Како да спречите убоде и уједе инсеката?

ујед комарцаДуги летњи дани и топле вечери, поред тога што људима омогућавају дужи боравак и бављење многобројним активностима на отвореном, са собом носе и одређене неугодности попут сусрета са различитим инсектима који су у ово доба године најактивнији - а то су комарци, крпељи, пчеле, осе, стршљени, бумбари и др.

Ове године долазак лета у наше крајеве пропраћен је великом влагом и количном падавина које погодују размножавању инсеката, пре свега комараца.

Почетни контакт са инсектом може бити болан и праћен је реакцијом на отров који у кожу улази кроз уста или жаоку инсекта.

Уколико сте угрижени или убодени, углавном можете да видите или осетите инсекта на вашој кожи током напада. Неки људи не примећују инсекте и нису свесни угриза или убода док се не појави неки од следећих симптома и знакова:

 • оток,
 • црвенило,
 • бол у оштећеној кожи или мишићу,
 • свраб,
 • осећај врућине на или око места убода или уједа,
 • утрнулост или пецкање у погођеној зони.

У највећем броју случајева убоди и уједи инсеката изазивају блаже реакције, које пролазе  у року од пар сати или дана, не остављајући последице. 

Међутим, у  неким случајевима, код посебно  осетљивих особа,  убод пчеле, осе или стршљена може изазвати  јаче алергијске реакције које могу бити опасне по живот, док су комарци могући  преносиоци  различитих заразних болести попут грознице Западног Нила и сл. Такође, ујед зараженог крпеља може довести до Лајмске болести, која, уколико се на време не уочи и не лечи, може  имати озбиљне последице.

Ко је у повећаном ризику од убода и уједа инсеката?

Контакти са инсектима се не могу  у потпуности избећи  и свако од нас може  бити убоден или уједен. Особе које проводе више времена на отвореном, нарочито у руралним и шумовитим срединама, су у већем ризику од ових непријатних ситуација, а код деце и старијих особа се чешће јављају озбиљније реакције на уједе и убоде.

Како се заштитити?

Придржавањем неких основних савета можете знатно смањити ризик и заштитити себе и своје  најмилије  од убода и уједа инсеката:

НЕКА ВАШЕ ОКРУЖЕЊЕ БУДЕ БЕЗБЕДНО

 • Избегавајте близину места на којима се инсекти размножавају и роје - стајаће воде у природи (баре, мочваре, канали и сл.) или двориштима (базени, чесме), цветајуће баште, компост, канте и контејнере за смеће.
 • Избегавајте да пролазите или боравите близу гнезда инсеката - већа је вероватноћа да ће вас инсекти напасти уколико се осете угроженим, тако да је веома важно  не дирати њихова гнезда. Места где инсекти најчешће праве своја гнезда и кошнице су труло дрвеће, пањеви, старе аутомобилске гуме, канте и контејнери за смеће, или су она укопана у земљу.
 • Испразните посуде и исушите непотребне барице у вашем дворишту или  околини куће.
 • Поставите заштитне мреже на прозоре и врата од дворишта/терасе, и редовно проверавајте њихово стање.
 • Уклоните гнезда и кошнице инсеката, нарочито у близини места где деца бораве и играју се. Гнезда никада немојте уклањати сами, већ затражите помоћ стручњака за дезинсекцију!
 • Пажљиво уклоните и  све мртве инсекте јер су њихове жаоке опасне и након што инсект угине.

ПРАВИЛНО ПОНАШАЊЕ ЈЕ ВЕОМА ВАЖНО

Уколико се нађете у непосредној  близини  опасног инсеката веома је важно да останете смирени  и лагано се удаљите од њега.  Не покушавајте да га отерате махањем, ударцем, или да бежите јер ће га бука и нагли покрети додатно раздражити. Веома је важно да  и децу научите како да се понашају при сусрету са опасним инсектима.

ВОДИТЕ РАЧУНА О ОДЕЋИ И ОБУЋИ

 • Током боравка у природи носите адекватну обућу. Иако обућа  отворених прстију или пета, попут сандала или папуча, пружа већи комфор током врелих летњих дана,  затворена обућа попут патика и ципела пружа знатно бољу заштиту  од инсеката.
 • Прекријте изложене делове тела. Дуги рукави и ногавице, чарапе и капа пружају већи степен заштите од свих инсеката, нарочито  када се крећете  кроз високо растиње или траву.
 • Избегавајте јарке боје и дезене. Имајте на уму да одећа јарких боја попут жуте, наранџасте, црвене и розе, и цветни дезени, привлаче инсекте, нарочито пчеле, осе и стршљене, јер је често могу заменити за цвет и нехотице вас убости.  Неутралне боје као што су  бела, зелена и светле нијансе браон су знатно мање примамљиве инсектима.

КОЗМЕТИКА ТАКОЂЕ  ПРИВЛАЧИ ИНСЕКТЕ

Избегавајте коришћење козметичких препарата (парфема, крема, млека за тело) и производа за личну хигијену (сапуни и сл.) са јаким мирисима, јер они привлаче инсекте.

ВОДИТЕ РАЧУНА ШТА ЈЕДЕТЕ  И КАКО ЧУВАТЕ ХРАНУ У ПРИРОДИ

 • Мирис хране  привлачи инсекте. Слаткиши, сладолед, воће, заслађена пића, лубеница и туњевина само су неке од врста намирница  примамљивих инсектима.  Будите пажљиви када конзумирате ове и сличне намирнице.
 • Храну  и пиће покријте када обедујете на отвореном - осе и пчеле могу ући у отворене флаше или лименке из којих пијете.

ПО ПОВРАТКУ ИЗ ПРИРОДЕ СЕ ОБАВЕЗНО ПРЕКОНТРОЛИШИТЕ

Након повратка из природе, обавезно прегледајте косу, поглавину, врат, прегибе и целокупну кожу тела свих чланова породице који су боравили у природи, укључујући и крзно кућних љубимаца, како вам не би промакао неки нежељени гост, попут крпеља. Замолите некога од укућана да детаљно прегледа и вас.

ОПРЕЗ И У КОЛИМА

Будите опрезни и у саобраћају, нарочито на путовањима – уколико приметите да у пределу кроз који возите има доста инсеката препорука је да прозоре држите затворенима. Имајте на уму да инсект може улетети у кабину возила, узнемирити путнике и  деконцентрисати возача.

ЗА НЕКЕ ИНСЕКТЕ И ДОБА ДАНА ЈЕ ВАЖНО

Трудите се да избегавате боравак напољу у  доба дана када је активност комараца највећа (у раним јутарњим и вечерњим сатима).

ПОСЕБАН ОПРЕЗ КАД ПУТУЈЕТЕ ВАН ЗЕМЉЕ

У неким деловима света инсекти могу  преносити озбиљне болести  попут маларије  и сходно томе путовање  у иностранство, нарочито у топлије крајеве, захтева  посебан опрез и мере.

Пре  путовања:

• Детаљно се распитајте о потенцијалним  ризицима  у земљи у коју путујете

• Проверите да ли су вам потребне вакцине (оне  могу да спрече неке болести   које преносе инсекти,  као што је жута грозница и сл.)

• Разговарајте са својим лекаром о свим додатним мерама опреза и лековима које ћете можда морати да понесете - на пример, ако посећујете област где постоји ризик од маларије, можда ћете бити саветовани да понесете мрежу против комараца и узмете таблете против маларије како бисте је избегли.

УПОТРЕБА  ПРЕПАРАТА КОЈИ ОДБИЈАЈУ ИНСЕКТЕ  

У данашње време постоји велики број различитих средстава, тзв. репелената, који наношењем на кожу или одећу (спрејеви, лосиони, марамице, и сл.), испаравањем или сагоревањем (таблете, течности, спирале и сл.) или испуштањем звучних таласа високих фреквенција  (различити ултразвучни апарати)  са различитом ефикасношћу одбијају  инсекте, пре свега комарце, са тела или из просторија у којима се борави.

Репеленти који садрже перметрин користе се  за употребу на одећи, обући, мрежама за кревет и опреми за камповање. Перметрин је високо ефикасан као инсектицид / акарицид (против крпеља и гриња) и као репелент. Репеленти који се наносе на одећу, обућу, шаторе, мреже против комараца и другу опрему побољшавају заштиту од инсеката. Одећа која се третира перметрином одбија и убија крпеља, комарце и друге чланконошце и задржава овај ефекат након поновљеног прања. Сматра се да таква  одећа носи мали ризик  од тровања  особа које је носе.

У већини земаља,као и у нашој,  најчешће се препоручује употреба репелената који садрже N,N-dietil-m-toluamid као активни састојак и који се апликују директно на откривене делове коже.

Такође су у оптицају и препарати који садрже потпуно природне састојке попут уља цитронеле и еукалиптуса, лаванде, гераниол и сл. који се могу у виду лосиона, спрејева, марамица и сл. наносити на кожу или бити састојак наруквица које се носе око руку или ногу.

Приликом куповине свих  ових производа морате, поред њихове ефикасности, узети у обзир и њихову потенцијалну шкодљивост и користите само репеленте регистроване од стране Министарства за заштиту животне средине.

Како бисте ризик од употребе различитих репелената свели на минимум, пожељно је да се придржавате следећег:

 • Пре куповине репелената, а нарочито када су ваша деца у питању, посаветујте се са лекаром или фармацеутом који вам могу препоручити средство најмање ризично по вас или по ваше дете, зависно од његовог  узраста.
 • Пре употребе  детаљно проучите и придржавајте се упутства о коришћењу.

Нарочито обратите пажњу на:

 • старосну границу изнад које је употреба дозвољена,
 • врсту инсеката које одбија,
 • максималан дозвољени број наношења у току дана (за  репеленте који се наносе на кожу или одећу).

ШТА ДА РАДИТЕ УКОЛИКО ВАС ЈЕ УБО ИНСЕКТ?

 • Уклоните жаоку нежним покретима тупим предметом (нпр. тупом страном ножа). Ово је важно учинити што пре,  пошто  жаока наставља да испушта отров докле год је у кожи.
 • Место убода  исперите водом и сапуном.
 • Поставите хладну облогу (нпр. лед обмотан тканином) на место убода, како бисте умањили бол и оток, који најчешће настају. Држите облогу најмање 10 минута, и никада не стављајте лед директно на кожу.
 • Уколико је могуће издигните  убодени тела, како би се оток смањио.
 • Немојте се чешати,  јер на тај начин повећавате ризик од настанка инфекције.
 • Након појаве локалних промена, потребно је да у наредним сатима пажљиво пратите опште стање, како бисте на време уочили евентуалну појаву озбиљне алергијске реакције.
 • Избегавајте наношење препарата из кућне радиности (попут сирћета или соде бикарбоне) на оштећени део тела.
 • У случају да  приметите симптоме и знаке озбиљне алергијске реакције, или уколико сте  убодени у уста, нос, ждрело, или  сте опасног инсекта прогутали или удахнули, позовите службу хитне медицинске помоћи (194).

Симптоми и знаци који захтевају неодложну медицинску помоћ

 • Отицање лица, усана, очних капака, или језика
 • Тешкоће са дисањем
 • Мучнина, повраћање
 • Грчеви у мишићима
 • Убрзан рад срца
 • Симптоми грознице
 • Дезоријентисаност
 • Губитак свести

С обзиром да и код најбезопаснијих уједа или убода свраб, оток и бол могу трајати и пар дана, за смањење ових тегоба могу се локално примењивати одговарајући  препарати (креме, гелови и сл.) који смањују свраб и иритацију,  као и орални аналгетици и антихистаминици, али пре узимања било ког средства, поготово ако их користите по први пут, консултујте се са својим лекаром због могућих  нежељених ефеката.

 • Већина уједа и убода се зацели након неколико дана. Пратите знакове могуће инфекције и обавезно се обратите лекару уколико вам се стање погорша или се рана  не зацели ни после пар седмица.
 • Уколико у данима после уједа ули убода инсекта осетите симптоме сличне грипу, обратите се вашем изабраном лекару.

Савет плус: У случају да сте ви или неко од чланова ваше породице раније имали алергијску реакцију на убод инсекта, обавезно се посаветујте са вашим лекаром или педијатром о мерама које треба да предузмете у случају поновног убода или уједа инсекта, како бисте на време спречили појаву нежељених реакција.

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351