Bezbedno kupanje i boravak pored vode - kako da zaštitite vaše dete

deca u vodiBoravak pored vode pričinjava veliko zadovoljstvo i deci i odraslima, naročito u  vrelim letnjim mesecima kada temperature dostižu svoj maksimum. Međutim, ovaj vid zabave nosi sa sobom i brojne rizike, a najveći od njih je rizik od utapanja. Brojne statistike pokazuju da utapanje predstavlja vodeći uzrok smrti dece do 5 godina starosti i jedan od osnovnih uzroka smrti u svim ostalim uzrasnim grupama dece.

Da bi se dete utopilo dubina vode ne mora da bude velika - bebe i mala deca mogu da se utope i u vodi dubokoj svega nekoliko centimetara!

Dok se mala deca najčešće utapaju u veštačkim  rezervoarma vode poput kade ili bazena, starija deca se češće utapaju u prirodnim, tzv. otvorenim vodama (rekama, jezerima, morima i sl.), a sa uzrastom raste i rizik od ovakvih utapanja. Jedan desetogodišnjak ima tri puta veću šansu da se utopi u otvorenoj vodi nego u bazenu.

Posebno zabrinjava činjenica da deca tokom utapanja uglavnom ne viču i ne mašu rukama kako bi dozvala pomoć  - oni samo nestanu ispod površine, tako da često roditelj ili staratelj ni ne primeti da se sa detetom nešto dešava, sve dok ne bude prekasno. Istraživanja pokazuju da je u preko 80% slučajeva utapanja, u okolini deteta bio neko od odraslih, ali da je njihova pažnja bila usmerena na drugu stranu!

Ukoliko se pridržavate nekih veoma jednostavnih saveta možete mnogo doprineti bezbednosti Vaše dece  i svesti njihov rizik od utapanja  na minimum.

1. UČINITE VAŠ DOM I DVORIŠTE BEZBEDNIM

 • Ogradite bazene i druge vodene površine u Vašem dvorištu! Bazene, fontane , bunare i sl. u dvorištima je potrebno ograditi zaštitnom ogradom, kako deca ne bi mogla da im priđu bez nadzora.
 • Toaleti, burad, kante, korita, kofe – u sve njih  mala deca mogu lako upasti, te je potrebno da ih ne držite ispunjene vodom ili dostupne deci.
 • Obezbedite Vaše dvorište tako da ga deca ne mogu samovoljno napustiti. Deca mogu preći na ulicu ili u susedna dvorišta, gde je moguć susret sa neobezbeđenim kanalima, bazenima i drugim vodenim površinama.
 • Kade su posebno opasna mesta za malu decu!

Vaše prisustvo je obavezno sve vreme kupanja deteta u kadi - ne dozvolite da dete bude u kadi bez nadzora odraslih, čak ni u društvu starije dece!

deca kupanje

Ne ostavljajte vodu u kadi nakon kupanja!

Zapamtite- Deca do godinu dana starosti se najčešće utapaju u kadi ili koritu.

2.   SAVETI ZA BEZBEDNO KUPANJE I BORAVAK DETETA  PORED VODE

 • Decu nikada nemojte ostavljati bez nadzora u blizini vode!  

Budite na oprezu u kada su deca u blizini vode i sve vreme pažljivo pratite njihovo ponašanje. Dok su deca u vodi ili pored nje, oni koji ih čuvaju trebalo bi da se suzdrže od svega što im odvlači pažnju - dremanja, sportskih i društvenih igara, korišćenja telefona, čitanja knjiga i sl.

Zapamtite: Deca mlađa od 8 godina, iako mogu razumeti roditeljske savete o bezbednosti, ona će ih u žaru igre najverovatnije zaboraviti!

 • Nikada ne zadužujte stariju decu da čuvaju mlađu tokom kupanja, plivanja ili igre u blizini vode!

Ma koliko da je vaše starije dete odgovorno,  pažnja u dečijem i adolescentskom uzrastu je veoma aktivna i lako se može usmeriti na bilo koju drugu stvar koja im se u trenutku učini zanimljivom. U bizini vode neophodno je prisustvo i nadzor roditelja ili drugih odraslih  osoba odgovornih za decu.

 • Dete koje ne zna da pliva i u plićaku treba da nosi kolut, mišiće ili pojas na naduvavanje, u skladu sa svojim uzrastom! Samo je trenutak dovoljan da se dete saplete i upadne u vodu ili odluta u dubinu.
 • Ukoliko je dete u vodi, postarajte se da dete mlađeg uzrasta uvek bude u blizini odrasle osobe, bukvalno «na dohvat ruke». Stariju decu (adolescente) naučite da nikada ne plivaju sami ili sa mlađom braćom i sestrama, već u društvu starijih ili odraslih osoba.
 • Naučite dete da pliva.

deca kupanje lido

Već u uzrastu od 4-5 godina  deca  bi trebalo da  počnu sa obukom iz plivanja,  ali  treba imati u vidu da je svako dete različito,  ne  treba ga prisiljavati već početi sa časovima plivanja onda  kada ono bude spremno- kako se ne bi stvorio dodatni otpor prema vodi. Zapamtite - to što dete zna da pliva ne znači da treba da ga ostavite bez nadzora. Budite uvek uz dete, pa čak i  ako je odličan plivač!  

 

 • Upozorite decu  da  boravak u otvorenoj vodi (reke, jezera, mora) nije isti kao boravak i plivanje u bazenu!

Deca moraju da budu svesna da površina ovih voda može biti nemirna, da postoje različite rečne i morske struje koje ih za čas  mogu povući  u dubinu ili daleko od obale, da se vremenski uslovi mogu promeniti i sl.

 • Potrudite se  da unapredite vašu veštinu plivanja, kao i da naučite osnove pružanja prve pomoći, pre svega osnovne postupke oživljavanja (kardiopulmonalne reanimacije).

Bilo bi veoma dobro poznavati ove veštine koje vašem detetu mogu spasiti život.

 • Skokovi u vodu predstavljaju  posebnu opasnost!

Naučite decu da ne skaču u vodu nepoznate dubine. Skakanje u plitku vodu, ili udarac o ivicu bazena prilikom skoka predstavljaju česte uzroke povreda kičme, a mogu dovesti i do utapanja.

Naučite decu da prvo uvek pažljivo provere dubinu vode u koju žele da skoče, kao i da prvi put uvek skaču na noge.

3. SAVETI ZA BEZBEDNOST  DECE NA PLOVILIMA

S obzirom da je poslednjih godina broj i raznovrsnost plovila sve veći, a da na nekima od njih deca, pre svega adolescenti, često borave i sami (različiti vodeni skuteri, daske za jedrenje, pedaline i sl.) veći je i rizik od nastanke nezgoda i posledičnog utapanja dece.

 • Kako bi boravak vašeg deteta na plovilu bio što bezbedniji, postarajte se da na njemu deca uvek nose prsluk za spasavanje  koji je  odgovarajuće veličine.
 • S obzirom da je alkohol jedan on najčešćih uzročnika nezgoda u vodenom saobraćaju, kako biste zaštitili sebe i svoje najmilije uzdržite se od konzumiranja alkohola na plovnom objektu.
 • Naučite decu pravilima ponašanja na plovilu -objasnite im zašto ne bi trebalo da ruke i noge guraju van plovila ili trče po njemu.

Pridržavanje većine navednih saveta ne zahteva puno vremena ni veštine, a može spasiti život vašem detetu!

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351