18. новембар - Дан посвећен рационалној употреби антибиотика

антибиотици 2018Европски центар за контролу и превенцију болести  прогласио је 18. новембар за дан посвећен повећању свести о значају рационалне употребе антибиотика. Тада се сви субјекти у ланцу коришћења антибиотика подсећају и упозоравају на њихов значај и правилну употребу за добробит читавог човечанства.

Данас људи живе дуже и здравије, једним делом и због употребе антибиотика. Не бисмо се смели лишити тог богатства због свог неразумног понашања. Доказано је да рационално прописивање антибиотика, односно њихово коришћење само у строго индикованим случајевима доводи до смањења отпорности бактерија на антибиотике.

Почетак употребе антибиотика је пробудио наду да ће многе болести које изазивају бактерије бити искорењене, али то се није десило због појаве отпорности бактерија на антибиотике. Бактерије су способне да развију различите механизме одбране. Само неколико година од почетка примене пеницилина појавили су се први пеницилин-резистентни сојеви стафилокока. Данас је ситуација таква да не постоји антибиотик који се користи у терапији, а на који није забележена отпорност. Отпорне бактерије изазивају обољења на које антибиотици не могу да делују. Појава таквих инфекција посебно је опасна у болничкој средини, где бораве имунолошки ослабљени пацијенти.

Да би антибиотици били ефикасни потребна је њихова правилна употреба.

Пацијент је дужан да прописани антибиотик користи на време, у одговарајућој дози, у одређеном временском периоду. Грешка је узимати мању дозу лека, мењати интервал између доза или скратити време лечења. Антибиотици не делују у случају вирусних инфекција, осим када долази до бактеријске суперинфекције. Због тога је потребна добра комуникација са лекаром који ће то да препозна и укључи одговарајућу терапију. Антибиотици се не смеју куповати без лекарског рецепта и користити на своју руку.

Погрешна или неправилна употреба антибиотика може бити велики проблем за онога ко узима антибиотик, али и за оног  ко ће узети антибиотик у будућности јер он неће бити ефикасан. Антибиотици губе ефикасност великом брзином, а са њима и ми губимо битку са бактеријама. Постоји опасност од повратка у преантибиотску еру, у којој је обична инфекција могла довести до смртног исхода. Пацијенти као последњи у ланцу употребе антибиотика својим одговорним понашањем могу много да допринесу да из борбе са инфекцијама ми изађемо као победници.

У току је кампања за рационалну употребу антибиотика у Србији у организацији Министарства здравља Републике Србије. Она је усмерена на лекаре који прописују антибиотике. Објављен је ,,Национални водич добре клиничке праксе“ који се односи на употребу антибиотика. Такође, спроводе се едукације запослених у домовима здравља и апотекама, о издавању и примени антибиотика. Преко медија се врши обавештавање и упозоравање пацијената на опрез приликом узимања антибиотика.

Све активности су са циљем да правилном и рационалном употребом сачувамо антибиотике за ситуације кад су нам они заиста неопходни.

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351