Ujedi insekata – zaštitite se!

ubodi insekataLetnje temperature su u naše krajeve stigle neočekivano brzo i sa sobom donele potrebu za pojačanim oprezom od štetnog dejstva UV zračenja, kao i od uboda insekata.

Lepo vreme je izmamilo veliki broj ljudi napolje, na duži boravak i bavljenje mnogobrojnim aktivnostima na otvorenom, pa oprez od susreta sa raznim insektima, čija je aktivnost u ovom periodu godine najveća, treba biti stalno prisutan.

Kontakt sa insektom može biti bolan i praćen je reakcijom na otrov koji u kožu ulazi kroz usta ili žaoku insekta.

U nastavku teksta pročitajte preporuke o sredstvima koja štite našu kožu od uboda insekata i da li su ona efikasna i na koji način, u kombinaciji sa sredstvima koja nas štite od UV zračenja.

REPELENTI - DOBAR IZBOR UZ DOSTA OPREZA!

Repelenti su preparati koji obezbeđuju efikasnu zaštitu od ujeda različitih insekata (komarci, krpelji i dr.). Oni predstavljaju supstance prirodnog (biljnog) ili sintetskog porekla koje svojim mirisima odbijaju insekte od domaćina (čoveka, životinje) kao potencijalnog izvora hrane.

Da bi bio efikasan, repelent treba da poseduje optimalan stepen isparljivosti koji će omogućiti postizanje efektivne koncentracije repelentnih para na površini kože, bez previše brzog isparavanja. Nakon aplikacije na kožu, repelenti lako isparavaju, ostavljajući aktivnu supstancu na koži i efikasni su dok postoji tanak sloj koji ostavlja miris. Isparljivi molekuli repelenata, osim što isparavaju, mogu i da prodru kroz kožu, što je, naravno, nepoželjno.

Dakle, cilj je da nakon nanošenja repelent ostane na koži u vidu tankog sloja i da kontrolisano isparava sa površine kože. Samo tada, repelent obezbeđuje sigurnu zaštitu od insekata.

Repelenti ometaju senzorni sistem insekata tako da oni ne mogu da prepoznaju potencijalnog domaćina. Upravo to predstavlja osnovni mehanizam delovanja repelenata. Osim toga, insekti se u zoni repelentnih para ponašaju razdraženo, dezorjentisani su i teže da se što pre udalje sa tog mesta.

Za procenu biološke aktivnosti repelenata značajna su dva parametra:
•    minimalna efektivna doza (najmanja količina repelentne supstance dovoljna da spreči ubod insekta)repelent
•    vreme trajanja zaštite (vreme nakon aplikacije tokom kog repelent obezbeđuje potpunu zaštitu od insekata).

Repelenti se primenjuju na otvorenom i njihova efikasnost u velikoj meri zavisi od uslova spoljašnje sredine, a najvažniji su:

Vlažnost vazduha povećana vlažnost vazduha smanjuje efikasnost repelenta. Vlažnost iznad 85% može da razblaži repelent na mestu dejstva i smanji njegovu efektivnu koncentraciju. Pri velikoj vlažnosti vazduha isparavanje je minimalno, i preparat dublje prodire u kožu, što povećava rizik od nastanka neželjenih efekata.

Temperatura vazduhapovišena temperatura vazduha dovodi do bržeg isparavanja repelenta, čime se smanjuje vreme zaštite. Ovaj efekat je naročito izražen kada temperatura prelazi 40°S.

Strujanje vazduha pri povećanom strujanju vazduha tj. pri većoj brzini vetra znatno se smanjuje vreme trajanja zaštite repelenta.

Pored ovih faktora, efikasnost repelenta zavisi i od površine kože na koju se repelent nanosi, njenog zdravstvenog stanja, debljine i obima znojenja.

Prema nameni aktivne supstance u repelentnim proizvodima svrstavaju se u dve osnovne grupe:
•    repelenti za zaštitu odeće,
•    repelenti namenjeni zaštiti kože.

Prema poreklu aktivne supstance, svi repelenti se mogu podeliti na:
•    repelente prirodnog porekla,
•    repelente sintetskog porekla.

Repelenti prirodnog porekla, kao aktivnu supstancu sadrže komponente biljnog porekla, najčešće etarska ulja i to pre svega ulje citronele (limunove trave), lavande, eukaliptusa i geranijuma.

U prodaji se nalaze brojni repelenti, koji direktnim nanošenjem na kožu (sprejevi, losioni, maramice, i sl.) ili isparavanjem (tablete, tečnosti i sl.) odbijaju različite insekte, pre svega komarce i krpelje, sa tela ili iz prostorija u kojima se boravi.

Prilikom kupovine ovih proizvoda morate, pored njihove efikasnosti, uzeti u obzir i njihovu potencijalnu škodljivost, naročito kada su u pitanju bebe i mala deca, čiji su koža i disajni putevi osetljiviji.


Kako biste rizik od upotrebe ovih sredstava sveli na minimum, poželjno je da se pridržavate sledećeg:
 •      Pre kupovine repelenata, naročito kada su vaša deca u pitanju, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom koji vam mogu preporučiti sredstvo najmanje rizično za uzrast vašeg deteta.
 •      PRE SVAKE UPOTREBE PAŽLJIVO PROČITATAJTE I PRIDRŽAVAJTE SE UPUTSTVA !
 •      Naročito obratite pažnju na:
 • starosnu granicu iznad koje je upotreba dozvoljena,
 • vrstu insekata koje odbija,
 • maksimalan dozvoljeni broj nanošenja u toku dana.

 •      Imajte na umu da sredstva pružaju zaštitu različite dužine trajanja - od 2 do 8 sati, kao i da sredstva koja pružaju dužu zaštitu imaju više aktivne supstance koja može biti škodljiva po vas i vaše ukućane.
 •      Repelente koristite na otvorenom, nikako u zatvorenom prostoru bez adekvatne ventilacije i nikako u blizini hrane.
 •      Sredstvo nikada nemojte nanositi na iritiranu kožu, kožu pocrvenelu od sunca, niti na otvorene rane ili posekotine!
 •      Nemojte nanositi repelente na oči, usta i blizu ušiju! Sprej nemojte raspršivati direktno na lice - već na dlanove, pa ga nakon toga nanesite na lice.
 •       Preparat treba blago naneti na kožu (ne utrljavati), u dozi preporučenoj od strane proizvođača. Deci mlađoj od 10 godina nemojte dozvoljavati da sami nanose sredstva za zaštitu od insekata.
 •      Nemojte davati deci da drže ova sredstva i nemojte im mazati dlanove i prste, jer ga slučajno mogu utrljati u oči ili usta.
 •      Vodite računa da sredstvo ne upadne u oči. Ukoliko se to dogodi, oči odmah isperite vodom.
 •      Sredstvo nanosite samo na kožu koja nije pokrivena odećom. Možete ga naneti i na odeću, ali ga nemojte nanositi ispod nje.
 •      Ova sredstva nisu vodootporna, tako da ih treba naneti svaki put nakon boravka u vodi, ukoliko postoji potreba za zaštitom od insekata.
 •      Kada vam zaštita od insekata više nije potrebna - delove tela na koje ste naneli sredstvo obavezno operite vodom i sapunom.
 •      Kod dece mlađe od šest meseci najbezbednija zaštita je mreža protiv insekata koja se može postaviti na kolevku ili kolica.

SREDSTVA ZA ZAŠTITU OD INSEKATA I OD SUNCA - DA LI SU EFIKASNI U KOMBINACIJI?

Na tržištu se poslednjih godina pojavio novi trend u vidu preparata koji sadrže supstance koje u isto vreme pružaju zaštitu i od insekata i od UV zračenja.

Iako krema za sunčanje sa repelentom protiv insekata može zvučati kao dobar izbor iz više razloga (ušteda novca i prostora), imajte na umu da jedno sredstvo može smanjiti ili potpuno poništiti efekat drugog. Takođe, kremu za sunčanje treba nanositi češće nego repelent i neophodno je nanositi je i na lice što za repelent svakako nije preporuka.

Ukoliko vam je neophodno da kožu zaštititite i od UV zračenja i od insekata, najbolje je koristiti dva odvojena proizvoda i to uvek tako da krema za sunčanje ide prva a zatim sredstvo protiv insekata. Tako ćete postići maksimalni efekat.

U slučaju alergijske reakcije na neko od ovih sredstava, taj deo kože odmah isperite vodom i potražite medicinsku pomoć. Obavezno sa sobom ponesite i sredstvo koje ste naneli na kožu kako bi lekar mogao da propiše adekvatnu terapiju.

KAKO SE ZAŠTITI OD UJEDA INSEKATA? O tome kako se zaštititi i i šta uraditi ukoliko se ubod ipak desi detaljnije se informišite u najnovijoj publikaciji Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd.

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351