико се придржавате неких веома једноставних савета можете много допринети безбедности ваше деце и свести њихов ризик од утапања  на минимум.

1. УЧИНИТЕ ВАШ ДОМ И ДВОРИШТЕ БЕЗБЕДНИМ

 • Оградите базене и друге водене површине у Вашем дворишту! Базене, фонтане , бунаре и сл. у двориштима је потребно оградити заштитном оградом, како деца не би могла да им приђу без надзора.
 • Тоалети, бурад, канте, корита, кофе – у све њих  мала деца могу лако упасти, те је потребно да их не држите испуњене водом или доступне деци.
 • Обезбедите Ваше двориште тако да га деца не могу самовољно напустити. Деца могу прећи на улицу или у суседна дворишта, где је могућ сусрет са необезбеђеним каналима, базенима и другим воденим површинама.
 • Каде су посебно опасна места за малу децу!

 Ваше присуство је обавезно све време купања детета у кади - не дозволите да дете буде у кади без надзора одраслих, чак ни у друштву старије деце!

деца купање

Не остављајте воду у кади након купања!

Запамтите- Деца до годину дана старости се најчешће утапају у кади или кориту.

2.   САВЕТИ ЗА БЕЗБЕДНО КУПАЊЕ И БОРАВАК ДЕТЕТА  ПОРЕД ВОДЕ

 • Децу никада немојте остављати без надзора у близини воде!  

Будите на опрезу у када су деца у близини воде и све време пажљиво пратите њихово понашање. Док су деца у води или поред ње, они који их чувају требало би да се суздрже од свега што им одвлачи пажњу - дремања, спортских и друштвених игара, коришћења телефона, читања књига и сл.

Запамтите: Деца млађа од 8 година, иако могу разумети родитељске савете о безбедности, она ће их у жару игре највероватније заборавити!

 • Никада не задужујте старију децу да чувају млађу током купања, пливања или игре у близини воде!

Ма колико да је ваше старије дете одговорно,  пажња у дечијем и адолесцентском узрасту је веома активна и лако се може усмерити на било коју другу ствар која им се у тренутку учини занимљивом. У бизини воде неопходно је присуство и надзор родитеља или других одраслих  особа одговорних за децу.

 • Дете које не зна да плива и у плићаку треба да носи колут, мишиће или појас на надувавање, у складу са својим узрастом! Само је тренутак довољан да се дете саплете и упадне у воду или одлута у дубину.
 • Уколико је дете у води, постарајте се да дете млађег узраста увек буде у близини одрасле особе, буквално «на дохват руке». Старију децу (адолесценте) научите да никада не пливају сами или са млађом браћом и сестрама, већ у друштву старијих или одраслих особа.
 • Научите дете да плива.

деца купање лидо

Већ у узрасту од 4-5 година  деца  би требало да  почну са обуком из пливања,  али  треба имати у виду да је свако дете различито,  не  треба га присиљавати већ почети са часовима пливања онда  када оно буде спремно- како се не би створио додатни отпор према води. Запамтите - то што дете зна да плива не значи да треба да га оставите без надзора. Будите увек уз дете, па чак и  ако је одличан пливач! 

 • Упозорите децу  да  боравак у отвореној води (реке, језера, мора) није исти као боравак и пливање у базену!

Деца морају да буду свесна да површина ових вода може бити немирна, да постоје различите речне и морске струје које их за час  могу повући  у дубину или далеко од обале, да се временски услови могу променити и сл.

 • Потрудите се  да унапредите вашу вештину пливања, као и да научите основе пружања прве помоћи, пре свега основне поступке оживљавања (кардиопулмоналне реанимације).

Било би веома добро познавати ове вештине које вашем детету могу спасити живот.

 • Скокови у воду представљају  посебну опасност!

Научите децу да не скачу у воду непознате дубине. Скакање у плитку воду, или ударац о ивицу базена приликом скока представљају честе узроке повреда кичме, а могу довести и до утапања.

деца на безену

Научите децу да прво увек пажљиво провере дубину воде у коју желе да скоче, као и да први пут увек скачу на ноге.

3. САВЕТИ ЗА БЕЗБЕДНОСТ  ДЕЦЕ НА ПЛОВИЛИМА

С обзиром да је последњих година број и разноврсност пловила све већи, а да на некима од њих деца, пре свега адолесценти, често бораве и сами (различити водени скутери, даске за једрење, педалине и сл.) већи је и ризик од настанке незгода и последичног утапања деце.

 • Како би боравак вашег детета на пловилу био што безбеднији, постарајте се да на њему деца увек носе прслук за спасавање  који је  одговарајуће величине.
 • С обзиром да је алкохол један он најчешћих узрочника незгода у воденом саобраћају, како бисте заштитили себе и своје најмилије уздржите се од конзумирања алкохола на пловном објекту.
 • Научите децу правилима понашања на пловилу -објасните им зашто не би требало да руке и ноге гурају ван пловила или трче по њему.

Придржавање већине наведних савета не захтева пуно времена ни вештине, а може спасити живот вашем детету!

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351