Здрави људи у здравом граду! - Обележен Дан здравих градова 2019.

дан здравих градова 2019Градски завод за јавно здравље Београд обележио је Дан здравих градова 20.05.2019., припремивши богат програм на две локације у Београду. Ове године, за места наших активности изабрани су парк „Велики Ташмајдан“ и плато зграде Природно-математичког факултета.

Завод је имао посебну част да овим поводом угости колеге из Института за јавно здравље Ниш, који су демонстрилали вишегодишње искуство у раду са младима, извођењем саветодавне радионице намењене студентима.

Догађаји су додатно добили на важности читавим низом активности наших партнерских организација: представници Црвеног крста Београда показивали су технике пружања прве помоћи, Удружење за борбу против дијабетеса града Београда „Плави круг“ омогућило је заинтересованим грађанима да провере вредност шећера у крви, запослени Фитнес центра „Corpo“ показивали су вежбе обликовања за децу и водили их стазом препрека, а студенти фармације испред Студентске организације Фармацеутског факултета „БПСА“ анкетирали су грађане и пружали савете за правилно одлагање фармацеутског отпада.

дан здравих градова 2019

Љубазношћу Хемијског факултета, обезбеђен је простор за одржавање манифестације на платоу испред зграде Природно-математичког факултета, место окупљања значајног броја студената.

Посебно интересовање показано од стране наших старијих суграђана тицало се правилне исхране и тумачења вредности индекса телесне масе. Провером телесне висине и телесне масе, запослени Градског завода за јавно здравље Београд процењивали су индекс телесне масе за сваког заинтересованог посетиоца, што је уз мерење обима струка пружало оквирне информације о стању ухрањености.

дан здравих градова 2019

Интересовање за проверу вредности шећера у крви било је велико - како међу здравом популацијом, тако и међу особама са историјом хроничних незаразних болести. Саветовање о превенцији шећерне болести, као и тумачење добијених вредности анализе обављали су чланови Удружења „Плави круг“. Са друге стране, посетиоци из популације младих били су у прилици да се обавесте о важним аспектима репродуктивног здравља, као и о превентивним здравственим мерама које треба применити још у раном животном добу.

дан здравих градова 2019

Подељен је и промотивни материјал који је припремио Градски завод за јавно здравље Београд, а који обрађује здравствене аспекте живота у граду - широка тематика од шетње и физичке активности, квалитета воде, исхране, до питања изложености дуванском диму.

Основни повод за одржавање манифестације - Дан здравих градова - стављан је у везу са свим понуђеним активностима - здравље једног града почиње од здравља његових становника. Наглашавано је, у разговору са грађанима, да бригом за своје здравље чинимо први неопходан корак за здравље заједнице којој припадамо.

Други корак, који треба да представља исказивање свести о потреби за додатним унапређењем бројних аспеката живота и здравља у једном граду, треба да резултира већом бригом за физичко и социјално окружење у којем живимо, као и значајнијом укљученошћу грађана у креирање здравствено повољног смера развоја њихове локалне заједнице.

дан здравих градова 2019

Манифестација поводом Дана здравих градова, као заједничка иницијатива Института за јавно здравље Ниш, Института за јавно здравље Војводине и Градског завода за јавно здравље Београд, одржава се већ трећу годину заредом, и тежи да прерасте у традиционални догађај који окупља широк круг партнера, намењен свим категоријама становништва у градским срединама широм наше земље.

дан здравих градова 2019

дан здравих градова 2019

дан здравих градова 2019

дан здравих градова 2019

Lock full review www.8betting.co.uk 888 Bookmaker

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351