Уједи инсеката – заштитите се!

ubodi insekataЛетње температуре су у наше крајеве стигле неочекивано брзо и са собом донеле потребу за појачаним опрезом од штетног дејства УВ зрачења, као и од убода инсеката.

Лепо време је измамило велики број људи напоље, на дужи боравак и бављење многобројним активностима на отвореном, па опрез од сусрета са разним инсектима, чија је активност у овом периоду године највећа, треба бити стално присутан.

Контакт са инсектом може бити болан и праћен је реакцијом на отров који у кожу улази кроз уста или жаоку инсекта.

У наставку текста прочитајте препоруке о средствима која штите нашу кожу од убода инсеката и да ли су она ефикасна и на који начин, у комбинацији са средствима која нас штите од УВ зрачења.

РЕПЕЛЕНТИ - ДОБАР ИЗБОР УЗ ДОСТА ОПРЕЗА!

Репеленти су препарати који обезбеђују ефикасну заштиту од уједа различитих инсеката (комарци, крпељи и др.). Они представљају супстанце природног (биљног) или синтетског порекла које својим мирисима одбијају инсекте од домаћина (човека, животиње) као потенцијалног извора хране.

Да би био ефикасан, репелент треба да поседује оптималан степен испарљивости који ће омогућити постизање ефективне концентрације репелентних пара на површини коже, без превише брзог испаравања. Након апликације на кожу, репеленти лако испаравају, остављајући активну супстанцу на кожи и ефикасни су док постоји танак слој који оставља мирис. Испарљиви молекули репелената, осим што испаравају, могу и да продру кроз кожу, што је, наравно, непожељно.

Дакле, циљ је да након наношења репелент остане на кожи у виду танког слоја и да контролисано испарава са површине коже. Само тада, репелент обезбеђује сигурну заштиту од инсеката.

Репеленти ометају сензорни систем инсеката тако да они не могу да препознају потенцијалног домаћина. Управо то представља основни механизам деловања репелената. Осим тога, инсекти се у зони репелентних пара понашају раздражено, дезорјентисани су и теже да се што пре удаље са тог места.

За процену биолошке активности репелената значајна су два параметра:
•    минимална ефективна доза (најмања количина репелентне супстанце довољна да спречи убод инсекта)repelent
•    време трајања заштите (време након апликације током ког репелент обезбеђује потпуну заштиту од инсеката).

Репеленти се примењују на отвореном и њихова ефикасност у великој мери зависи од услова спољашње средине, а најважнији су:

Влажност ваздухаповећана влажност ваздуха смањује ефикасност репелента. Влажност изнад 85% може да разблажи репелент на месту дејства и смањи његову ефективну концентрацију. При великој влажности ваздуха испаравање је минимално, и препарат дубље продире у кожу, што повећава ризик од настанка нежељених ефеката.

Температура ваздухаповишена температура ваздуха доводи до бржег испаравања репелента, чиме се смањује време заштите. Овај ефекат је нарочито изражен када температура прелази 40°С.

Струјање ваздуха при повећаном струјању ваздуха тј. при већој брзини ветра знатно се смањује време трајања заштите репелента.

Поред ових фактора, ефикасност репелента зависи и од површине коже на коју се репелент наноси, њеног здравственог стања, дебљине и обима знојења.

Према намени активне супстанце у репелентним производима сврставају се у две основне групе:
•    репеленти за заштиту одеће,
•    репеленти намењени заштити коже.

Према пореклу активне супстанце, сви репеленти се могу поделити на:
•    репеленте природног порекла,
•    репеленте синтетског порекла.

Репеленти природног порекла, као активну супстанцу садрже компоненте биљног порекла, најчешће етарска уља и то пре свега уље цитронеле (лимунове траве), лаванде, еукалиптуса и геранијума.

У продаји се налазе бројни репеленти, који директним наношењем на кожу (спрејеви, лосиони, марамице, и сл.) или испаравањем (таблете, течности и сл.) одбијају различите инсекте, пре свега комарце и крпеље, са тела или из просторија у којима се борави.

Приликом куповине ових производа морате, поред њихове ефикасности, узети у обзир и њихову потенцијалну шкодљивост, нарочито када су у питању бебе и мала деца, чији су кожа и дисајни путеви осетљивији.


Како бисте ризик од употребе ових средстава свели на минимум, пожељно је да се придржавате следећег:

 •      Пре куповине репелената, нарочито када су ваша деца у питању, посаветујте се са лекаром или фармацеутом који вам могу препоручити средство најмање ризично за узраст вашег детета.
 •      ПРЕ СВАКЕ УПОТРЕБЕ ПАЖЉИВО ПРОЧИТАТАЈТЕ И ПРИДРЖАВАЈТЕ СЕ УПУТСТВА!
 •      Нарочито обратите пажњу на:
 • старосну границу изнад које је употреба дозвољена,
 • врсту инсеката које одбија,
 • максималан дозвољени број наношења у току дана.

 •      Имајте на уму да средства пружају заштиту различите дужине трајања - од 2 до 8 сати, као и да средства која пружају дужу заштиту имају више активне супстанце која може бити шкодљива по вас и ваше укућане.
 •      Репеленте користите на отвореном, никако у затвореном простору без адекватне вентилације и никако у близини хране.
 •      Средство никада немојте наносити на иритирану кожу, кожу поцрвенелу од сунца, нити на отворене ране или посекотине!
 •      Немојте наносити репеленте на очи, уста и близу ушију! Спреј немојте распршивати директно на лице - већ на дланове, па га након тога нанесите на лице.
 •      Препарат треба благо нанети на кожу (не утрљавати), у дози препорученој од стране произвођача. Деци млађој од 10 година немојте дозвољавати да сами наносе средства за заштиту од инсеката.
 •      Немојте давати деци да држе ова средства и немојте им мазати дланове и прсте, јер га случајно могу утрљати у очи или уста.
 •      Водите рачуна да средство не упадне у очи. Уколико се то догоди, очи одмах исперите водом.
 •      Средство наносите само на кожу која није покривена одећом. Можете га нанети и на одећу, али га немојте наносити испод ње.
 •      Ова средства нису водоотпорна, тако да их треба нанети сваки пут након боравка у води, уколико постоји потреба за заштитом од инсеката.
 •      Када вам заштита од инсеката више није потребна - делове тела на које сте нанели средство обавезно оперите водом и сапуном.
 •      Код деце млађе од шест месеци најбезбеднија заштита је мрежа против инсеката која се може поставити на колевку или колица.

СРЕДСТВА ЗА ЗАШТИТУ ОД ИНСЕКАТА И ОД СУНЦА - ДА ЛИ СУ ЕФИКАСНИ У КОМБИНАЦИЈИ?

На тржишту се последњих година појавио нови тренд у виду препарата који садрже супстанце које у исто време пружају заштиту и од инсеката и од УВ зрачења.

Иако крема за сунчање са репелентом против инсеката може звучати као добар избор из више разлога (уштеда новца и простора), имајте на уму да једно средство може смањити или потпуно поништити ефекат другог. Такође, крему за сунчање треба наносити чешће него репелент и неопходно је наносити је и на лице што за репелент свакако није препорука.

Уколико вам је неопходно да кожу заштититите и од УВ зрачења и од инсеката, најбоље је користити два одвојена производа и то увек тако да крема за сунчање иде прва а затим средство против инсеката. Тако ћете постићи максимални ефекат.

У случају алергијске реакције на неко од ових средстава, тај део коже одмах исперите водом и потражите медицинску помоћ. Обавезно са собом понесите и средство које сте нанели на кожу како би лекар могао да пропише адекватну терапију.

КАКО СЕ ЗАШТИТИ ОД УЈЕДА ИНСЕКАТА? О томе како се заштитити и и шта урадити уколико се убод ипак деси детаљније се информишите у најновијој публикацији Градског завода за јавно здравље Београд.

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351