Obeležen 29. septembar - Svetski dan srca

Светски дан срца 2015

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd je, povodom obeležavanja Svetskog dana srca, u utorak, 29. septembra, realizovao zdravstveno promotivnu manifestaciju na platou ispred Hrama Svetog Save.

Manifestacija, koja je održana u periodu od 12 do 14 časova je, i pored nepovoljnih vremenskih uslova, privukla veliki broj posetilaca svih uzrasta. U njoj su, pored Gradskog zavoda za javno zdravlje, učestvovali i Dom zdravlja „Vračar“ i Dom zdravlja „Savski venac“, Udruženje za javno zdravlje Srbije, Crveni krst Beograd, Nacionalna asocijacije studenata farmacije i Udruženje studenata medicine (IFMSA Srbija).

Tokom zdravstveno promotivne akcije na Svetosavskom platou, prisutni građani su bili u prilici da dobiju korisne informacije i raznovrsne brošure i liflete o važnosti usvajanja i negovanja onih stilova života koji utiču na očuvanje i unapređenje zdravlja, uz napuštanje onih navika koje ga ugrožavaju, dovodeći tako do nastanka širokog spektra bolesti srca i krvnih sudova. U skladu s tim, zainteresovanima je od strane angažovanih zdravstvenih radnika iz Doma zdravlja "Vračar" i Doma zdravlja "Savski venac" meren krvni pritisak, visina, telesna masa i određivan indeks telesne mase, sve praćeno odgovarajućim stručnim savetima u skladu sa, na ovaj način dobijenom, grubom procenom kardiovaskularnog rizika svakog pojedinca.

Događaju su, svojim prisustvom i znanjem doprineli učenici IV/2 razreda Osnovne škole "Sveti Sava" sa Vračara, koji su bili učesnici kviza znanja vođenog od strane Udruženja studenata farmacije o prepoznavanju najčešćih faktora rizika za nastanak bolesti srca i krvnih sudova. Posebno su, tom prilikom, istaknuti pušenje, nedovoljna fizička aktivnost i nezdrava i neizbalansirana ishrana, a učenici su pokazali odlično poznavanje zdravih životnih stilova i za to su bili nagrađeni simboličnim poklonima i edukativnim brošurama.

Zdravstveno promotivnu akciju nisu zaobišli ni najmlađi građani Beograda kojima su deljeni crveni baloni, kojima su bili ukrašeni i štandovi svih učesnika manifestacije, što je davalo poseban simboličan i estetski doprinos celom događaju.Manifestaciju povodom obeležavanja Svetskog dana srca, medijski su ispratile 3 televizijske ekipe (TV Studio B, Moja TV i TV Hepi). Izjave za ove medije dale su dr Gordana Tamburkovski i dr Nevenka Kovačević, specijalisti socijalne medicine u Gradskom zavodu za javno zdravlje.

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351