Актуелна епидемиолошка ситуација грознице Западног Нила на територији Београда - 27.07.2018.

комарци репелентУ складу са препорукама Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ за спровођење епидемиолошког надзора над грозницом Западног Нила, од друге половине јуна до 26.07.2018. године, на територији Београда укупно су пријављена 32 случаја оболевања од неуроинвазивног облика грознице Западног Нила (27 потврђених и 5 вероватних).

У наведеном периоду регистрован је један смртни исход који се може довести у везу са инфекцијом узрокованом вирусом Западног Нила (особа мушког пола, старости 56 година, хроничан болесник).

Код свих оболелих инфекција вирусом Западног Нила лабораторијски је потврђена у националној референтној лабораторији за АРБО вирусе, Института за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак“.

Оболели (32) имају место пребивалишта на територији 10 градских општина и то: ГО Палилула – 10, ГО Земун – 6, ГО Раковица – 4, ГО Чукарица – 3, ГО Нови Београд – 3, ГО Врачар – 2, ГО Сурчин – 1, ГО Стари град – 1, ГО Младеновац – 1 и ГО Сопот – 1.

Од 32 оболеле особе најзаступљеније су особе старости преко 50 година – 23 (71,9%), затим следе оболели узраста 40-49 година – 3 (9,4%), узраста 30-39 година – 3 (9,4%) и 20-29 година – 3 (9,4%).

Према подацима о начину инфекције, убод комарца на месту пребивалишта је потврдило 10 оболелих особа (31,3%), а за 3 оболеле особе постоји податак да су путовале у периоду од 3 недеље пре појаве симптома (9,4%).

У оквиру Пројекта „Ентомолошки надзор комараца и детекција изазивача векторских заразних болести – грознице Западног Нила, денга, чикунгуње, Зика грознице и маларије“, Завод за биоциде и медицинску екологију редовно врши узорковање комараца, а закључно са 27.07.2018 године укупно је доказано присусто вируса Западног Нила код комараца на 47 локација на територији Београда.

МЕРЕ ПРЕВЕНЦИЈЕ

Превенција инфекције вирусом Западног Нила се заснива на мерама за сузбијање комараца и на личним заштитним мерама.

Најеефикаснији начин превенције је спречавање убода комараца. У ту сврху треба:

  • избегавати излагање комарцима у време њихове највеће активности, у сумрак и зору;
  • избегавати подручја са великим бројем инсеката (шуме, мочваре и др.);
  • Приликом боравка у природи и на отвореном користити средства (репеленте) која одбијају инсекте, на отвореним деловима тела;
  • носити одећу која покрива руке и ноге.

Други део мера превенције односи се на смањење / елиминацију комараца у затвореном и на отвореном простору. Препоручује се:

  • постављање заштитне мреже на прозоре и употреба заштитних средстава (препарата) у виду таблета, течности и слично;
  • на отвореном, где ради, игра или борави, исушивање извора стајаће воде која је потребна за све фазе развоја комараца и елиминисање места на која се склањају комарци (на тај начин смањује се број места на која комарци могу да полажу своја јаја). Најмање једном недељно треба испразнити воду из посуда за цвеће, посуда за храну и воду за кућне љубимце, канти, буради, лименки, украсних базена и др. Уклонити одбачене гуме и друге предмете у којима може да се накупља стајаћа вода.

Систематско сузбијање ларви и одраслих форми комараца је важна мера коју спроводе овлашћене стручне службе на нивоу града.

Lock full review www.8betting.co.uk 888 Bookmaker

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351