Обележен 29. септембар - Светски дан срца

Светски дан срца 2015Градски завод за јавно здравље Београд је, поводом обележавања Светског дана срца, у уторак, 29. септембра, реализовао здравствено промотивну манифестацију на платоу испред Храма Светог Саве.

Манифестација, која је одржана у периоду од 12 до 14 часова је, и поред неповољних временских услова, привукла велики број посетилаца свих узраста. У њој су, поред Градског завода за јавно здравље, учествовали и Дом здравља „Врачар“ и Дом здравља „Савски венац“, Удружење за јавно здравље Србије, Црвени крст Београд, Национална асоцијације студената фармације и Удружење студената медицине (IFMSA Србија).

Током здравствено промотивне акције на Светосавском платоу, присутни грађани су били у прилици да добију корисне информације и разноврсне брошуре и лифлете о важности усвајања и неговања оних стилова живота који утичу на очување и унапређење здравља, уз напуштање оних навика које га угрожавају, доводећи тако до настанка широког спектра болести срца и крвних судова. У складу с тим, заинтересованима је од стране ангажованих здравствених радника из Дома здравља "Врачар" и Дома здравља "Савски венац" мерен крвни притисак, висина, телесна маса и одређиван индекс телесне масе, све праћено одговарајућим стручним саветима у складу са, на овај начин добијеном, грубом проценом кардиоваскуларног ризика сваког појединца.

Догађају су, својим присуством и знањем допринели ученици IV/2 разреда Основне школе "Свети Сава" са Врачара, који су били учесници квиза знања вођеног од стране Удружења студената фармације о препознавању најчешћих фактора ризика за настанак болести срца и крвних судова. Посебно су, том приликом, истакнути пушење, недовољна физичка активност и нездрава и неизбалансирана исхрана, а ученици су показали одлично познавање здравих животних стилова и за то су били награђени симболичним поклонима и едукативним брошурама.

Здравствено промотивну акцију нису заобишли ни најмлађи грађани Београда којима су дељени црвени балони, којима су били украшени и штандови свих учесника манифестације, што је давало посебан симболичан и естетски допринос целом догађају.

Манифестацију поводом обележавања Светског дана срца, медијски су испратиле 3 телевизијске екипе (ТВ Студио Б, Моја ТВ и ТВ Хепи). Изјаве за ове медије дале су др Гордана Тамбурковски и др Невенка Ковачевић, специјалисти социјалне медицине у Градском заводу за јавно здравље.

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351